středa 8. srpna 2018

Bubákov - Bubajzlík a tajemný hrad - Michal Vaněček, Renata Petříčková

Zdroj obrázku

Autor: Michal Vaněček, Renata Petříčková
Ilustroval: Václav Ráž
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 88

Anotace: Bubajzlík je malý bubáček, který se narodil ve sněhu před starým hradem Bubákovem. Byla mu zima, a tak se vydal do hradu ohřát. Narazil na tři milé čarodějnice - Drátenici, Metrnici a Jitrnici, které vaří pro všechny čokoládu.
Postupně se seznamuje s dalšími obyvateli a odhaluje tajemství celého hradu. Pojďte s Bubajzlíkem všechno pořádně prozkoumat a zažít pravé dobrodružství.




Michal Vaněček si mě a mé děti získal už knihou Co má vědět správný Čech. A proto když jsem viděla tuto knihu, neváhala jsem ani chvilinku.

Jedné zimní noci se před hradem Bubákov vylíhl ze sněhu bubák. Bubák byl malý a velmi se bál. Ale i když se bál neznámého, chtěl vědět, kde se to vůbec ocitl. Proto se potichoučku, ale zároveň také trochu neohrabaně, vydal do hradu. Tam se seznámil se třemi čarodějnicemi (Drátenicí, Metrnicí a Jitrnicí), s netopýrem Pýrem a dalšími obyvateli tohoto hradu. Dostává jméno Bubajzlík a zažívá nejedno dobrodružství.


Nebudu prozrazovat co všechno naši přátelé bubáci zažijí, ale myslíte, že se podaří Bubajzlíkovi a Pýrovi zachránit zakletou Světlušku? A chcete vědět, kdo je Velký Bubu? No, tak to vám nezbývá nic jiného než se pustit do čtení.

"Ruka ho postavila na zem, až to břinklo. A břinklo to opravdu rázně, poněvadž se bubák zakymácel, zapraskal a čokoláda se na něm rozloupla na dvě poloviny. Přesně jako když se rozpadne hnědý Mikuláš v alobalu."

Kniha skrývá šestnáct kapitol, kdy nás na začátku každé kapitoly autoři v krátkosti seznámí s obsahem. A co zde nechybí, jsou krásné ilustrace pana Václava Ráže, kterých je plná kniha. Jsou opět velmi vydařené a dodávají knize to správné kouzlo.


Musím říci, že z knihy jsem nadšená, ale mám jednu malou výtku. V částech, kdy trpaslík čte z knihy je použit jiný font písma, který dělá začínajícímu čtenáři trochu problém. Například má sedmiletá dcera tyto části sama nepřečte. Samozřejmě, vše má jednoduché řešení, co nepřečte sama, přečteme spolu.


Tuto krásnou dětskou knihu doporučím všem. A to jak začínajícím čtenářům, tak rodičům, kteří svým ratolestem předčítají. Tato kniha nadchne nejednoho malého čtenáře. Chlapec či dívka? Na tom nezáleží. Pokud jsou u vás v oblibě strašidla a bubáci, není co řešit a je na čase knihu pořídit do vaší dětské knihovny.

Hodnocení:

Michal Vaněček
je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo s tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i pro dospělé. Mezi bestselery se řadí kniha - Co má vědět správný Čech. 

Renata Petříčková
je copywriterka, píše nejrůznější tématické články na zakázku, pracuje jako nakladatelská a webová redaktorka, na svém kontě má několik vlastních knih.
Zajišťuje propagaci knih pro další nakladatele. Její články najdete také v časopisech, webových hobby magazínech nebo magazínech pro ženy.
Michal Vaněček je autorem povídek a pohádek, ačkoliv jeho hlavní profesí jsou informační systémy.
Má na svém kontě pět knih povídek a řadu knížek a CD pro děti.
Věnuje se též vydávání knížek v rámci Nadace T-SOFT ETERNITY. Renata Petříčková a Michal Vaněček jsou již zkušenou autorskou dvojicí.
Kouzelné pověsti pražské jsou jejich sedmou knihou pro děti. K jejich knížkám patří trilogie o Kutnohorských skřítcích, pohádky o Blbounovi a pohádkový příběh Hejkalov. Všechny jejich knihy vyšly též jako audioknihy. 

Václav Ráž
kreativní výtvarník, ilustrátor, kreslíř a fotograf. V roce 2014 obdržel ocenění SUK 2014 - Cena noci s Andersenem. Spolupracoval s několika periodiky, nakladatelstvím a reklamou. Nejstěžejnější tituly, projekty a spolupráce - Blesk, Marianne, Žena a život, Holiday Navigator, Czech Bussines Weekly, Albi Česká republika a.s., Prague´s barrel Tournament, Nadační fond Zdeňky Žádníkové, Trnky Brnky, Čtyřlístek, Mateřídouška, Nezbeda, nakladatelství Fragment, Triton. V současné době se věnuje úzké spolupráci s nakladatelstvím Grada, kde se podílí na sérii úspěšných dětských titulů, například Co má vědět správný Čech. Ilustrováním knih pro děti si splnil svůj sen.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Bubákov můžete koupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Tak tahle knížka vypadá naprosto úžasně. Dokážu si představit, jak moc se dětem může líbit. Když si vzpomenu na sebe... a vlastně i teď bych si ji klidně přečetla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, je opravdu kouzelná... a já se přiznám, těším se na další knihy Michala Vaněčka :-D

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)