čtvrtek 13. prosince 2018

Příliš mnoho pokladů - Helena Hardenová

Zdroj obrázku

Autor: Helena Hardenová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Moba
Série: Polyxena Berková (3.)
Počet stran: 272

Anotace: Rodinným sídlem Ronov nad Bělou bloudí po nocích podivné stíny. Ozývají se strašidelné zvuky, ráno jsou dveře, které byly bezpečně zamknuté, otevřené, dějí se další a další nevysvětlitelné věci... Bloudí snad po zámku rodové strašidlo Eusebie Frebonie? Nebo to znamená, že je v ohrožení i rodinný poklad, který Berkovi dokázali uchránit po dlouhá staletí? Když je ve své kanceláři nalezena mrtvá správkyně a v ohrožení se ocitá i Polyxena Berková, jdou všechny žerty stranou...

Polyxena Kristina Eusebie Frebonie Berková z Ronova, zkráceně Poly, žije s tatínkem Čeňkem Rudolfem Mariou Berkou na Pouchni. Zámek Ronov nad Bělou jejich rodina vlastní už více jak osm set let.
Jednoho dne naleznou na zámku mrtvou správkyni Marcelu Kolískovou. A aby toho nebylo málo, stane se den na to, další vražda. Kdo to mohl udělat? Co vrah hledá? Povede se policii vraha zastavit dřív, než zemře někdo další?

"Ženská, uvažujte rozumně," zavrčel tatínek, "zaprvé je paní Vildomcová vdova po mém nejlepším příteli a ještě stále drží smutek. Ale především, nikdy bych si nezačal nic s osobou, která vypadá a myslí jako chodící divan! A má keců jako holič v sobotu. Jenomže o dost blbějších!!"

Autorka si dala na postavách opravdu záležet. Poly a jejího tatínka, pana Berku jsem si oblíbila hned z prvních stránek. Sršeli humorem a jejich vztah byl opravdu úžasný. Skvěle se spolu doplňovali. Ale i další postavy jsou skvěle popsány. Například šéfkuchař a rodinný přítel Michael, vdova po nejlepším příteli pana Berky, Drahuše Vildomcová, nebo správkyně Marcela Kolísková.

"Se vzrůstající nechutí jsem se vlekla k objektu ronovského zámku na domluvený oběd. Žena tatínkova nejlepšího přítele paní Drahuše mne zajisté neušetří dobrých rad a ponaučení, jak jednoduše a rychle přijít k vhodnému ženichovi. Drahuše totiž má recept úplně na všechno."

Celý příběh se odehrává od dvacátého pátého července, až do pátého srpna. Kapitoly nejsou klasicky číslované. V úvodu je vždy datum dne, kdy se děj odehrává. A i když jsou kapitoly trochu delší, tak mi to nějak moc nevadilo. Děj odsýpá jak po másle a já neměla čas se vůbec nudit.

"Lucko, co to meleš? Vždyť jsem byla šest let vdaná?!?"
"No vdaná možná jo, ale za koho? Na mě Lucas vždycky působil, promiň mi ten výraz, že je trochu jako vytaženej z myčky. Napulírovanej, naleštěnej, bez vůně a zápachu. Taková jako... vyblejskaná sklenička. Ty nesmrděj, prostě."


Ačkoli už je to třetí díl, tak se kniha dá číst bez znalosti předchozích dílů. Já sice první dva nečetla, ale styl psaní autorky mě chytl tak, že si velmi ráda první díl Příliš mnoho vítězů a druhý díl Příliš mnoho nevěst přečtu.


Tuto detektivku doporučím každému, kdo má knihy z edice Původní česká detektivka rád. Ale také každému, kdo má rád v detektivních příbězích trochu humoru a fandí českým autorům. Je to takové lehké oddechové čtení, u kterého nemusíte tolik přemýšlet, ale jen si užívat stránku za stránkou.

Hodnocení:


Helena Hardenová
Narodila se roku 1964 v Brně. Tam také chodila na gymnázium. Byla plánovačkou, knihovnicí i uklízečkou, několik let pracovala jako personalistka, podnikala a prodávala stroje pro pekárny. V současnosti je výkonná ředitelka menší strojírenské firmy.
Žila tu i onde, v poslední době tráví menší část roku v Brně, větší část v Níhově a občas pobývá na Kanárských ostrovech. Má syna Víta, druhého manžela Petra a kocoura Kotíka.
Napsala osm detektivních příběhů z Kanárských ostrovů. Pak se pravděpodobně ona i její hrdinka Zuzana přesunou do Středomoří, aby dál pokračovaly ve vraždách na ostrovech.
Má ráda svou rodinu, procházky okolo rybníka, východ slunce nad mořem, dobré jídlo, dobré pití a samozřejmě detektivky.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Moba, kde si knihu Příliš mnoho pokladů můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)