pondělí 1. ledna 2024

Není úniku - Yrsa Sigurđardóttir

 

Zdroj obrázku

Autor: Yrsa Sigurđardóttir
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Metafora
Série: Černý led (1.)
Počet stran: 416

Anotace: Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru v zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. Bude to správný krok?
Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Spolu s kolegyní Karólínou a soudní lékařskou Idunn se záhy po svém nástupu zapojuje do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech...

"Karl si zakryl nos loktem a dveře otevřel. stalo se přesně to, čeho se obával: puch výrazně zesílil. Karl cítil, jak se mu rozbušilo srdce.
Chodbu lemovaly několikery zavřené dveře. Karl se rozhodl držet se šlépějí a se zakrytým nosem zamířil do pokoje, kam vedly. Ukázalo se, že je to manželská ložnice. Karl strnul a překročil práh. Na nezvykle široké posteli ležela žena, podle všeho nejspíš Ása. "

Nyní... Jednoho chladného zimního večera zaklepe Karl na dveře svých sousedů. Už týden nereagují, a to u nich není normální. Kdyby odjeli, tak by Ása určitě dala vědět, aby se jim někdo postaral o zvířata. To, co spatří, jakmile otevře dveře, nečekal ani v nejhorší noční můře. Uvnitř domu najde děsivou scénu. Čtyři mrtvá těla. Vyšetřování se ujímá policista Týr, soudní patoložka Idunn a mladá policistka Karólína.

Dříve... Pětadvacetiletá studentka Sóldís přijme místo na farmě jako učitelka dvou dcer, patnáctileté Íris a osmileté Gígji, bohatého páru. Ale nic není takové, jak se mohlo na první pohled zdát. Z místa nemá dobrý pocit a manželský pár, Ása s Reynim, na ní působí velmi zvláštně.

"Za běžných okolností by se Sóldís zdvořile vymluvila, že si půjde do ložnice číst. V tu chvíli si však nedokázala představit, že by ve starém domě osaměla. Ve společnosti téhle upovídané treperendy by se aspoň nemusela soustředit na skřípání a praskání v domě a hledat za ním něco strašného. Hvězdné války ovšem zamítla."

Příběh máme vyprávěn ve dvou časových rovinách, které se střídají. A musím říct, že části z minulosti se mi dostali pod kůži. A i když si právě některé postavy z této části oblíbíte a dá se říct, že jim fandíte, tak ten pocit, že víte, jak to s nimi dopadne je šílený. A to se autorce opravdu povedlo.

Prostředí Islandu je úžasně popsané a postavy jsou opravdu skvěle vykreslené. Zabrouzdáme trochu i do Týrovo minulosti, který se v mládí přestěhoval se svými adoptivními rodiči do Švédska a snaží se zpět usadit ve své rodné zemi. A právě během vyšetřování zjistíme šokující informace o jeho minulosti.

"Měl v úmyslu na Islandu zůstat aspoň rok a hodlal to dodržet. Pokud se však situace bude nadále vyvíjet tak jako doposud, bude si muset přiznat, že se mu hledání kořenů nezdařilo, a se sklopenýma ušima se vrátit do Švédska. To je přijatelnější možnost než se dál protloukat o samotě. Navíc už možná nastal čas smířit se s tím, že na Islandu žádné kořeny nemá. Nejspíš je nemá nikde. Vychovali ho islandští rodiče ve Švédsku, takže není ani Švéd, ani Islanďan."

Kapitoly jsou krátké, takže doslova mizí před očima. A tím, jak se střídají časové roviny, tak máte potřebu číst pořád dál. Minulost vám vystřídá přítomnost, ale vy potřebujete pokračovat dál v té minulosti a naopak. To úplně vybízí číst, číst a číst.

Autorka je opravdu královnou severské krimi. Nechybí zde napětí ani akce. Takže pokud máte rádi thrillery, u kterých mrazí, tak neváhejte a knihu Není úniku si přečtěte. Tahle kniha za přečtení rozhodně stojí.

Hodnocení

Yrsa Sigurđardóttir
vystudovala stavební inženýrství, ale od vydání debutového románu v roce 2005 (česky Poslední rituál, Metafora 2007) se věnuje především literatuře. Její romány patří ke špičce severské krimi a thrilleru. Nejproslulejší je série o advokátce Tóře Gudmundsdóttir, v druhé sérii se pak objevuje neméně čtenářsky oblíbená dvojice psycholožky Freyji a yšetřovatele Huldara.
Knihy Yrsy Sigurđardóttir vycházejí v překladech do více než 30 jazyků a získaly řadu ocenění.
Autorka je mimo jiné nositelkou Ceny Palleho Rosenkrantze udělované Dánskou akademií kriminální literatury (2017 za román DNA) a trojnásobnou nositelkou ceny The Blood Drop za nejlepší islandský kriminální román (2011 za Pamatuji si vás všechny, 2015 za DNA a 2021 za Kořist).


Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Není úniku můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)