středa 14. února 2018

Co má vědět správný Čech - Michal Vaněček


Autor: Michal Vaněček
Ilustroval: Václav Ráž
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 217

Anotace: Znáte celou českou hymnu a kolik má slok? Víte, jaké jsou naše státní symboly a co znamenají? Kolik máme státních svátků a proč je slavíme? Nebo kteří Češi a jaké vynálezy se celosvětově proslavili? V této knížce se dozvíte odpověď nejen na tyto otázky, ale také spoustu dalších zajímavostí a střípků z naší historie. Máme právo být hrdi na to, co jsme v historii dokázali, kam jsme posunuli hranice vědy a techniky, hranice lidských možností ve sportu, co jsme dokázali v umění.


"Tato kniha pro vás jistě bude inspirací a připomene vám, proč být hrdý na to, že jsem Čech, a jací Češi byli a jsou kabrňáci!" 

Do rukou se mi dostala krásná dětská knížka Co má vědět správný Čech, která mě opravdu zaujala. Na první pohled mou pozornost upoutala obálka a následně samotný obsah knihy. Kniha je určena dětem od jedenácti let, ale myslím, že i mladší čtenář si knihu rád přečte.

Kniha se dělí na tři části, kdy první nese název Kdo jsme. V devíti kapitolách se zde dozvíme pár základních informací o České republice, jako je rozloha, počet obyvatel, měna, vznik státu a další. Ale také něco o korunovačních klenotech a Pražském hradu.

Druhou částí jsou Střípky z naší historie, kde nám autor v pěti kapitolách povypráví něco málo z naší minulosti. A pak je tu třetí část, ta nejrozsáhlejší a nejzajímavější. Na koho a na co můžeme být hrdí. Co kapitola, to jedna zajímavost. Ať už se jedná o známou osobnost, nějaký vynález, či daný okamžik. Autor se nezabývá sáhodlouhými popisy, ale snaží se vypíchnout pouze důležité informace, což hodnotím jako velké plus.

"Čeština dala světu slova jako robot, pistole nebo dolar."
  
Ale kniha nezaujala jen mě, ale i mého syna, a byl to takový úspěch, že dokázal přečíst i víc jak jednu zajímavost. Jako fotbalového fanouška ho zaujala zmínka o penaltě Antonína Panenky, už ví jaký tank je považován za nejlepší lehký tank druhé světové války. A během jednoho dne jsem slyšela nespočetněkrát "Kdo neskáče, není Čech".

"Proslulé "Angličáky" se balily do krabiček od sirek ze Sušice."

No a samozřejmě i synovec našel v knize zalíbení. Řekla bych, že Jaromír Jágr je u něj TOP.  A jako správný hokejista, se určitě rád dočte i něco málo o puku. :-) I já v knize našla zalíbení, a dozvěděla se pár zajímavých informací. Třeba něco o potrubní poště, nebo o parku tmavé oblohy a spousty a spousty dalšího.

Ukázka z knihy

Knihu můžu jedině doporučit. Autor nenásilnou a  zábavnou formou podává zajímavé informace nejen dětem ale i rodičům. Ilustrace Václava Ráže jsou příjemným zpestřením. Pokud máte zvídavé děti, je tato kniha ideální volba.

Hodnocení:
 

Michal Vaněček
Český spisovatel Michal Vaněček vystudoval obor ekektroniky a informační technologie, v tomto oboru je uznávaným odborníkem. Nicméně, Vaněček je také uznávaným spisovatelem. Tento autor se však nerozhodl pro knihy z oboru, naopak Vaněček je autorem téměř dvou desítek dětských knížek. Tyto jsou unikátní nejen svým humorem, ale také bezprostředností. Každá z knih Michala Vaněčka bere děti na neuvěřitelná dobrodružství plná otrlého humoru, ale hlavně okolí, které je pro děti poučné nejen dějem, ale také jeho okolím. Často se v jeho knihách setkáváme s hlavní postavou, Blbounem. Vaněček ve svých knihách děti učí například tomu, jak to vypadalo v pravěku. Mezi knihy autora patří "S Blbounem do říše pohádek", "Medvědí prázdniny", nebo "S Blbounem za velkým dobrodružstvím".

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Bambook, kde si také můžete knihu Co má vědět správný Čech koupit.

Víte jaké heslo s oblibou používal Emil Zátopek?
Mějte se krásně
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)