pondělí 5. srpna 2019

Iluze pravdy - Michal Vaněček

Zdroj obrázku

Autor: Michal Vaněček
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 216

Anotace: Věříte všemu, o čem se v médiích píše? Jste si skutečně jistí, že vás zveřejňované informace neovlivňují? Nebo si dokážete představit, že s vámi a s vaším osudem může v podstatě kdokoliv manipulovat? A to docela snadno...
Šéf odboru kybernetické kriminálky plukovník Marek se pouští do svého posledního případu. Proti své vůli je zatažen do spletité hry, v níž zjišťuje, že pravda prakticky neexistuje a téměř všechno, co se dá najít na internetu, prochází důslednou kontrolou a záměrným zkreslováním. V průběhu pátrání jde svéráznému Markovi doslova o krk. Jedinou záchranou pro něj zůstává, že i jeho protivníci budou nuceni uvěřit tomu, co jim na oplátku připraví za realitu on.

"Pravda je to, čemu jste ochotni u věřit..."

Josef Marek je šéf odboru kybernetické kriminálky. Po všech těch letech, co se honil za zločinci, se  v pětapadesáti rozhodl pro klidný odchod do penze. Vše si perfektně nalajnoval. V Posázaví má statek, kde si užije klidného a nerušeného důchodu, ale ještě předtím si nechá v nemocnici, u profesora Rybáka, spolužáka z gymplu, odoperovat koleno, aby mohl běhat kolem Sázavy.
Veškeré plány vezmou za své, když zjistí, že mu někdo v nemocničním systému upravil dávkování léků. Všechny indicie vedou k nemocničnímu ajťákovi, který se podepisuje jako Bob. Při pátrání narazí na mladou, velmi inteligentní hackerku, Barboru Obermannovou, a zjistí, že po ní kdysi pátral, ale nikdy ji nechytil. A ona teď potřebuje pomoc. Když si plukovník vyslechne Barbory příběh, rozhodne se, že ještě než odejde do penze, na případ se podívá.

"Všechna dávkování léků jsou řízena centrálně. Co doktoři pacientovi předepíšou, to se naprogramuje a následně se na sesterně dávkujou léky do škatulek. S trochou fantazie se vám dá na noc namíchat cokoliv. Něco na spaní, relaxace, motivace, sebedůvěra."
"Ale mně se nezdálo nic motivačního, spíš naopak," podotkl Marek.
"Jo, dají se namíchat i terapie vysloveně pro psychiatrii. Jsou tam typické kombinace. Různé vidiny sadismu, vraždy, nekrofilie. pacienti se tím prý odreagují. Léčebný proces, chápete?"

Jak plukovník Marek, tak Barbora jsou velmi sympatické postavy. Nejde si je neoblíbit. Humor a sarkasmus je použit na těch správných místech.

Musím říci, že jsem vůbec nevěděla, co od příběhu očekávat a měla z knihy trochu obavy. Přeci jen technika, systémy, kybernetika a další, to jsou věci, kterým zrovna moc nerozumím, ale obavy jsou úplně zbytečné. Pan Vaněček to napsal tak, aby i úplný lajk příběh pochopil. Vše je psáno lehce, srozumitelně a není nic, co by mi vadilo. Je to velmi čtivé a mít více času, tak dám knihu za jeden večer.

"Není problém udělat dokonalou šifru, kterou nikdo neprolomí. To je tak deset procent práce. Těch zbývajících devadesát procent je dodělat tam zadní vrátka pro vládu."

Iluze pravdy má pouhých dvě stě šestnáct stran a je rozdělena do pěti kapitol, které jsou dále rozděleny do šestnácti dní. A aby toho nebylo málo, dny máme ještě rozděleny takovým čtverečkem na krátké podkapitoly :-)

Ukázka z knihy

Pokud máte rádi krimithrillery z blízké budoucnosti, tak vám knihu určitě doporučím. Mně osobně se kniha líbila, nic jiného jsem ani nečekala. Pan Vaněček je autor, který opravdu umí. Jeho knihy jsou čtivé  a určitě zaujmou nejednoho čtenáře. S dětmi jsme přečetli několik jeho dětských knih, jako například Bubákov, Kouzelné pověsti pražské, Co má vědět správný Čech a Staré pověsti české pro děti. Mám přečtenou knihu Mlýn (recenze), která je opravdu úžasná a jsem velmi ráda, že zaujímá čestné místo v knihovně.

Hodnocení:


Michal Vaněček
je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i pro dospělé. Mezi bestseler se řadí kniha Mlýn a Co má vědět správný Čech.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Iluze pravdy můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)