neděle 21. října 2018

Mise Saturn - John Sandford, Ctein

Zdroj obrázku

Autor: John Sandford, Ctein
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 688

Anotace: Píše se rok 2066. Praktikant v Caltechu si všimne anomálie, kterou zachytil vesmírný dalekohled - něco se blíží k Saturnu a zpomaluje to. Vesmírné objekty nezpomalují. Ale vesmírné lodě ano.
Po smršti vládních porad na nejvyšší úrovni všichni dojdou k nevyhnutelnému závěru: ať už tu loď postavil kdokoli, je po technologické stránce nejméně o sto let před lidstvem. Pokud někdo dokáže tyto technologie získat výlučně pro sebe a přivézt je na Zemi, získá tak obrovskou výhodu, že se s ním žádný jiný národ nebude moci měřit. A když se o celé záležitosti dozvědí Číňané, tak s tímto závěrem zcela souhlasí.
Začíná závod mezi dvěma zeměmi a také pozoruhodné dobrodružství - epický příběh odvahy, zrady, vynalézavosti, tajemství, překvapení a ohromujících objevů, když muži a ženy z narychlo sestavené posádky zjišťují, že se musejí měřit v síle i důvtipu s protivníky jak pozemskými, tak mimozemskými.

V roce 2066 vesmírný dalekohled zachytil neznámý cizí subjekt v blízkosti Saturnu. A co je důležité, zpomaluje to. Je rozhodnuto. Američané poletí na Saturn, kvůli technologii, která může být sto let před lidstvem. Vše chtějí naplánovat tak, aby se k objektu dostali dříve než Číňané. Proto prezidentka oznámí svůj plán, že Američané se přidají k Číně na jejich cestu na Mars. Doufá, že tak získá před druhou zemí nějaký náskok.
Samozřejmě vše se provalí ve chvíli, kdy subjekt opouští Saturn. Čína přehodnocuje své plány. Na Mars se neletí. Musí přestavit svou loď, aby se dostali dále, než plánovali. A hlavně, aby doletěli dříve než USA.
Jak celá mise skončí? Kdo k Saturnu dorazí první a co tam vlastně naleznou? A je nějaká šance na návrat domů?

"Ze vzdálenosti deseti kilometrů vypadal satelit Sky Survey Observatory jako přerostlá pivní plechovka. Venkovní strana se třpytila žlutobílým slunečním světlem, zatímco ta druhá vypadala jako zrcadlové bludiště na pouti; míhaly se na ní bleděmodré odrazy a perlově bílé mraky Země, která se nacházela tisíc kilometrů pod ní."

Postav je zde opravdu spousta. Chvílemi jsem se trochu ztrácela, ale jakmile jsem se do příběhu trochu dostala, bylo to v pohodě. I když mi žádná vyloženě nepřirostla k srdci, brala jsem je tak, že do příběhu prostě patří a musejí tam být.

"Tohle musí být kvůli té misi na Mars! Vsadím se, že potřebujete nějaký parádní rektor. No páni. Dobrá, jdu do toho, ale pod jednou podmínkou."
Santerosová se zeptala Vintnera: "Proč si všichni tihle lidé kladou podmínky?" 
Vintner odpověděl: "Asi proto, že jsou dost důležití na to, aby si je klást mohli."

V knize, která má necelých sedm set stran, je spousta technických a vědeckých informací a s těmi jsem se musela trochu poprat. Pro mě to byla taková ta omáčka, která se mi zdála nezajímavá. Ale jak se říká sto lidí, sto chutí. Někomu právě tyto spousty detailů budou vyhovovat.

I když mi chvilku trvalo, než jsem knihu dočetla a dokázala jsem ji odložit v nedočtené kapitole, tak jsem byla zvědavá jak autoři knihu zakončí. A musím říci, že konec, i přes trochu té politiky, byl zajímavý.

"Skutečně nemohu říct, že bych dokázala doopravdy ocenit, jak se tak daleko od domova musíte všichni cítit," řekla prezidentka z obrovské obrazovky. "Ale vaše mise je jedna z nejdůležitějších, na které se kdy lidstvo vydalo, a má velký význam pro budoucnost vaší vlasti."

Knihu doporučím každému fanouškovi žánru sci-fi. I přes pomalejší rozjezd a spousty technických informací, má kniha zajímavý nápad a určitě si své fanoušky najde. 

Hodnocení:

John Sandford
je autorem osmadvaceti románů ze série "Oběť", z nichž v češtině jako poslední vyšla Extrémní oběť, jedenácti románů s hlavním hrdinou Virgilem Flowersem a osmi dalších knih, včetně románů pro mládež Uncaged a Outrage, která napsal s Michele Cookovou. Žije v Santa Fe v Novém Mexiku. 
Více na: johnsandford.org

Ctein
je mezinárodně proslulý fotograf a expert na fotografické tisky. Má dva doktoráty z Caltechu, z angličtiny a fyziky, a je autorem více než pěti set článků, sloupků, knih a manuálů. Je uznávaným členem komunity science fiction a nyní žije v San Franciscu.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský, kde si knihu Mise Saturn můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně
Pary

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha se mi tu povaluje celé léto a ještě jsem se k ní nedostala :)Snad to brzy napravím :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)