neděle 11. února 2024

Mrtvá holka, dobrá holka - část první - Holly Jacksonová

 

Zdroj obrázku


Autor: Holly Jacksonová
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Návod na vraždu pro hodné holky (3.)
Počet stran: 264

Anotace: Pipa se chystá na vysokou. Na každém kroku jí ale pronásledují události posledního případu. Trpí panickými záchvaty, které doprovázejí krví zkrocené halucinace. Pravidelně dostává anonymní výhružky a záhy ji začne v ulicích pronásledovat tajemný muž.
Když Pipa pokouší odhalit identitu svého stalkera, uvědomí si spojitost mezi ním a sériovým vrahem, který v okolí řádil před šesti lety. Je snad možné, že tehdy zavřeli nevinného?
Kvůli nezájmu policie zbývá Pipě jediné: vyřešit nový případ na vlastní pěst dřív než se stane další obětí.

"Mrtvý pohled, tak se o něm mluví, že ano? Bez života, skelný, prázdný. Mrtvé oči ji poslední dobou provázely všude, vždycky číhaly nedaleko. Skrývaly se v zadních záhybech její mysli a doprovázely ji do snů. Jeho mrtvé oči přesně v okamžik, kdy z nich vyprchal život. Viděla je i v těch nejzběžnějších pohledech a nejhlubších stínech a někdy také v zrcadle, když si vypůjčily její tvář."

Po posledním nebezpečí, kterému Pipa čelila je celkem traumatizovaná a její emocionální mysl poměrně temná. Trpí halucinacemi a má problém se spánkem. Ale snaží se bojovat, po svém. I když je Pipa zvyklá na internetové Trolly, začne si postupně všímat, že jeden konkrétní troll znovu a znovu pokládá jednu a tu samou otázku. "Kdo tě bude hledat, až zmizíš ty?"

Pravidelné výhružky na internetu se postupně začínají stupňovat a obtěžování postupně eskaluje. Pipa si začíná více všímat věcí, které se objevují kolem jejího domu. Postupně si začíná dávat dohromady souvislosti s případem, který byl údajně již vyřešen před několika lety.
Když policie odmítne Pipě věřit a cokoliv podniknout, rozhodne se Pipa, že udělá to, co umí nejlépe. Začne vyšetřovat sama. Do jak velkého nebezpečí se Pipa tentokrát dostane? Stane se další obětí nebo je vše úplně jinak?

"Nevěřil jí. Ani po tom všem jí Hawkins nevěřil. Pipa věděla, jak tohle skončí, varovala i Raviho, ale když teď inspektorovi stála tváří v tvář, nedokázala vstřebat, ž jí zkrátka nevěří, když ona sama už sobě uvěřila. A horkost pod kůží se proměnila v něco jiného: v chladný, těžký kámen zrady."

Pipu známe jako chytrou, šarmantní a nebojácnou, ale v této knize to není ta Pipa, jakou ji známe. Díky okolnostem z předchozích knih je jiná. Je rozzlobená a traumatizovaná, ale kdo by nebyl, že? Ale pořád má u sebe Raviho. Je milý, chytrý a nyní ještě dokonalejší. Je její kotva. Ve všem jí věří a nepochybuje o ní. Vždy jí dokáže uklidnit. Pipu a Raviho jsem si oblíbila už od prvního dílu.

"Řekl jí, aby se nevzdávala, ačkoliv jí k tomu nabádají jak statistika, tak logika. "Pošli do hajzlu to méně než jedno procento. Jsi Filipa Fitz-Amobiová. Moje malá velitelka. Jsi Pipa Maxima a neexistuje nic, co bys nedokázala."

Holly Jacksonová si podle mě drží svůj standard. Krátké kapitoly, které mizí před očima a postavy, které máte rádi, ale i ty, které nesnášíte :-) A i když je tato kniha daleko temnější než předchozí, pořád je na co se těšit. Záhady, překvapení, napětí a zvraty zde opět nechybí. A opět zde máme přepisy zpráv, protokolů  a záznamů, tak jako v předchozích knihách.

Pokud máte rádi thrillery pro mladé, a hlavně pokud jste četli předchozí dvě knihy Návod na vraždu pro hodné holky a Hodná holka, zlá krev, tak si přečtěte pokračování. Protože Pipa ještě neskončila :-) Tuto sérii je opravdu vhodné číst popořadě.

Hodnocení

Holly Jackson
začala psát příběhy už jako malá a svůj první (a špatný) pokus o román dokončila v patnácti letech. Odpromovala na univerzitě v Nottinghamu z angličtiny se specializací na literární lingvistiku a tvůrčí psaní. Žije v Londýně a kromě čtení a psaní jí baví hraní videoher a sledování dokumentů o skutečných zločinech, při kterých si může představovat, že je detektiv. Mrtvá holka, dobrá holka je závěrečným dílem její debutové trilogie (v českém vydání rozděleným na část první a část druhou), zahrnující New York Times bestsellery Návod na vraždu pro hodné holky a Hodná holka, zlá krev.
Holly můžete sledovat na Twitteru a Instagramu @HoJay92


Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Mrtvá holka, dobrá holka - část první můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)