pondělí 9. října 2017

Nejhorší noční můra - Brenda Novak


Autor: Brenda Novak
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega
Série: Evelyn Talbot (1.)
Počet stran: 366 

Anotace: Doktorka Evelyn Talbotová se naučila žít se strachem. Jako teenagera ji napadl její přítel Jasper Moore a jen zázrakem přežila několik dní děsných muk. Zachránila si život, ale Jasper stačil zmizet dříve, než byl dopaden.
Nyní žije ve světě psychopatů.
Jako pokroková ředitelka Hanover House, prvního zařízení pro psychopaty na Aljašce, se Evelyn denně setkává se zabijáky, kteří nemají svědomí ani výčitky, zato neustále touží po tom ji zabít. Evelyn se snaží zajistit, aby se tito vrazi  nedostali na svobodu.
Pak je ale v ospalém aljašském městečku, kde žije, nalezeno znetvořené tělo a Evelyn je nucena všechno přehodnotit. Svou práci, život i to, zda se vrátila její nejhorší noční můra, aby ji opět děsila... 


"Tihle muži nejsou šílení. Jsou to narcisové, kteří sechovají asociálně. Někteří to vyženou do extrémů, ale legálně i psychologicky jsou příčetní."

Evelyn Talbotová, šestatřicetiletá psychiatrička, která si v životě prošla mnohým, ale pořád žije ve strachu. Když jí bylo šestnáct let zabil její přítel, kterého milovala, její tři kamarádky, ale Jaspera Moora nikdy nedopadli. 
Počáteční rozpory se srážníkem Murphym, neboli strážníkem Amarokem, který je o sedm let mladší přerůstají v něco jiného, ale Evelyn má strach, bojí se věřit mužům a bojí se znovu zamilovat.
Co všechno mají vraždy společného s Evelyn? Je Jasper zpět, nebo zde v malém městečku na Aljašce řádí jiný vrah? A co všechno ví sériový vrah Hugo, který zabil patnáct žen a už jednou doktorku Evelyn napadl? A jak je možné, že by mohl něco vědět, když je zavřen v Hanover House?

"Jeho štěstí se však mohlo kdykoli zvrtnout. Dosud měl zvýšenou hladinu adrenalinu a třásl se. Rozsekat lidské tělo na kusy muselo zanechat na člověku nějaké stopy. Bylo riskantní přijít s kýmkoli do kontaktu; jakýkoliv náznak neobvyklého chování by vzbudil podezření."

I když Amarok nemá zkušenosti s vrahy a násilníky, se vším se pere statečně, je to takový ochranář a pokud mu na někom a něčem záleží, rozhodně před ničím necouvne, i kdyby ho to mělo stát život. Evelyn se se svojí minulostí pere statečně, prožít to, co Evelyn už prožila, je ze mě asi troska.

"Mozek psychopatů je nastaven jinak než u normálních lidí. I když řeč kontroluje pravá hemisféra, psychopati jsou bilaterální, pracují jim tedy obě hemisféry. Nejsou jediní - lidé, kteří koktají nebo mají dyslexii, jsou také bilaterální - ale bilateralismus vysvětloval jen to, proč Hugova mluva nebyla tak jednotná, jak by měla být."

Není to jen o vyšetřování vraždy, která se stala, příběh se točí kolem Evelyn, její minulosti, přítomnosti, ale i budoucnosti. Pořád se musí ohlížet přes rameno, většina psychopatů, se kterými pracuje, by jí nejraději podřízla krk, a rozhodně se tím netají.

"Na Hareově stupnici dosáhl 40 bodů, Time." To byl velice významný fakt a byla přesvědčená, že on si to bude myslet taky. Většina lidí bez kriminální minulosti dosahovala 5 až 6 bodů. Vězni, kteří nebyly psychopaty, dosahovali v průměru hodnoty v první dvacítce stupnice. Kdokoliv, kdo měl 30 bodů a více, byl diagnostikován jako psychopat. Ale plných 40 bodů? To bylo vzácné. Velmi vzácné."
 
V úvodu každé kapitoly nás čeká citace nějakého skutečného sériového vraha nebo psychopata. Do knížky se to opravdu hodí. Obdivuji autorku, to co popisovala v knize, bylo obdivuhodné. Ty popisy psychopatů, jak se který chová, jak myslí. Bylo to opravdu věrohodné.

"Nevěděl jsem, proč se lidé chtějí přátelit.
Nevěděl jsem, proč se lidé navzájem přitahují.
Nevěděl jsem, proč existují mezilidské vztahy.
TED BUNDY, SÉRIOVÝ VRAH, NÁSILNÍK, 
ÚNOSCE A NEKROFIL" 

Kniha se četla velmi dobře, neměla čas jsem se nudit. Skvěle napsaný příběh, napínavý, ze kterého mě nejednou zamrazilo. Skvělá detektivní zápletka, a já až do konce neměla jistotu, kdo je opravdu vrahem. 

"Rodiče se nikdy nesmířili s tím, že svoje vzdělání využila ke studiu psychopatie, a doufali, že se od psychopatů bude držet, co nejdál to půjde."

Knihu doporučím každému, kdo má rád napětí. Postavy Brendy Novak jsou tak věrohodné, že jsem chvílemi přestávala dýchat. 

Hodnocení:

Brenda Novak
je americkou spisovatelkou, jež se zaměřuje na žánry historická romance a detektivky pro ženy. Napsala více než 50 knih a prodala přes 4 miliony výtisků. Pravidelně se umisťuje na žebříčcích bestsellerů New York Times a USA Today, její romány získaly mnoho ocenění, včetně čtyř nominací na ceny RTA, National Reader´s Choice, Best Buyer´s Best a Bookeller´s Best Award.

Já tímto děkuji nakladatelství Omega za zaslání recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit přímo na stránkách Omegy nebo v knihkupectví Dobrovský.

Víte co mě nadchlo? Obálka, protože ta je prostě luxusní. :-)
Mějte se krásně
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)