neděle 28. ledna 2024

Zmiz, dokud můžeš - Rebecca Zanetti

 

Zdroj obrázku

Autor: Rebecca Zanetti
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Metafora
Série: Laurel Snowová (2.)
Počet stran: 368

Anotace: Agentka Laurel Snowová je zpět a kromě sériového vraha se musí vypořádat s komplikovaným vztahem se svou nově objevenou polovlastní sestrou. "Komplikovaný" je však slabé slovo.
Nejenže má Laurel podezření, že za záhadným zmizením jejich otce stojí právě Abigail, ale její nevyzpytatelné chování také Laurel ztěžuje život v rodném městečku. Přesto, když Abigail tvrdí, že ji někdo chce zabít, Laurelin instinkt chránit svou sestru se rozběhne na plné obrátky.
Když se však v zasněžených horách začnou objevovat mrtvá těla, obklopená květy černých jiřin, je mezi nimi jedno pojítko: Abigail...
Na scénu vstupuje Huck Rivers, zádumčivý ranger, který je stejně impulzivní a vznětlivý, jako je Laurel chladně analytická, což z jejich spojenectví činí tikající bombu. Aby se však postavila tak děsivě brilantnímu vrahovi, bude agentka potřebovat veškerou pomoc, které se jí může dostat. Záchrana sestřina života by ji totiž mohla stát ten její...

"Prej se tě mám zeptat, kolik lidí v okruhu deseti metrů kolem tebe mělo za poslední týden na sobě červený šperky."
Zamyšleně přežvykovala. "Jedenáct, pokud se počítají i kaštanově hnědé korálky, což by on určitě počítal."
Huck udiveně povytáhl obočí. "Nepovídej. A kolik mužů v okruhu deseti metrů kolem tebe mělo na sobě v posledních čtrnácti dnech tenisky?"
"Dvacet sedm. Což je dost zvláštní, když uvážíš, že je zima a hodí se chodit spíš ve vysokých botách."

Je nalezeno tělo brutálně zavražděné ženy, která si na policii stěžovala na stalkera. Nedlouho poté je nalezena další žena. V obou případech vraždy se na místě nachází okvětní lístky černých jiřin.
I Laurelina sestra najde na svém pozemku černé jiřiny a tvrdí, že ji někdo sleduje. Vše nasvědčuje tomu, že se zde nachází další sériový vrah, který se zaměřil na chytré ženy.
Je opět na Laurel, jejím týmu a Huckovi, aby našli vraha dřív, než zemře další člověk.

Laurel Snowová je opravdu chytrá, ale vůbec není jako její stejně chytrá, velmi děsivá, polovlastní sestra Abigail Caineová. Je Abigail opravdu obětí, jak sama tvrdí? Nebo se na sebe snaží upoutat pozornost Laurel?

"Dobře víš, že toho máme společného mnohem víc než zrzavé vlasy. Přirozeně červený odstín má ani ne deset procent populace, a my máme navíc vlasy kaštanové. Skutečně kaštanové s červenohnědými odlesky. Kolik lidí má takovou barvu?"

Laurel je stále stejně zranitelná, ve společenských situacích nedokáže rozeznat základní signály, a to jí občas trochu škodí. I když je společensky neobratná, snaží se být "normální". Stále se snaží studovat řeč těla, aby lidem lépe porozuměla.

"Kdybych tě neznal, myslel bych si, že se mi snažíš zamotat hlavu."
"To mi lidi říkají často."
Zasmál se. "Ten tvůj mozek je k zbláznění."
"To taky slýchám v jednom kuse." Usmála se a znovu napřímila ramena. Tak snad tohle přátelství ještě úplně nezničila."

Oceňuji, že i když je tam trocha té romantiky, tak je trochu upozaděna a převládají prvky thrilleru. Nechybí zde napětí, akce, zvraty a intriky. I když se dá kniha číst samostatně, tak já určitě doporučuji začít prvním dílem, protože postavy se nám přeci jen vyvíjejí a příběh vychází z prvního dílu.

Styl psaní, charakteristika postav, ale i místo, kde se vše odehrává jsou opět skvěle zpracované. Kniha vás chytne a jen tak nepustí.

"Nedokázal si představit, jaké to pro ni asi je, být natolik odlišná od okolí, pak najednou objevit sestru, která je stejný unikát jako ona, a nakonec přijít na to, že ta sestra je zatracenej šílenec."

Knihu Zmiz, dokud můžeš rozhodně doporučím milovníkům thrillerů, anebo každému, kdo četl první díl. Rebecca Zanetti rozhodně ví, jak čtenáře upoutat. Už se nemůžu dočkat až u nás vyjde pokračování, protože jsem opravdu zvědavá, co si autorka pro Laurel a Hucka připravila :-)

Hodnocení

Rebecca Zanetti
vyrostla na americkém severozápadě a první příběh napsala už v šesti letech. Vystudovala žurnalistiku a práva a roky se živila jako advokátka, vášeň pro psaní ji ale neopustila. První román napsala v roce 2009. Od té doby má na kontě více než 60 publikovaných titulů napříč mnoha žánry od detektivky přes nadpřirozenou romanci po thriller. Její knihy, kterých se prodalo více než pět milionů, vycházejí v mnoha světových jazycích a často obsazují přední příčky žebříčků New York Times, USA Today, Publishers Weekly či Amazonu.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Zmiz, dokud můžeš můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)