sobota 24. listopadu 2018

Něco mezi tím - Melissa de la Cruz

Zdroj obrázku

Autor: Melissa de la Cruz
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 464

Anotace: Jasmine Santosová vždy dokázala naplnit veškerá očekávání. Je oblíbená, pilně studuje, její filipínští rodiče na ni mohou být pyšní a je připravena přijmout ocenění ve formě stipendia na vysoké škole.
Ale pak se vše zbortí. Ocenění státním stipendiem a pozvánka všem nominovaným její rodiče přinutí, aby jí prozradili pravdu - jejich víza před několika lety vypršela. Celá její rodina zde žije ilegálně. To znamená, že nebude žádné stipendium, možná ani univerzita, a na obzoru je hrozba deportace.
A tak se z Jasmine poprvé v životě stává rebelka...

"Člověk může v životě ztrácet čas vymezováním hranic.
Nebo může strávit svůj život jejich překračováním.
SHONDA RHIMESOVÁ

Něco mezi tím, je příběh Jasmine Santosové, oblíbené kapitánky roztleskávaček a inteligentní studentky střední školy, která se může ucházet o prvotřídní univerzity. Jednoho dne se dozví úžasné zprávy, a tím je to, že získala prestižní národní stipendium a obdržela pozvánku na setkání s prezidentem Spojených států. A aby toho nebylo málo, ještě se k tomu poprvé v životě pořádně zamiluje do skvělého kluka. Ale štěstí netrvá dlouho, a vše se zbortí jak domeček z karet ve chvíli, kdy novinku oznámí rodičům. Ti totiž musí s pravdou ven. V Americe jsou nelegálně, nemají zelenou kartu a Jasmine tudíž nemůže stipendium přijmout. Celé rodině hrozí deportace.

Má Jasmine šanci na pohádkový konec? A jak se k tomu všemu postaví její nový přítel Royce Blakely, syn kongresmana, který pracuje právě na deportaci nelegálních přistěhovalců?

"Ten kluk vedle mě pořád stojí. Když se Gladys zvedne ze židle, zdvihne obočí mým směrem a hned se zaměstná nad kartotékou. Cítím, jak se na mě dívá, ale nic neříká, a tak nakonec sama vyhrknu: "Co jsi zapomněl?"
"Zapomněl jsem si vzít tvoje číslo," řekne sytým, hlubokým hlasem.
Zrudnu ještě víc, a když se naše oči střetnou, cítím uvnitř plamen, jako bych celá hořela."

Postavy jsem si velmi oblíbila. Každý člen rodiny měl svou vlastní osobnost. Jasmine byla ambiciózní, ale také trochu nejistá. Její rodiče spoléhali hlavně sami na sebe. Autorka skvěle popsala silné vazby mezi sourozenci a rodiči, to, jak se za každou cenu snažili držet spolu. A pak tu byl Royce, který si získal mé srdce, líbila se mi jeho upřímnost, a že dokázal odkrýt své emoce, bylo to sladký :-)

"Naši vždycky vedli zvláštní pravidla, co se randění týká. Na Filipínách se všechno točí kolem rodiny. Člověk se sotva zamyslí, že by šel na rande s chlapcem, a už se s ním chtějí setkat. Vždy mi vyhrožovali, že mi na rande vyšlou gardedámu, jako museli mít oni. Já si tedy nemyslím, že by to doopravdy udělali. Kdyby ale věděli, že jsem strávila nějaký čas o víkendu s Roycem sama, pravděpodobně by začali brát nějaké léky na krevní tlak."

Na začátku každé kapitoly jsou krátké citace známých osobností, které příběh dokreslují. I přes tloušťku knihy se příběh čte opravdu velmi dobře. Určitě stojí za přečtení i poznámka autorky, kde Melissa de la Cruz vysvětluje, proč má k příběhu Jasmine tak moc blízko.

"Nikdo - ani zákon, ani školní přijímací kancelář, ani vaši přátelé, ani učitelé, ani rodiče, ani nikdo jiný nemůže určit, kdo jste. Jediný člověk, kdo to dokáže, jste vy sami. A přestože některé věci, které se vám stanou, neovlivníte, můžete ovlivnit úhel svého pohledu a své činy. Nikdy není pozdě, abyste se rozhodli, jací chcete být."

Tuto knihu si přečtou spíše mladší dívky. Ale určitě postačí, že máte rádi young adult romány, pak je úplně jedno kolik vám je let. Knihu vřele doporučuji, protože tento příběh má vše, co by měl mít. Je to příběh o podpoře přátelství, vzkvétající lásce a naději na lepší život.

Hodnocení:


Melissa de la Cruz
je bývalá editorka módních časopisů, psala pro New York Times, Marie Claire, Harper´s Bazaar, Glamour, Comsopolitan, Allure, the San Franisco Chronicle, McSweeney´s, Teen Vogue, CosmoGirl! a Seventeen. Jako odbornice na módu a trendy se objevila také na CNN, E! a Fox News. Vyrůstala na Manile, poté se s celou rodinou přestěhovala do San Francisca, kde vystudovala střední školu the Convent of the Cacred Heart. Na Kolumbijské univerzitě pak získala titul v oboru historie umění a angličtiny. Dnes se svým manželem a dcerou žije v Los Angeles a Palm Springs.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský, kde si knihu Něco mezi tím můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně
Pary

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, o knize jsem uvažovala. Nakonec jsem ji nechala na někdy později. Vážně ale vypadá zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, taky jsem otálela, ale musim říct, že kniha je opravdu pěkná :-)

      Vymazat
  2. Pěkně napsaná recenze :) Knížku neznám, ale autorku ano. Takže děkuji za tip, myslím že ji ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)