úterý 9. října 2018

Dopis - Kathryn Hughesová


Autor: Kathryn Hughesová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 320

Anotace: Tina Craigová pracuje do úmoru, a ještě k tomu o sobotách prodává v dobročinném obchodě, aby ve svém nešťastném domově trávila co nejméně času. Když prohledává kapsy starého obleku, který někdo charitě věnoval, objeví dopis se zalepenou ofrankovanou obálkou bez razítka. Dopis otevře a přečte si ho - a to změní směr jejího života navždy.
Billy Stirling ví, že se nezachoval právě hezky, ale doufá, že může ještě všechno napravit. 4. září 1939 se posadí a napíše dopis, o němž doufá, že změní budoucnost. A to se také stane - ale více způsoby, než by si kdokoliv dokázal představit...
Je načase otevřít Dopis.


Toto je příběh dvou žen, jejichž život spojil jeden neodeslaný dopis z roku 1939.

První příběh je z roku 1973. Tina Craigová, mladá žena, která si vzala násilníka a alkoholika v jednom. Snaží se být co nejvíce v práci, aby s Rickem nemusela být doma, ale hlavně si potřebuje našetřit co nejvíce peněz, aby měla na útěk od manžela.
Jednoho dne někdo charitě věnuje starý oblek, Tina v něm najde neotevřený dopis a přečte si ho. Co všechno přečtení dopisu způsobí, jak moc to Tině změní život? A je nějaká šance, že se Tině podaří doručit dopis osobě, které patří?

"Rick na ni chvilku zíral, pak natáhl ruku a cigarety si od ní vzal. Trhla sebou a instinktivně si zakryla obličej rukama. Uchopil ji za zápěstí a jejich oči se setkaly sekundu předtím, než Tina zavřela oči a snažila se potlačit slzy."

Druhý příběh z roku 1939, na pokraji druhé světové války. Právě v této době byl dopis napsán. Billy Stirling napsal dopis své životní lásce Chrissie, protože se snažil napravit chybu, kterou udělal, ale nikdy ho neodeslal. Dopis se nikdy k Chrissie nedostal. Proč? Co vedlo Billyho k tomu, aby si to rozmyslel?

"Chrissie si sevřela rukama břicho a povzdychla si. Měla tajemství, jež do téhle domácnosti vnese větší znepokojení a rozruch než vyhlášení války."

Minulost a přítomnost. Milovala jsem obě části. Tak jak jsem potřebovala vědět co bude s Tinou, jestli se jí povede vypátrat autora dopisu a jak to bude s jejím manželstvím, tak jsem hltala každou větu, každé slovo a písmeno minulosti. Byla jsem doslova vtažena do života Chrissie a Billyho, potřebovala jsem vědět, co se stalo a nemohla přestat číst.

"Spi, mé děťátko, pokojně spinkej
celičkou noc,
tvůj anděl strážný bude tě střežit
celičkou noc."

I když autorka použila jednoduchý styl psaní, vybrala velmi složitá témata. Domácí násilí, matka, která je nucena vzdát se svého dítěte, otec despota, ale také je to příběh lásky. Bylo neuvěřitelně snadné číst, a přitom se nechat absolutně vtáhnout do příběhu. Postavy jsou velmi věrohodné a lehce uvěřitelné.

"Tina si přečetla Billyho dopis třikrát, než ho nakonec složila a odložila na konferenční stolek. Uchopila šálek s kakaem a napila se. Bylo úplně ledové. Emočně náročný den ji vyčerpal, ale navlhlé šedé povlečení na její úzké posteli ji zrovna nelákalo. Billyho dopis jí na chvíli odvedl myšlenky od Ricka, ale teď se jí dělalo až mdlo, když si uvědomila, jak velký krok udělala."

Knihu Dopis doporučím všem romanticky založeným ženám a dívkám. Po dočtení nezůstalo jediné mé oko suché. Za skromnou, ale úžasnou obálkou se skrývá nádherný příběh. Horko těžko se mi věří, že je to autorky první román. Prostě a jednoduše - nádhera. Toto je jeden z příběhů, který si v sobě nějakou dobu uchovám.


Hodnocení:

Kathryn Hughesová
žije nedaleko Manchesteru, kde se také odehrává její první román s názvem Dopis. V současné chvíli je spisovatelkou na plný úvazek a pracuje na svých dalších knihách. Na webu Cosmopolis si můžete přečíst, co Kathryn Hughes říká sama o sobě.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Dopis můžete koupit.

Jsem opravdu ráda, že jsem dostala možnost přečíst si knihu ještě před vydáním.
Mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) O knize slyším poprvé a musím říct, že mě hned zaujala :) Má zajímavý nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju... opravdu nádherný příběh, kniha se četla úplně sama :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)