pátek 7. prosince 2018

Mlýn - Michal Vaněček

Zdroj obrázku

Autor: Michal Vaněček
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 432

Anotace: Strhující příběh dvou bratrů, kteří dali slib umírajícímu otci, že uchrání jejich mlýn a majetek proti všem. Lze takový slib dodržet za všech okolností? Může oddanost takovému závazku odolat i mašinériím totalitních režimů?
Zcela ojedinělé zpracování neobyčejně silného životního příběhu rodiny z jižních Čech zahrnuje časové období přes sto let. Nelehké životní osudy jednotlivých postav dokreslují autentické zprávy z Rudého práva, při kterých vás možná i zamrazí.
Mlýn je symbolem děsivého soukolí, kterým musela řada našich předků projít. Je symbolem víry v právo na svobodu, v právo rozhodovat sám o svém osudu a být připraven vzít na sebe zodpovědnost.
Dva bratři svůj slib splnili. Uchránili svůj majetek proti nacistům, komunistům i podnikatelům. Ale za jakou cenu...

"Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív, kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždycky jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky, kdo mění víru, nemá žádnou..."

Michal Vaněček mi utkvěl v paměti hlavně díky jeho dětským knihám, které s dětmi řadíme k oblíbeným. Za zmínku určitě stojí Co má vědět správný Čech (recenze), Kouzelné pověsti pražské (recenze), Staré pověsti České pro děti (recenze), Bubákov (recenze) a spousta dalších, které ještě u nás čekají na přečtení. Proto jsem byla velmi zvědavá na jeho nový román podle skutečné události - Mlýn. Musím říci, že autor předčil veškerá má očekávání.

Celý příběh začíná v roce 1900, kdy si Josef Hadrbolec bere za ženu Viktorii. Josef zdědil po rodičích mlýn se statkem a několik pozemků a Viktoriiny rodiče vlastnili polnosti v sousedství. Díky sňatku měli nejbohatší usedlost ve vsi. Josef Hadrbolec převzal řemeslo po otci a stal se mlynářem. Roku 1902 se manželům narodil František, o čtyři roky později Hanka, za dalších šest let Boženka a roku 1917 se narodil Karel.
František s Karlem byli pracovití a nemluvní po otci. Jednoho dne si starý Hadrbolec zavolal své již dospělé syny a vyžádal si po nich slib. Slib, že uchrání mlýn proti nacistům, komunistům i podnikatelům.
S Františkem, Karlem, Hankou a Boženkou Hadrbolcovými prožijeme celý jejich život a zjistíme co všechno si pro ně osud přichystal a co byli bratři ochotni udělat pro to, aby splnili slib, který dali otci.

Ukázka z knihy

Většinu hlavních postav jsem si velmi oblíbila. Ať už se jednalo o bratry, či Hanku s Boženkou, ale také faráře Hřiba, syna Hanky Vojtu a sousedku Marcelku, která často chodívala do mlýna. Autor je popsal opravdu věrohodně. Nejen postavy, ale celkový příběh, který, ačkoli není z nejveselejší doby, je protkán jeho laskavým humorem a já se několikrát přistihla s úsměvem na tváři. Pan Vaněček přesně ví, jak si udržet čtenáře.

"Heleďte, Hadrbolec, vo co vám de?" dupla si zlostně babka. "O nic. Jen že léta u Mauera řežeme dřevo, teda před válkou jsme řezali. A bylo nám jedno, kdo je Žid, Němec nebo Čech. A on nemůže za to, že je Žid, a navíc Němec, stejně jako vy nemůžete za to, že jste blbá, Málková."

Celá kniha je rozdělena na pět částí. Od roku 1900 až po rok 2010. Nesetkáte se zde s klasickým číslováním kapitol. Ale pouze s krátkými kapitolami a podkapitolami, které nesou jen název nebo rok. Jako další bych vyzdvihla zprávy z Rudého práva, které, jak už bylo zmíněno v anotaci, dokreslují příběh.

Ukázka z knihy

Knihu doporučím každému, kdo má rád příběhy podle skutečné události a zajímá ho naše historie. Tento román pana Vaněčka si určitě zaslouží pozornost. Tato kniha ve mně zanechala hrozně moc a jedno vím jistě. Až budeme v Jižních Čechách, hrozně ráda, bych si udělala výlet do Hoslovického mlýna.

Hodnocení:

Michal Vaněček
je autorem úctyhodné řady téměř třiceti povídek a pohádek. Jeho hlavní profesí jsou však informační systémy. Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a. s., a to už 27 let. 
Současně se věnuje nadaci a charitativní činnosti. Také v rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává knížky, zejména s medicínskou tematikou. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD.
V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i dospělé. Mezi současné bestselery se řadí kniha - Co má vědět správný Čech.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Mlýn můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)