neděle 23. září 2018

Staré pověsti české pro děti - Michal Vaněček

Zdroj obrázku

Autor: Michal Vaněček
Ilustroval: Václav Ráž
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 95

Anotace: Kouzelně převyprávěné Staré pověsti české jsou psány současným moderním jazykem, kterému dnešní děti snadno porozumí, a tak, aby je zaujala historie našeho českého národa.
Při čtení nejznámějších pověstí se děti nejen poučí, ale také skvěle pobaví. Dozví se, jak to bylo s příchodem praotce Čecha, o Libuši a Přemyslovi, o Bivojovi, Karlu IV. a dalších významných historických událostech.
Nahlédnou také k našim slovenským sousedům a seznámí se s příběhem statečného Jánošíka.
Knihu doprovází krásné a humorné ilustrace Václava Ráže.
Jedinečnost knihy podtrhuje ilustrační mapa českých pověstí, kde děti snadno najdou všechna místa, o kterých kniha vypráví.


Ilustrační mapa českých pověstí
I přes to, že už nejsem dítě, tak mám dětské knihy Michala Vaněčka velmi ráda.

Samotná anotace na přebalu knihy si myslím řekne víc než dost. Pověsti jsou psány moderním jazykem, kterému děti porozumí, ale hlavně je to psáno tak, aby to zaujalo i nečtenáře. A jak už bylo také zmíněno, kniha skvěle pobaví.

"Měli bychom se přestěhovat," šťouchla Čechová do manžela, který přemýšlel, zda ji ta samomluva přejde, nebo zda bude potřeba konat historické činy. A jelikož Čechová hartusila a nepřestávala, zvedl se Čech od stolu a že se jde poradit s bratrem."

Na devadesát šest stran se vešlo celkem devatenáct známých pověstí, jako například Libuše a Přemysl, O králi Ječmínkovi, O golemovi, O Daliborce, Boží soud, O Jánošíkovi, O Horymírovi, Staroměstský orloj a další, které jistě stojí za přečtení.
Asi bych nedokázala vybrat tu, která mě zaujala nejvíce, bylo jich hned několik. 

O praotci Čechovi

Kniha je opět doprovázena krásnými a vtipnými ilustracemi Václava Ráže, které vyprávění dají ten správný šmrnc a dělají knihu dokonalou. Příběhy či pověsti se dětem budou číst opravdu dobře, jsou krátké a vše je psáno tak, aby tomu dobře porozuměl i začínající čtenář.

O Blaníku

Tuto knihu, která je určena čtenářům od sedmi let nedoporučím pouze dětem, ale každému kdo má rád pověsti. Určitě zaujme nejednoho čtenáře. Knihy Michala Vaněčka mají své kouzlo.

Krok a jeho dcery

Hodnocení:


Michal Vaněček
je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo s tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i pro dospělé. Mezi bestsellery se řadí kniha - Co má vědět správný Čech.

Václav Ráž
kreativní výtvarník, ilustrátor, kreslíř a fotograf. V roce 2014 obdržel ocenění SUK 2014 - Cena noci s Andersenem. Spolupracoval s několika periodiky, nakladatelstvím a reklamou. Nejstěžejnější tituly, projekty a spolupráce - Blesk, Marianne, Žena a život, Holiday, Navigator, Czech Bussines Weekly, Albi Česká republika a.s., Prague´s barrel Tournament, Nadační fond Zdeňky Žádníkové, Trnky Brnky, Čtyřlístek, Mateřídouška, Nezbeda, nakladatelství Fragment, Triton. V současné době se věnuje úzké spolupráci s nakladatelstvím Grada, kde se podílí na sérii úspěšných dětských titulů, například Co má vědět správný Čech. Ilustrováním knih pro děti si splnil svůj sen.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Staré pověsti české pro děti můžete koupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)