středa 17. dubna 2024

Kult - Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

 

Zdroj obrázku

Autor: Camilla Läckberg a Henrik Fexeus
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Metafora
Série: Mentalista (2.)
Počet stran: 568

Anotace: Když z mateřské školy ve Stockholmu nečekaně zmizí malý chlapec a policie zjistí znepokojivé souvislosti, vyšetřovatelka Mina Dabiriová opět povolá na pomoc mentalistu Vincenta Waldera. Podivné indicie, které za sebou pachatel zanechává, naznačují, že rozehrává obzvlášť děsivou partii. Podaří se Mině a Vincentovi včas zastavit vraha, který se zaměřuje na ty nejzranitelnější?

"Ossiane, budeš tady jen chvilku," říká mi ta paní ráno. "Pár dní. Pak se vrátíš domů."
Dávají mi jídlo, ale je hnusný a já stejně nemám chuť jíst. Ptám se, proč tady musím být. Ale ona mi neodpoví. Nikdo mi tady neodpoví. Říkají jenom, abych už nebrečel. Že všechno dobře dopadne.
Říkají to milým hlasem. Ale oči milý nemají."

Kult je druhým dílem o mentalistovi Vincentovi Walderovi a detektivovi Mině Dabiriové. Od jejich posledního případu je to už dva roky a Mina se opět musí obrátit na Vincenta, aby jí pomohl.

Jednoho dne zmizí beze svědků z hřiště malý chlapec. Pachatel nezanechal žádné stopy. Vyšetřování zavede Minu k dalším případům unesených dětí. Proč jsou děti unášeni, a hlavně proč jsou za tři dny nalezeny mrtvé? Najdou malého Ossiana včas? Tragické události otřásají společností a vypadá to, že mentalista je opět jedinou nadějí policie.

"Ahoj Vincente, to jsem já."
Úplně ztuhl. Počítal vteřiny, hodiny, dny a nakonec měsíce, které uběhly od chvíle, kdy tenhle hlas slyšel naposledy. A teď když zavolala, nebyl na to vůbec připravený. Chtěl si urovnat oblečení, poupravit vlasy. Zkontrolovat, jak je cítit jeho dech. Přestože ho nemohla vidět nebo stát poblíž.
Zamrkal, cítil, jak mu hoří kůže."

Mina a Vincent mají spolu zvláštní vztah a právě proto, že předchozí spolupráce byla úspěšná, tak se Mina chopí iniciativy a opět Vincentovi zavolá. Mina je ta pragmatičtější a Vincent zase duchovnější, a možná právě proto jim to tak funguje a rozumí si. Vincent chápe fóbii ze všech bakterií, kterou Mina trpí a netlačí na ni. Je přemýšlivý a inteligentní.

"Holky z Tinderu asi budou muset počkat," rýpla si Mina.
"Takže rejstřík," povzdechl si Christer. "Už zase."
"Já na Tinderu, kurník, nejsem," odfrkl si Ruben. "Nepotřebuju to. Na rozdíl od tebe, Mino. Ale tobě by bylo nejlíp v klášteře, co?"
Mina popadla svůj mobil a přidržela ho Rubenovi před obličejem. Pak si demonstrativně stáhla aplikaci Tinder, tak aby to viděl.
"Ulevilo se ti?" zeptala se. "Už se dušička uklidnila a můžeš se zase věnovat práci?"

Minin soukromý život hraje v příběhu celkem důležitou roli, vše je důkladně propletené. Sledujeme život více postav, kdy je opravdu skvěle vykreslena jejich psychologie. Postavy působí opravdu realisticky. Samotný zločin je opravdu strašný, už jen z toho důvodu, že zmizení dítěte je noční můra každého rodiče.

Děj je opravdu zajímavý a děsivý. Knihu Kult, i když je trochu obsáhlejší, doporučím každému, kdo má rád napětí a tajemství. Ale osobně doporučuji začít prvním dílem Iluze, i když je to samostatný případ. Z děje toho moc prozrazovat nechci, ale co myslíte? Jak jednoduché je, stát se členem nějakého kultu, přestože si myslíme, že s námi se manipulovat nedá? Prostě a jednoduše. Spojení těchto dvou autorů je super a já jsem opět nadmíru spokojená :-)

Hodnocení

Camilla Läckberg
(nar. 1974) švédská autorka je jednou z nejčtenějších spisovatelek a evropskou "královnou detektivek". V rámci úspěšné série Fjällbacka vydala deset knih, jichž se prodalo přes 23 milionů výtisků v 60 zemích světa a které posloužily jako předloha pro devět televizních filmů a jeden kinofilm. Knihami Zlatá klec (Metafora, 2019) a Stříbrná křídla (Metafora, 2020), dvoudílnou sérií temných, napínavých psychologických románů, vytvořila nezapomenutelnou hlavní hrdinku a vyslala do světa jasnou zprávu o právech žen.
Kromě napínavých detektivních příběhů píše i novely, dětskou literaturu, texty písní a filmové scénáře.

Henrik Fexeus 
(nar. 1971) se od dětství věnoval kouzlům a iluzím, později přidal i pokusy o nevědomé ovlivňování ostatních. Léta se věnoval studiu neurolingvistického programování, hypnózy a psychologie a dnes je v těchto oblastech žádaným odborníkem a svými mentalistickými dovednostmi baví plné sály.
Jako spisovatel má na kontě 10 sólových projektů, dalších 6 knih napsal společně s jiným autorem. Věnuje se populárně naučným knihám ze svého oboru (tituly Nejlepší přesvědčovací techniky a Naučte se číst myšlenky! vyšly v nakladatelství Grada) i próze. Dvě sezóny také uváděl populární švédskou televizní show Hjärnstorm (Mozková bouře).

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Kult můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)