středa 6. března 2024

Tíživé ticho - Robert Bryndza

 

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 368

Anotace: Maggie je úspěšnou lékařkou a s manželem Willem žijí přesně takový život, jaký si vysnili. Jednoho dne však k ní do nemocnice přivezou postřeleného muže v povědomém oblečení. Maggiin život se nejprve zastaví a pak obrátí naruby. Přes všechnu snahu se Willa nepodaří zachránit a Maggie je přesvědčená, že se stal obětí vloupání. Policejní zpráva zní ale jasně: spoušť stiskl Will sám.
Maggie je zdrcená žalem i sžíravými otázkami. Její manžel nebyl sebevrah. Měl toho tolik, pro co žít. Po pohřbu odjíždí Maggie do jejich prázdninového domu na malém chorvatském ostrově, aby unikla realitě. Jenže realita ji dostihne i na opuštěném místě a je mnohem temnější, než čekala.
Vše odstartuje dopis, který ji Will napsal pro případ své smrti a jenž obsahuje indicie odhalující děsivé tajemství.
Jak si Maggie skládá střípky dohromady, zjišťuje, že Willova smrt je spojena s někým z jeho minulosti... S někým, kdo udělá vše pro to, aby umlčel i ji.

"Tajemství lze udržet nanejvýš mezi třemi osobami, 
ovšem za předpokladu,
že alespoň dvě z nich jsou už na pravdě boží."
- BENJAMIN FRANKLIN -

Maggie byla v práci tu noc, co byl její manžel přivezen na pohotovost se smrtelným střelným zraněním. Předpokládala, že smrtelná rána byla důsledkem loupeže, ale policie ji informovala, že si zranění způsobil sám. Verdikt. Sebevražda.

Maggie se s tím nedokáže smířit. Will měl pro co žít. Byl šťastný a tohle by jí nikdy neudělal. Po pohřbu se Maggie vydává na ostrov do Chorvatska, do jejich prázdninového domu, kam jí přijde dopis od Willova právníka poslaný po jeho smrti, ale psaný před lety. Dopis spouští lavinu podezřelých nehod a utvrzuje Maggie pouze v tom, že tohle sebevražda určitě nebyla, ale že Will měl tajemství, kvůli kterému zemřel a nyní jde o život i jí.
Co všechno Will skrýval? Maggie je jen lékařka, kdo by si mohl přát její smrt? A komu může věřit?

"Vyšla jsem za Diane ven z místnosti, právě když pacienta na nosítkách přiváželi na resuscitační oddělení. Ze všeho nejdřív jsem uviděla mužovy nohy v pruhovaném pyžamu. Když jsem přejížděla pohledem nahoru po jeho těle, zaznamenala jsem povědomě vypadající mikinu s nápisem Nirvana. Na černé látce se leskl kluzký krvavý povlak. Pravou ruku muži pokrývala srážející se krev, levou ruku měl čistou, s jednoduchým zlatým snubním kroužkem na prsteníčku."

Část příběhu se odehrává na ostrově v Chorvatsku, kam se bez lodi nikdo nedostane. Navíc je zde momentálně rozbouřené moře, což znamená, že se na ostrov ani nikdo jiný neodváží. A právě tohle podtrhuje tu ponurou atmosféru, pocit beznaděje a nejistoty. Maggie se v domě cítí nejistá a má pocit, že jí někdo sleduje.

Kniha Tíživé ticho mě po celou dobu čtení nepřestávala překvapovat, a to až do samého konce. Bylo to temné a napínavé. Plné zvratů a překvapení. Nechyběla zde akce a napětí. Popis chorvatského ostrova a rozbouřeného moře se povedl. Postavy jsou vytrvalé a vynalézavé. Robert Bryndza opět zabodoval a já jsem spokojená jako vždy.

"Podívala jsem se na svůj odraz a ochromil mě strach. Kůži na levém uchu jsem měla spálenou, pokrytou puchýři a do rány se mi zanesl písek. Velký čtverec vlasů po straně hlavy byl spálený až na kůži. Obličej pokrývaly škrábance a lékařské lepidlo nad pravým obočím se roztrhlo. Otevřená rána byla zanícená a plná hnisu."

Knihu doporučím každému, kdo má rád thrillery, anebo knihy Roberta Bryndzy. Autor opět vytvořil atmosféru, která byla chvílemi až děsivá. Hra na kočku a myš začíná. Nevíte, komu věřit. "Nechte se pohltit temnou atmosférou plíživě tichého strachu..."

Hodnocení

Robert Bryndza
je autorem mnoha bestsellerů, kterých se jen v anglickém jazyce prodalo více než pět milionů výtisků. Proslavil se především svými thrillery.
Jeho debut na poli detektivních thrillerů, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), vyšel v Británii v únoru 2016 a během prvních pěti měsíců se ho prodal jeden milion výtisků. Kniha se stala číslem jedna na britském, americkém i australském Amazonu, do dnešního dne se jí prodalo více než 1,5 milionu výtisků v angličtině a dočkala se překladů do dalších 29 jazyků.
Po Dívce v ledu, kde Robert představil vyšetřovatelku Eriku Fosterovou, pokračoval v této sérii knihami Noční lov (The Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood), Smrtící tajnosti (Deadly Secrets) a Osudné svědectví (Fatal Witness), jež se také staly světovými bestsellery.
Poté se Robert zaměřil na novou sérii thrillerů s hlavní hrdinkou Kate Marshallovou, bývalou policistkou, která se stala soukromou vyšetřovatelkou. Hned první kniha ze série s názvem Kanibal z Nine Elms (Nine Elms) se stala nejprodávanější knihou na americkém Amazonu, umístila se v první pětici bestsellerů na britském Amazonu a postupně vyšla v dalších 15 zemích. Na tento úspěch navázal dalšími případy Kate Marshallové Mlha nad Shadow Sands (Shadow Sands), Propast smrti (Darkness Falls) a Ďáblova cesta (Devil´s Way).
Více o autorovi a jeho knihách se můžete dozvědět na webových stránkách www.robertbryndza.com.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Tíživé ticho můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)