neděle 29. dubna 2018

Podsvětí - Artefakt - Kristina Hlaváčková

zdroj obrázku

Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Podsvětí (1.)
Počet stran: 352

Anotace: Proč se někdo pokouší zabít Sam Barnetovou? Má za sebou sice pár životních karambolů, ale v podstatě je to nenápadná mladá žena. O to větší rozruch působí fakt, že se jí někdo pokouší zbavit. Navíc jsou okolnosti útoků přinejmenším podivné. Natolik podivné, že Sam začíná pátrat na vlastní pěst. Zjišťuje že za jejími eskapádami stojí jeden hodně zvláštní Artefakt. Jedno nečekané tajemství jménem magie a svět bájných příšer...
Sam se nečekaně ocitá v netušených zákoutích tajemného Podsvětí a začíná kličkovat mezi jeho půvabem i nástrahami. V boji o život nešetří cynismem ani osobitým humorem...


"Kam bys šel, kdybys byl vyděšená pětadvacetiletá žába na útěku?" zeptal se ho. "Za mámou. Ale být tvoje sestra, bylo by to to poslední, co bych riskoval."


Sam Barnetová, celým svým jménem Samantha Alexandra Barnet Wolfová, drobná a nenápadná brunetka. Je to již sedm let, co se měla vdávat, ale její snoubenec Peter Lomax zemřel při autonehodě. Jak je tedy možné, že do něj vrazí na ulici? Kde se celých sedm let schovával a co dělal? Netrvá to dlouho, dá se říci několik málo minut a Sam se ocitá v ohrožení života, a jak to, tak vypadá, lidé, co šli po Peterovi, mají spadeno nyní i na ní. Peter jí předal něco, co oni chtějí, a rozhodně jdou přes mrtvoly. Sam zjišťuje, že trpaslíci, draci a magie nejsou pouze v pohádkách. Je v jejím okolí někdo, komu může věřit?


"Řekla by ti, kdyby jí Lomax něco dal, nebo řekl, že jo," zeptal se Karel opatrně. Robert po něm sekl očima. "Ségra je poděs, ale není pitomá."

Hlavní hrdinku Sam jsem si oblíbila hned na začátku knihy. Není to žádná uťápnutá holka, která se bude krčit v koutě a čekat až vše pomine, ona se totiž jen tak něčeho nezalekne a bojové umění jí není cizí. Za šest let se toho v Japonsku naučila celkem dost, a jak řekla, štrikování to určitě nebylo. Taky je pořádně tvrdohlavá a sarkastická. No, jde to, ji nemít rád?

"Co si myslíš, že jsem těch šest let v Japonsku dělala, učila se štrikovat?" obořila se na něj. "To si děláš kozy!" "Ani ne."

Autorka rozdělila tři sta padesát dva stran do dvanácti delších kapitol A i když mám radši kratší kapitoly, tak mi to nevadilo. Dostala do knihy vše podstatné. Nejsou zde žádná hluchá místa, a já si rozhodně užívala i veškeré popisy míst. Příběh z prostředí Prahy je psán velmi čtivě a svižně. Můžu říct, že jsem knihu slupla jak malinu.

"No minimálně osvětlení je pomocí ohně. Oheň čoudí. Tak jak je možné, že se tu neudusíte?" Tak to byla celá Sam. Někdo se jí pokoušel zabít - a ona přemýšlela nad systémem vzduchotechniky."

Toto bylo mé první seznámení s autorkou, a já můžu prohlásit, že si mě získala už z prvních stránek. Moje představivost pracovala na plné obrátky, byla jsem totálně vtažena do příběhu. Miluju žánr fantasy a touto knihou jsem rozhodně nesáhla vedle. Děj je plný akce, napětí, magie, nadpřirozených bytostí a humoru. Co víc si přát :-)

"Jak jsem měla tušit, že přerostlý kuní ksicht v policejní uniformě není terminátor, ale tvůj kamarád?" ohradila se místo odpovědi.
"Kuní ksicht?" podivil se Albert.
"Terminátor?" přidala se El."

Knihu Artefakt doporučím každému, kdo má tento žánr rád. Kristina Hlaváčková má talent a její styl psaní mi opravdu sedl. Rozhodně potřebuji víc Sam Barnetové. :-) Stručně, jasně, výstižně... Bylo to dokonalé, jsem nadšena a chrochtám blahem.

Hodnocení:

Kristina Hlaváčková
se narodila 3.6.1979 v Praze. Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. První školní léta tak střídavě navštěvovala školu v Čechách, internátní a později výběrovou americkou školu v Nigérii. Byla přijata ke studiu na Gymnáziu Josefa Škvoreckého, ale vzhledem k technickému zaměření celé rodiny nakonec vystudovala Gymnázium Arabská. Přes to, že pochází z architektonické rodiny, projevovala vždy spíše humanitní, nikoliv technické sklony. V roce 1997 získala výběrové stipendium a strávila rok na střední škole v Minnesotě, kde poznala jednu ze svých životních lásek - keramiku, a poprvé odmaturovala. Druhou maturitu absolvovala v Čechách. V roce 2008 složila překladatelskou státní zkoušku z angličtiny a překlady jsou velkou, i když zdaleka ne jedinou, součástí její profesní kariéry. Překládala titulky seriálů pro MTV, texty pro prestižní čínský architektonický časopis, jako překladatelka spolupracuje s ČVUT. Studium na Karlově univerzitě dokončila při zaměstnání a v současnosti pracuje jako Office Manager v architektonické firmě.
Do světa literatury vstoupila jako autorka úspěšné fantasy trilogie Dračí oči.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si také knihu Podsvětí - Artefakt můžete koupit.

Díky za přečtení,
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)