středa 31. července 2019

V kleci - Ellison Cooper

Zdroj obrázku

Autor: Ellison Cooper
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Vendeta
Série: Sayer Altairová (1.)
Počet stran: 432

Anotace: Neurovědkyně FBI Sayer Altairová pátrá po zlu v nejhlubších zákoutích lidské mysli. Zatímco se stále vzpamatovává ze smrti svého snoubence, netouží po ničem jiném než se zaměřit na svůj výzkum mozků sériových vrahů. Ale když washingtonská policie začne vyšetřovat strašlivou vraždu dívky, kterou pachatel nechal pomalu vyhladovět k smrti, zatímco ji věznil v kleci, je Sayer přivolána, aby vedla vyšetřování. Když je oběť identifikována jako dcera známého senátora, stává se Sayer středem pozornosti.
Zatímco roste tlak ze strany veřejnosti, Sayer zjišťuje, že byla unesena další dívka, která se potácí na hranici mezi životem a smrtí. S přibývajícími důkazy se prosto usilovně snaží druhou oběť zachránit. Brzy ale zjišťuje, že pátrá po vrahovi s nebezpečnou posedlostí - vrahovi, který je jí blíž, než si myslela.

"Wilson se naklonil nad sedadlo spolujezdce, aby lépe viděl na opuštěný městský dům. Zabedněná okna a tlející přední veranda nebyly v jeho okrsku ničím neobvyklým, ale byl si jistý, že si před domem všiml zlatozeleného nápisu NA PRODEJ.
"Není to ten samý zatracený dům, který jsme kontrolovali minulý týden?" zeptal se."

Vše začíná tím, kdy dva policisté jedou zkontrolovat dům, ze kterého je cítit nepříjemný zápach. Je to jen pár dní, kdy z tohoto domu volala nějaká zmatená dívka na linku 911 s prosbou o pomoc. A právě tito muži zákona provedli rutinní obhlídku, poptali se sousedů a usoudili, že nejspíš volala nějaká feťačka, protože dům nikdo už nějakou dobu nenavštěvoval, a ani se tam nikdo nepohyboval. Tentokrát do domu vstoupí, aby zjistili co se děje, ale jeden z nich aktivuje nastraženou past.

Na místo činu jsou povoláni agenti FBI, Sayer Altairová a Vik Devereaux. Najdou tělo mladé dívky, která je zamčena v kleci. Spolu s ní je tam i pes, který ale na rozdíl od dívky ještě žije. Zjistí se, že tělo, které bylo nalezeno, patří senátorově dceři. Tím se případ velmi komplikuje, protože senátor do případu zasahuje po svém.

"S hlubokým povzdechnutím Sayer konečně přistoupila ke kleci. Když zahájila postgraduální studium, zmocňovalo se jí z každého případu sériového vraha, ke kterému se dostala, zlověstné vzrušení. Nedokázala tomu odolat, té brutalitě uchvacující svou hrůzostrašností. Teď necítila nic než nevolnost. Její mentální bariéra získávala s každou novou obětí čím dál větší trhliny, takže pro ni bylo stále těžší odizolovat své pocity a objektivně se podívat na mrtvé ženy a děti, které po sobě zanechávala monstra, jež pronásledovala."

FBI neustále něco uniká, když už si myslí, že se posunuli dopředu, zjistí, že jsou vlastně zase na začátku vyšetřování. Když je důkazy zavedou k zjištění, že vrah unesl další dívku, která by mohla být ještě naživu, ale na pokraji smrti, stává se z vyšetřování závod s časem. Vrah je chytrý, ale jednou přece musí udělat nějakou chybu. Kolik lidí musí ještě zemřít, než ho dopadnou?

Hlavní postava Sayer Altairová má drsnou minulost. Její rodiče zemřeli při nehodě a její snoubenec zemřel při práci pro FBI. S čímž se ještě pořád nevyrovnala. Sayer má velmi dobré vědecké znalosti a po smrti snoubence se snaží zaměřit hlavně na mozky sériových vrahů, aby zjistila, proč dělají, to co dělají. Čím se liší mozek sériového vraha od normálního bezúhonného člověka?

"Konečně se jí podařilo otevřít jedno oko. Hustý kouř se dávno rozplynul a monstrum se nevrátilo tak dlouho, že se jí hrdlo svíralo žízní. Nedokázala myslet na nic jiného než na vodu. Vodu stékající po jejích popraskaných rtech, naplňující její vyschlá ústa a stažený žaludek. Celé tělo ji bolelo, křičelo touhou po vodě a třáslo se, jako kdyby se mělo obrátit vnitřkem na ruby."

Velmi se mi líbil styl psaní autorky. Krátké čtivé kapitoly, které končí tak, že máte potřebu si dát ještě jednu. A hlavně plno napětí, které by se dalo krájet. Ellison Cooper si mě získala. Když už jsem si myslela, že známe vraha a hlavní hrdinové se ho budou snažit už jen dopadnout, bum, autorka mě velmi rychle vyvedla z omylu a zamíchala dějem  tak, že jsem jen lapala po dechu. Dokáže velmi dobře oklamat čtenáře, a to je u tohoto žánru vážně super.

"Tino si sundal drátěné brýle, zavřel knížku a zvedl se z futonu. "Vyháčkoval jsem zámek. I když vyháčkoval není úplně přesné. Stačilo by na něj kýchnout a otevřel by se sám. Vážně, jako agentka FBI byste určitě měla mít lepší zámek. Vespera jsem nakrmil a vyvenčil a je připravený jít spát."

Knihu doporučím každému, kdo miluje thrillery. Kniha je plná zvratů, napětí a udrží vaši mysl pracovat až do konce. Potřebovala jsem vědět, kdo je vrah a proč to všechno dělá. A závěr? Tak to bylo prostě "WAU". Nic jiného asi dodat nemůžu. Rozhodně bych chtěla pokračování. Potřebuji vííííc.

Hodnocení:

Ellison Cooper
získala doktorát z antropologie na UCLA. Studovala také archeologii, kulturní neurovědu, starověká náboženství a práva. Prováděla terénní výzkum ve Střední Americe, západní Africe, Mikronésii a západní Evropě. Pracovala jako vyšetřovatelka vražd ve Washingtonu, D.C., je také federální pracovnicí při katastrofách s certifikací K9 Search and Rescue pro práci se záchrannými psy. V současné době žije v sanfranciské Bay Area se svým manželem a synem.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji knihy Dobrovský, kde si knihu V kleci můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)