úterý 5. června 2018

Dívka, která chtěla zachránit knížky - Klaus Hagerup

zdroj obrázku

Autor: Klaus Hagerup
Ilustroval: Lisa Aisato
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 64

Anotace: Jestlipak víš, co se děje v knihovně s knížkami, které si nikdo nepůjčuje. Ani Anna to nevěděla. Ale když se to dozví, už nemá na výběr. Musí knihy zachránit.
Kouzelné vyprávění o lásce ke knihám a k těm, kteří v nich žijí. Pro čtenáře všech věkových skupin.


"Nejdříve uvadla jako podzimní list. Rozplynula se a proměnila v prach. Pak se ztratila ve větru."


Anna brzy oslaví desáté narozeniny a nikdy se ničeho nebála. Jen jedné jediné věci. Bojí se stárnutí, netěší se na to, až vyroste. Jediným jejím potěšením jsou knihy, které miluje. Čte kdykoliv a kdekoliv. V knihách získala plno nových přátel i nepřátel.

Po škole chodila do knihovny, kde se přátelila s padesátiletou knihovnicí, paní Monsenovou, a tam také jednoho dne zjistila, co se stane s knihami, které si nikdo nepůjčuje. To se Anně samozřejmě ani trochu nezamlouvá, a proto se rozhodne, že všechny knihy, které nikdo nečte zachrání.
Co všechno na záchranné akci Anna zažije? A kdo je autor Valdemar Seier? Tohle a spousty dalšího se dozvíte, když si knihu přečtete.

"Když v knihovně nebylo ani živáčka, závodily o to, která obrátí nosem nejvíce stránek. Poprvé vyhrála paní Monsenová. Netrvalo ale dlouho a Anna začala vyhrávat."

Anna je knihomol v pravém slova smyslu. Čte ráno, večer, v noci pod peřinou. Knihy miluje, je to její opravdové potěšení. Ač jí bylo pouhých deset let, byla velmi rozumná.

Já začala pravidelně číst a chodit do knihovny až tak ve třinácti, čtrnácti letech, ale pod peřinou jsem četla také. Ještě teď mám v hlavě knihy, které jsem si půjčovala :-)

"Seznámila se s mnoha lidmi, o kterých předtím nikdy nečetla. Někteří byli hodní, jiní zlí. Další byli šťastní, jiní smutní. Některé postavy byly chytré, jiné hloupé. Někdo byl dospělý, jiný zase dítě. A ve všech se trochu poznávala."

Klaus Hagerup vše popisuje velmi nenásilnou a jednoduchou formou a k tomu je ještě celý příběh doprovázen krásnými ilustracemi Lisy Aisato, které knize dodávají to správné kouzlo. Kniha se opravdu čte velmi lehce a pro začínajícího čtenáře je to ideální výběr. Samozřejmě nejen pro začínajícího čtenáře. Třeba zrovna já, jsem potěšena. :-)

ukázka z knihy

Je úplně jedno, jestli je vám šest, deset, dvacet, třicet nebo padesát. Pokud přemýšlíte nad dárkem pro malého čtenáře, neváhejte, tento příběh určitě nepotěší jen obdarovaného, ale i vás. Už samotný název Dívka, která chtěla zachránit knížky, mluví za své.

Hodnocení:

Klaus Hagerup
narozen 5.3.1946, je norský spisovatel, překladatel, scénárista, herec a režisér. Debutoval sbírkou básní "Slik tenker jeg på dere" v roce 1969, jinak působil jako herec, režisér a autor divadelních her v bergenském Den Nationale Scene, později v Nationaltheatret a Hålogaland Teater. Je autorem celé řady knih především pro teenagery, ale také pro starší a mladší čtenáře.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Pokud si knihu chcete koupit, můžete na stránkách Omegy nebo v knihkupectví Dobrovský.

A co vy a dětské knihy?
Mějte se krásně
Pary

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, tahle knížka mi přijde naprosto skvělá, nejen pro děti, já si dětskou knihu jednou za čas přečtu ráda a po téhle se určitě podívám. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju... také mám velmi ráda dětské knihy a tato mě opravdu nadchla... :-) :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)