neděle 18. února 2018

Velké maličkosti - Jodi Picoult


Autor: Jodi Picoult
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 527

Anotace: Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Vlastní dítě vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože je obviněná ze smrti novorozence - syna bělošského amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo barvu pleti? Nebo je to jen zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?


"Co byste poslechli vy - něčí příkaz, nebo svoje svědomí?"

Ruth Jeffersonová je čtyřiačtyřicetiletá Afroameričanka, která se narodila v Harlemu v New Yorku. Dostala stipendium na Daltonu, vystudovala vysokou školu SUNY Plattsburg a získala univerzitní vzdělání na YALE v oboru ošetřovatelství. Je to vdova po válečném hrdinovi z Afghánistánu, už je to 10 let. Má sedmnáctiletého syna Edisona a pracuje jako zdravotní sestra na porodním oddělení už dlouhých dvacet let. Má práci, kterou miluje, ale jednoho dne se jí život od základu změní.

"Turk Bauer mi připomíná drát vysokého napětí, který se při bouřce utrhl a teď leží přes silnici, kde čeká, až o něj něco zavadí, aby mohl zajiskřit."

A teď si to představte. Jste zdravotní sestra a najednou dostanete zákaz starat se o jednoho pacienta, jenom proto, že jste černá. Jak byste reagovali, kdybyste byli jediní, kteří zůstali v místnosti sami s tímto pacientem? Ruth jednala podle svého vědomí a svědomí, a to ji stálo vše. Pozastavili jí licenci a dostala se k soudu za zabití. Proč všem lhala? A když vyjde s pravdou ven, pomůže jí to, nebo si pod sebou podřeže větev? A jak to všechno zvládne její syn Edison? 


V celém příběhu jsem si nejvíce oblíbila Kennedy McQuarrieovou, matku čtyřleté Violet, manželku lékaře Micaha a veřejnou obhájkyni. Mohla si dovolit dělat práci za mizerný plat. Chtěla pomáhat lidem, kteří neměli na to, aby si zaplatili drahého právníka. Snažila se Ruth opravdu pomoci. Za to Turk Bauer, otec zemřelého novorozence. To je jiná kapitola. Vyznavač nadřazenosti bílé rasy, který věří, že naše děti jsou árijští bojovníci. Má svůj vlastní pohled na spravedlnost a občas jí bere do vlastních rukou. Jak Turka, tak jeho manželku Britt jsem si oblíbit nedokázala.

"Manželka se na mě podívá s otázkou v očích. Nechce se s tou ženskou bavit o nic víc než s kozou nebo jiným zvířetem."

Kniha je psána ze tří pohledů, a to z pohledu Ruth, Kennedy a Turka. Kapitoly nejsou číslované, jsou pouze označeny jménem postavy, která danou část vypráví. A to se mi na knihách Jodi Picoult líbí. Nevidíme příběh jen z jednoho úhlu pohledu, ale hned z několika. Vidíme příběh jak z minulosti, tak i z přítomnosti. Autorka postavy vykreslila opravdu skvěle a opět mě vtáhla do děje.

"Violet se otočí k číšníkovi a vytřeští modré oči na jeho sikhský turba. "Proč máš na hlavě ručník?"

Tuto knihu si přečtou spíše ženy a mně nezbývá než doporučit dál. Autorku mám ráda, a už po třetí mě nezklamala. A i když tak nějak předpokládáte, jak příběh skončí, tak jsem byla závěrem překvapená. Na knihách Jodi Picoult se mi líbí, že se vybírá složitá témata k zamyšlení. A autorčina poznámka na konci knihy? Tak to byla třešnička na dortu.

"Když nemůžete dělat velké věci, dělejte velké maličkosti velkým způsobem."

Hodnocení:
 

Jodi Picoult
Napsala přes dvě desítky románů, jichž se prodalo odhadem 40 milionů výtisků v 35 zemích po celém světě. V roce 2003 získala cenu New England Bookseller Award a osm jejích posledních titulů se ihned po vydání vyhouplo na první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times.
Autorka si získala čtenářskou přízeň i respekt kritiky především mnohovrstevnými dramaty s kontroverzní - často lékařskou - tematikou, která zobrazují krizové okamžiky v životě obyčejných lidí a jež jsou komponována na základě velmi pečlivého a do nejmenších detailů zacházejícího průzkumu tématu i prostředí, v němž se daná kniha odehrává. Česky zatím vyšly romány Až na konec všech dní (Motto 2002), Je to i můj život (2005, 2016), Prostá pravda (2007), Desátý kruh (2007), Nejsem jako vy (2011), Vlk samotář (2013), Vypravěčka (2014) a Čas odejít (2015, vše Ikar).

Na Jodi Picoult mě přivedla má sestra Darča. Doporučila mi tenkrát Vlka samotáře. Co vy a Jodi, už jste nějakou její knihu četli?
Mějte se krásně
Pary

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem viděla, ale nevěnovala jí moc pozornosti, což je nejspíše škoda. Takže děkuji za tip na čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář... Kniha je opravdu čtivá, a i když jsem se bála, že bych se mohla nudit, tak autorka opět nezklamala :-) její knihy se čtou opravdu skvěle :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)