pátek 29. ledna 2021

Ať zemře - Sarah Pinborough

 

Zdroj obrázku

Autor: Sarah Pinborough
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 392

Anotace: Manželství s Jasonem katapultovalo Marcie, jeho druhou ženu, do světa jižanských elit. Světa starých peněz, starých vazeb a starých tajemství. Světa, který se otřese, když do něj vstoupí další druhá manželka, mladší a žádoucnější. Někdy stačí jediný krok špatným směrem, aby všechny jistoty vzaly za své.
Být ta druhá může být vražedné.
Říká se "jednou záletník, vždycky záletník". Marcie Maddoxová tvrdě pracovala, aby se dostala tam, kde je teď. Po aféře, která proběhla před několika lety, vede úplně jiný život, ale její nový svět - svět venkovských kubů, jacht a okázalých domů v Savannah v Georgii - není jednoduché udržovat bez ohledu na to, jak moc se snaží. Stejně tak jako není snadné udržet si manžela Jasona, který jí k tomu všemu otevřel dveře.
Když se Jasonův šéf vrátí z návštěvy Londýna s novou manželkou, mladá paní Radfordová není vyloženě suvenýr, který si ostatní představovali. Keisha je sexy, neskutečně nádherná černoška... a rychle převezme Marciino místo krásné druhé manželky. A ve chvíli, kdy Marcie zahlédne nezaměnitelné jiskření mezi Keishou a Jasonem, je načase začít jednat.
Pomsta se prý nejlépe podává za studena, ale během rozpáleného léta se v Savannah krev vaří tak, že by snadno mohla někoho smrtelně spálit.


"Lidé v tomhle městě umějí být nevyzpytatelní, to mi věř. Zabývají se prkotinami. Kladou přehnaný důraz na povrchní dojem. Ale když jde do tuhého, když se přižene velká bouře, tohle všechno zmizí. My jsme hrdí na svoje křesťanské hodnoty. Na ty skutečné. Nesuď nás moc rychle. Hledej v lidech to nejlepší. Spravedlivost. Laskavost. Možná proto jsem se já vdala za soudce." Usmála se. "Navíc jsme tady všichni prosáklí dějinami. V každé rodině se v minulosti vyskytl nějaký hříšník. To tě naučí být chápavá a nesoudit lidi na základě cizích chyb."

Marcie Maddoxová moc dobře ví, jaké to je být druhou manželkou. Tvrdě bojovala, aby si udržela místo a postavení mezi bohatými manželkami přátel jejího manžela Jasona. Nebylo to jednoduché. Jasonovu první ženu Jacquie všichni znali a Marcie byla zpočátku jen milenka. Ale vybral si ji a Jacquie je teď jen bývalá manželka, nic víc, nebo to tak není?

V den, kdy se vrátí jejich ovdovělý pětašedesátiletý přítel a Jasonův šéf William Radford IV se vše mění. Necelý rok po smrti své první ženy se znovu oženil. Vzal si krásnou černošku, dvaadvacetiletou dívku, se kterou se seznámil v Londýně. I když na ní můžou všichni muži oči nechat, a nejinak je tomu i u Jasona, tak od bohatých a snobských ženušek se jí vřelého přivítání nedostane. Marcie začíná mít podezření. Jason začíná Keishe věnovat až moc pozornosti, a něco před ní skrývá. Udělá Marcie něco? Nebo si to nechá líbit, protože by mohla přijít o život v luxusu jaký teď vede?

"Podívala se na Jasona, měla chuť se na něj pokradmu usmát a dát najevo, jak je to celé směšné, ale oči jejího manžela visely na Keishe. Marcie si všimla, jak jeho ruka letmo pohladila nahou paži mladé ženy, když se k ní sklonil, aby ji políbil na tvář. Jako by nemohl odolat pokušení a musel si sáhnout."

Postavy sympatickým dojmem zrovna nepůsobí, a i když se některé z nich z dají být průhledné, tak jak příběh pokračuje, tak jsem začala pochybovat, že jsem v mých dedukcích na správné cestě :-) Dá se říct, že nikdo zde nemá čistou minulost a každý skrývá nějaké to tajemství. Autorka celkem dobře promíchala karty. 

Kniha je vyprávěna z pohledu Marcie a Keishy a je rozdělena na tři části a epilog. Každá část má ještě kapitoly, které nejsou moc dlouhé, a i přes začátek, který se mi zdál slabší než zbytek knihy, si autorka umí získat vaši pozornost a rozhodně zaujmout.

"Co, že to máma říkala? Její perly moudrosti o světě? V životě jsou peníze, sex a moc jako Otec, Syn a Duch svatý, zlato. Na to nikdy nezapomeň. A žena může mít všechny tři, když není pitomá. Takže nebuď pitomá."

Kniha Ať zemře je plná lží, tajemství, intrik, podvodů a zrady. Toto je typ knihy, který jsem měla z počátku chuť odložit. První část pro mě byla nejslabší, ale od druhé části už to bylo zajímavější a já jsem ráda, že jsem to překlenula. A závěr? Tak ten byl opravdu překvapující. Líbil se mi otevřený konec, který autorka použila. 

Toto byla má první kniha, kterou jsem od Sarah Pinborough četla a určitě si někdy ráda přečtu i její další knihy, které u nás byly vydány.

Hodnocení

Sarah Pinborough
(*1972) je uznávaná britská autorka a scénáristka. Napsala přes 25 románů různých žánrů, které vyšly ve více než 20 zemích, a její knihy se pravidelně umisťují na předních příčkách v žebříčcích bestsellerů The New York Time a The Sunday Times. Je držitelkou ceny British Fantasy Award za nejlepší povídku roku 2009, nejlepší novelu roku 2010 a 2014 a čtyřikrát byla nominována na nejlepší román.
Streamovací gigant Netflix chystá seriály podle jejích knih Ví o tobě (Metafora 2017) a 13 minutes, z produkce britské televize uvidíme adaptaci thrilleru Tiché lži (Metafora 2018) a práva na její novinku Ať zemře (Metafora 2020) koupila jedna z amerických televizních stanic.
Sama Pinborough v současnosti pracuje na dalších třech televizních projektech a filmové adaptaci svého hororového románu The Death House z roku 2015.
Žije v historickém městě Stony Stratford v hrabství Buckinghamshire se svým psem Tedem.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Ať zemře můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Vypadá to dobře, docela jsi mě nalákala :) Jen ta obálka je taková letní, svádí mě to se do knihy pustit až v létě u bazénu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky... To máš pravdu, úplně to vidím, léto, sluníčko, bazén, lehátko, sklenička s něčím dobrým a kniha :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) V podstatě ve všem s tebou souhlasím. Mě se líbila společnost jižanské smetánky, ve jejímž srdci se příběh odehrával. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)