úterý 13. srpna 2019

Strážci Aquaterry - Bernd Perplies & Christian Humberg

Zdroj obrázku

Autor: Bernd Perplies & Christian Humberg
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: King Cool
Série: Strážci Aquaterry (1.)
Počet stran: 240

Anotace: Finn, který je stále smutný kvůli rozvodu svých rodičů, na své potíže úplně zapomene, když se na jeho prastaré datové brýle, které dostal od svého otce na svátek světů, přehraje Umělá inteligence Omikron 1. Skutečné dobrodružství začíná, když se mu vzápětí snaží brýle ukrást obrovitánský zelený hmyzí zloděj na vznášející se motorce a někdo se pokusí nabourat do palubního počítače vznášejícího se taxi jeho táty. Finn, Anna a jejich nový kočičácký kamarád Tresk se snaží přijít na to, proč byl Omikron vytvořen a kdo se ho snaží pro sebe získat. Ať to stojí cokoli!
Tři přátelé musí proto ukázat nejenom svůj důvtip, ale i velkou odvahu a dokonce i Treskovy ostré drápy. V jejich pátrání jim nejednou pomůže sama Umělá inteligence Omikron 1 a také limurská opička Heisenberg z aquaterrské zoo, o kterou se Anna stará. Během jejich pátrání se tři kamarádi seznámí s podsvětím Aquaterry a několikrát jim hrozí skutečné nebezpečí!

"Zastavte toho zloděje!" zařval Finn rozčileně.
Potom se za ním sám rozeběhl, protože kromě něj, Anny, modré limurské opičky Heisenberga a jejich nového karadémského kamaráda na ulici nebyl nikdo, koho by mohl jeho výkřik zajímat. Hmyzí zloděj se čtyřma rukama zatím dorazil ke křižovatce s vedlejší ulicí."

Aquaterra je město na umělém ostrově, které leží uprostřed Atlantského oceánu. Je to místo, které vytvořili obyvatelé země, kde v míru žije několik vesmírných národů a učí se jeden o druhém. Bohužel tato idylka je ohrožena zlými machinacemi, když se někdo pokusí ukrást Finnovi datové brýle, které dostal jako dárek od svého otce na svátek světů (den, kdy se před více než čtyřiceti lety uskutečnil první kontakt mezi lidmi a mimozemšťany). Nebyly to žádné nové a moderní VisoStar 3000, které si tak moc přál, ale pouze starší z bazaru. Finnův otec Ole doufal, že synovi udělá radost, ale Finnovo zklamání bylo zjevné. Když zjistil, že se mu do brýlí nahrála umělá inteligence Omikron 1, vše nabralo jiný směr a Finn si brýle začal užívat.

Finn má kamaráku Annu, jejíž otec, Thomas Falke, je starostou Aquaterry. A pak je tu Tresk, mladý Karadém (kočičák), který se s otcem, velvyslancem Katharrlomu přestěhuje právě na Aquaterru.
Tři kamarádi - Finn, Anna a Tresk zažijí díky Omikronu 1 nečekané dobrodružství. Na vlastní pěst se pokusí vypátrat, kdo stojí za pokusem ukrást Finnovi brýle a co má dotyčný s Omikronem v plánu.

"Trvalo dobrou půlhodinku, než jejich snažení přineslo ovoce. Nakonec to byl domovník činžáku, kdo jim dal tu rozhodující informaci. Starý příslušník národu jménem Xetak s šedou kůží, jehož schlíplé uši visely na boku hlavy dolů, měl ve tváři hrozně smutný výraz."

Celý příběh máme z pohledu právě našich tří hlavních hrdinů. Právě proto, že jsou to pouze dvanáctileté děti, tak se mladším čtenářům bude kniha velmi dobře číst. Autoři nezachází do nějakých detailů, takže příběh je snadno pochopitelný a čitelný. A hlavně Finn, Anna i Tresk působí velmi sympaticky a na svůj věk i odvážně. A i když se Tresk občas chová trochu arogantně, tak ho jeho noví přátelé mají rádi a on je ochoten jim pomáhat za každou cenu.

"Ť... těší mě," vykoktala Anna.
Vychovaně natáhla ruku k pozdravu, jako to dělala vždy, když ji její táta seznamoval s nějakými politiky. Ale Tresk ignoroval i to.
Pak se Anna podívala na svého otce. Snad po mně nebudeš chtít to, co si teď myslím, němě prosila. A Thomas Falke přesně to řekl. "Mezitím co budeme já a Manurr pracovat, nemá chudák Tresk co dělat," vysvětlil. "Proto jsem si myslel, že bys ho možná ráda tady trochu provedla Ukázala mu, jak pěkná Aquaterra je. Co vše tady děti mohou zažít. No, máš chuť?"

Kniha je rozdělena do patnácti kapitol, které nejsou ani dlouhé, ani krátké, prostě jsou tak akorát, což mladší čtenáři jistě ocení.

Ukázka z knihy

I když je uvedeno, že kniha Strážci Aquaterry je vhodná pro čtenáře od deseti do dvanácti let, a já do věkové kategorie rozhodně nespadám, tak knihu doporučím každému, kdo má rád fantasy příběhy. Je to příběh, který nadchne nejednoho dospělého. A já doufám, že se kniha bude líbit jak synovi, tak i dceři.

Hodnocení:


Bernd Perplies
se narodil ve Wiesbadenu v Německu v roce 1977 a studoval filmové vědy, germanistiku, knihovědu a psychologii v Mohuči. Poté byl zaměstnán Německým filmovým institutem ve Frankfurtu nad Mohanem, kde byl redaktorem filmového portálu. Nyní pracuje jako spisovatel, překladatel a novinář. Bernd Perplies byl za svá díla odměněn několika literárními cenami, mezi nimi i cenou "Deutsche Phantastik Preis" a získal druhé místo v RPC Fantasy Award v kategorii "Literatur & Comics". V roce 2016 zveřejnil spolu s jeho dlouholetým kolegou Christianem Humbergem románovou trilogii Star Trek - Prometheus, první Star Trek romány německých autorů, kterým byla udělena oficiální licence.

Christian Humberg
se narodil v roce 1976 v Gerolsteinu. Studoval v Mohuči knihovědu a literární vědy. Od konce 90. let 20. století. Pracuje jako spisovatel románů a naučné literatury pro děti a dospělé, jako překladatel a editor.

Christian Humberg a Bernd Perplies spolu napsali sérii knih "Hrdinové z Dračí ulice" a románovou trilogii "Star Trek - Prometheus".

Za zaslání recenzního výtisku děkuji knihy Dobrovský, kde si knihu Strážci Aquaterry můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Jednou za čas je fajn přečíst nějakou takovou odpočinkovou četbu. Nejednou se mi stalo, že i přestože je kniha zařazená jako četba pro děti, byla jsem z ní i já nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju... souhlasím, ráda si občas odpočinu u knih pro děti :-) a tato byla vážně moc pěkná

      Vymazat
  2. Moc hezá recenze :) Taky se na knihu chystám i když se mi zdá pro mladší čtenáře. Ale i tak mě láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju... jestli se chystáš, neváhej :-) já už se do této věkové kategorie dávno neřadím, a i tak se mi kniha moc líbila :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)