úterý 17. července 2018

Ochránce - G X Todd

Zdroj obrázku

Autor: G X Todd (Gemma Todd)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Série: Hlasy (1.)
Počet stran: 463

Anotace: Ve světě, kde jsou koktejly nedostatkovým zbožím, poslouchá cizinec hlas ve svojí hlavě, který ho nabádá k tomu, aby si koupil limonádu od dívky sedící u zaprášené cesty.
Tato chvíle je k sobě připoutá.
Tady a teď je nebezpečné poslouchat svůj vnitřní hlas. Ti, kteří jej slyší, se s tím nikomu nesvěřují.
Tyto hlasy mají svůj účel. A setkání poutníka s Lacey má důvod. On ho ale ještě nezná.


"Ochránce je divokou jízdou k místu, kde vás Hlasy ve vaší hlavě buď spasí, nebo zavraždí."

Musím říci, že po přečtení anotace jsem zrovna moudrá nebyla. Je taková záhadná, a to se mi na druhou stranu velmi líbilo. Když jsem začala číst, vůbec jsem netušila do čeho se to pouštím.
První věc, kterou se dozvíme je pouze, že existují vnitřní Hlasy v hlavě, a ten, kdo je slyší se s tím nikomu nesvěřuje. A jako druhé víme, že to bude o Lacey a Poutníkovi.

"Je to ale tak jednoduché? zeptal se Hlas. Mezi lidmi, kteří nás slyší a kteří ne, není žádné jasné rozlišení. Není to tak, že ti co slyší hlasy, mají viditelnou značku. Je tu také množství lidí, kteří odmítají uznat, že slyší hlasy, a žijí ve strachu ze svého tajemství. A ještě míň je těch, kteří nic neslyší, ale jsou našimi spojenci. Nejsme to jen my proti nim."

Hned od začátku se ocitneme v post-apokalyptickém světě, kde většina lidí zemřela kvůli Hlasům ve své hlavě. Někteří se zabili sami, jiní byli zabiti. Ať tak či onak, velkou roli v tom hrají právě Hlasy. Ale najdou se i tací, kteří jimi nejsou ovládáni a skvěle se spolu doplňují. A to je případ Poutníka. Dá se říci, že se svým Hlasem je spíše kamarád než nepřítel.

"Poutník se otočil na patě a odešel. V hlavě se mu smál Hlas. Snažil se dívky co nejvíc ignorovat, když si znovu začaly potichu povídat. Hlas ale ignorovat nemohl, protože ten vycházel z místa, ze kterého se nedalo odejít."

Lacey, zoufalá šestnáctiletá dívka. Zemřela jí babička a ona se rozhodla najít svou sestru Karey a neteř Addison, které žijí ve Vicksburgu. Už je to osm dlouhých let, co viděla svou sestru naposledy. Proto sedí u silnice, prodává limonádu a doufá, že někdo pojede kolem, a sveze jí za rodinou. A právě v tomto okamžiku se setkává s Poutníkem, samotářem, který projíždí kolem na své motorce, se svým Hlasem v hlavě.

"Když se postavila na nohy, snažila se znovu podívat, ale stoupl si před ni a zablokoval jí výhled. Neochraňoval ji před smrtí, to byl teď jeden aspekt jejího života, na který si musí zvyknout. Rozbité lebky a obnažené mozky byly ale úplně jinými druhy smrti."

Co nebo kdo jsou Hlasy? Autorka v prvním díle neprozradila vše, ale odhalila dost na to, abych měla potřebu si přečíst další díl. Například jsem se nedozvěděla, odkud se Hlasy vzaly a co od lidstva vlastně chtějí.

"Nacházel se uprostřed ničeho na západě Texasu. Tabule na okraji města hlásala populaci 539 obyvatel, ale Poutník pochyboval, že by jich tady zůstalo víc než 39, a nikdo z nich mu jako uvítací výbor nevyšel naproti. To Poutník oceňoval. Nejlepší bylo, když si každý hleděl svého."

Poutníka a Lacey jsem si velmi oblíbila. Poutník není zas takový drsňák, jak se na první pohled zdá a Lacey není žádná křehká květinka. Je zde skvěle popsáno, jak se postupně vyvíjí jejich vztah, který je protkán i vtipem.  Autorka si s postavami pěkně pohrála.

Kniha je rozdělena do pěti částí, kdy každá má několik kapitol. Kapitoly jsou dlouhé tak akorát, takže kniha se čte opravdu dobře. A i když je v knize celkem dost násilí a smrti (slabší povahy asi neocení), tak na druhou stranu je to velmi přesvědčivé. Nejen postavy, ale kniha celkově působí velmi reálně.

Ukázka z knihy
Autorka mě velmi mile překvapila. Udržela si mou pozornost od začátku, do samotného konce. Jsem opět spokojena a rozhodně se budu těšit na pokračování.
Tuto knihu doporučím každému, kdo má rád post-apokalyptické thrillery. Na prvotinu autorky je toto dílo opravdu velmi zdařilé.

Hodnocení:

G X Todd
je čtyřiatřicetiletá knihovnice z West Midlands. Od získání akademického titulu z historie na Birminghamské univerzitě pracovala víc než deset let ve veřejných knihovnách a v současné době jezdí po městě s jedenáct metrů dlouhým kamionem plným knih.
Ochránce je její prvotinou a také první částí ze čtyř knih série Hlasy, v nichž figurují Poutník a Lacey.

Tímto děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud si knihu chcete koupit, můžete na stránkách nakladatelství Omega nebo v knihkupectví Dobrovský.

Pokud máte rádi sci-fi, neváhejte, kniha určitě za přečtení stojí.
Mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

Děkuji za vaše komentáře :-)