sobota 27. ledna 2018

Krvavé právo - Phillip Margolin


Autor: Phillip Margolin
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Amanda Jaffeová (5.)
Počet stran: 285

Anotace: Advokát Dale Masterson je bohatým a úspěšným zástupcem ropných a uhelných společností. Když je jeho podřízená, Christine Larsonová, nalezena mrtvá, dostává se on i jeho firma pod drobnohled. Celý na první pohled jasný případ se však zamotá, když je Masterson ve svém sídle ubit k smrti a svědek vidí z místa prchat jeho syna. Brandon, posedlý záchranou planety, se k vraždě svého otce přizná - byla to pomsta za všechny jeho kontroverzní klienty, kteří ničí životní prostředí i životy obyčejných lidí.
Právnička Amanda Jaffeová má obhajovat Brandona, ale případ se začíná komplikovat - pokud je Brandon nevinný a bere na sebe roli mučedníka, kdo tedy Mastersona zavraždil? A jaká je spojitost mezi vraždou Mastersona a Larsonové?


"Právnička Amanda Jaffeová hraje o trest smrti."

Vše začíná 7. června, kdy za Amandou Jaffeovou přijde Christine Larsonová, která pracuje ve velké oregonské firmě Masterson, Hamilton, Rickman a Thomas s mužem, kterého Amanda nikdy neviděla. Tom Beatty, byl zatčen za napadení kvůli bitce v baru. A nyní potřeboval právníka, protože druhý muž z dané události skončil s vážným zraněním v nemocnici. Obvinění je staženo, ale dva dny na to policie našla v Tomově domě heroin a brutálně zavražděnou Christinu. Tom přísahá, že s tím nemá nic společného. Amandě se podaří zajistit propuštění na kauci.
První komplikace nastane, když je Dale Masterson nalezen mrtev ve svém sídle. Je možné, že to opravdu udělal Daleho syn Brandon, který se k činu doznal, nebo se Tom rozhodl pomstít smrt své kolegyně? A podaří se Amandě dokázat nevinu obou svých klientů, nebo se případu vzdá?

"První věcí, kterou nám vtloukali do hlavy na přednáškách o trestním řízení, byla presumpce neviny u každého zatčeného občana. Byl bych špatným právníkem, kdybych váš případ předem odsoudil."

Potřebovat někdy v životě právníka (doufám, že to nebude třeba), tak bych chtěla někoho jako Amanda Jaffeová. Sympatická to žena, získala si mě už od prvních stránek, byla velmi profesionální, ale také lidská, se srdcem na správném místě. Samozřejmě i Amandin přítel Mike, firemní vyšetřovatelka Kate a další postavy si mě získaly. Velmi se mi líbily i autorovy popisy postav, získala jsem jasnou představu o tom, jak kdo vypadal (i jak byl kdo vysoký). Dokázal skvěle vykreslit i jejich charakter. Nic neopomenul.

"Muž sedící vedle Christine byl oblečený do řadového obleku, v němž se očividně cítil nesvůj. Měřil kolem sto osmdesáti centimetrů, měl svalnatá ramena, úzký pas a hnědé vlasy zastřižené po vojensku."


Kniha se četla velmi dobře. Kapitoly jsou krátké a stránky mi mizely před očima. I když je autor právník, neměla jsem problém se čtením. Vše je psáno tak jasně, že i naprostý laik, který právničině nerozumí, dokáže být po celou dobu v obraze. Nejsou zde žádné právnické pojmy, které bych nechápala. Kniha je psána lehce a srozumitelně.

 "Parafrázuje-li se staré rčení, právník může klienta k vodě přivést, ale nemůže ho přinutit ji pít."

Opravdu skvěle napsaná detektivka. Příběh z právnického prostředí, plný napětí od začátku až do konce.  Měla jsem jasnou představu, kdo je vrah, ale Phillip Margolin mě vyvedl z omylu a případ dokonale zakončil.

"Celý její společenský život bude na nějakou dobu v troskách, čeká ji pohřeb a doba truchlení. Když se na to ale podívá z té lepší stránky, stane se z ní velmi bohatá žena a nebude už muset shánět šaty na ten ples."

Knihu doporučím každému, kdo má tento žánr rád. Děj plyne rychle, nejsou zde žádné zbytečnosti. Autor měl vše dokonale promyšlené, takže to dávalo smysl.
Pro mě to bylo první seznámení s autorem, a i když je Krvavé právo pátým dílem ze série, vůbec to čtení nevadilo. Určitě se poohlédnu po dalších dílech.

Hodnocení:
 

Phillip Margolin
narodil se v roce 1944 v New Yorku. Vystudoval práva a dlouhá léta pracoval jako advokát. Se svými případy se dostal až k Nejvyššímu soudu.
Je autorem devatenácti knih, z nichž si většina zasloužila ocenění New York Times Bestseller a ve kterých vychází i ze svých zkušeností, jež získal během obhajob hrdelních zločinů.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si také můžete knihu Krvavé právo koupit.

A já jsem spokojena i s obálkou. V jednoduchosti je krása.
Mějte se krásně.
Pary
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)