sobota 10. února 2018

Plachetnice z Božkova - Michal Kratochvíl


Autor: Michal Kratochvíl
Rok vydání: 2017
Nakladatel: Michal Kratochvíl
Počet stran: 310

Anotace, očima autora: Plachetnice z Božkova je thriller s kriminální zápletkou, hlavními představiteli jsou drsný kapitán Horký, který začíná mít pomalu víc problémů s vlastním životem než s kriminálními případy a vysokoškolský student Jakub, který se proti své vůli ve sledu událostí, pomalu, ale jistě, propadá do plzeňského podsvětí. 
První polovina knihy rozvíjí postavy v drsných, sociálně autentických situacích plzeňského podsvětí, kdy často čtenář neví, zda se zasmát či zatajit dech, rychlý a napínavý dějový spád nabírá kniha v druhé polovině, kdy vrcholí kriminální zápletka. A jestli nakonec dobro zvítězilo, záleží i do jisté míry na úhlu čtenářova pohledu, protože hrdinové jsou často "hrdinové" jen v uvozovkách.
Kniha je autentická, zejména co se týká situací, míst či mluveného slova s typickým plzeňským "přízvukem". Vulgární výrazy nejsou v textu sami pro sebe a ani si na nic nehrají, nebylo možné psát jinak, než jak lidé doopravdy mluví. V příběhu zaznívá sociální kritika, která nešetří nikoho a přináší naturalistický obraz reálného života bez příkras. Příběh je unikátní tedy nejen spojením pohledů dvou naprosto rozdílných osob a prostředí (student tápající životem versus sarkasmem prosáklý kapitán kriminální policie), ale i přímou a surovou autentičností pouliční Plzně.


"Nejvíc plakala vdova, ne pro muže, ale prý proto, že musela vrátit část jeho životní pojistky, když našli tělo."

V první dějové linii se seznamujeme s Jakubem Horkým, který se ocitá v Plzni kvůli studiu vysoké školy. Byl to jeden z mála, kterého opravdu studium zajímalo a chtěl se něco naučit, nejen chodit po barech a balit holky. Je velmi bystrý a opravdu mu to pálí. A pak je zde druhá dějová linie a Kapitán Milan Horký. Rozvedený, věčně nabručený a napitý chlap, který nejde od rány daleko, ale je jeden z mála, který ještě není zkorumpovaný. Má dva syny. Davida, který studuje na stejné škole jako právě Jakub a Adama. Jakmile se nám obě dějové linie pořádně protnou, tak pak začíná ta pořádná jízda. Co všechno je ochotem Jakub kvůli penězům udělat? A jak moc je Milan zásadový a neúplatný? A jak s celým příběhem souvisí předávkovaný Lažo?

"Čau, tak ten Lažo Michal je z Košutky a trestní rejstřík má dlouhý jako účet ze sámošky. Máš volnou ruku, nějak to pořeš, hlavně mi už kvůli němu nevolej, musím jet na chatu opravit ten plot."

Nemůžu říci, že bych si nějakou postavu oblíbila natolik, abych se do příběhu úplně ponořila. Na kafe bych rozhodně s nikým nešla. Pro mě to byly postavy, které byly v příběhu důležité, a to je tak všechno. Ale kdybych si přeci jen měla jednu vybrat, byl by to Jakub, knihomol.

"Adam se vesele usmál. Zasnil se. Už od malička rád odplouval do světa fantazie společně s knižními hrdiny, nasával dávné příběhy. A Jakub byl ještě větší knihomol."

Kniha se četla dobře, ale první polovina děje byla slabší. To jsem ještě dokázala knihu odložit. Na druhou stranu chápu, co autor zamýšlel. Než jsem začala číst, už jsem měla projeté stránky, a byla připravena na to, co mě čeká a jakým stylem je kniha psána.

"Kapitán třískl telefonem o zem, až se rozlétl na dva kusy! Ještě že nemusí dělat psychotesty každý rok, letos by je neudělal."

Kniha je plná feťáků, bezdomovců, opilců, zkorumpovaných policistů i politiků. Je zde vidět co dokážou vysoce postavení lidé udělat pro peníze a moc. Je to Plzeň jinýma očima.

"Kapitán pohlédl na kusy Vietnamce v kaluži krve. Odřízli mu všechny končetiny, ale i nos a uši a místo nich připíchli jehlami prasečí uši a rypák. Mladý poručík by se na jeho místě poblil a dal výpověď. ale Horký byl otrlý, sarkasmem prosáklý polda ze staré školy. Popotáhl tabák, uvolnil si kabát a přidřepl si ke zbytku Vietnamce."

Co bych na knize vyzdvihla je druhá polovina děje. Bylo tam více akce a napětí. To už jsem jen seděla, četla a byla napnutá, jak to s kapitánem a Jakubem dopadne. Co mám v knihách ráda, jsou sarkastické poznámky a vtipná přirovnání, a toho jsem se v tomto příběhu i dočkala.

"Kubo, každý má přece právo si nechat vypracovat cokoliv od kohokoliv. Prostě napíšeš odborný článek na zakázku. Podvodem je jen vydávat cizí text za svůj, ale to už je potom moje riziko. Ty vůbec neriskuješ. Podvádět budu já."

Kniha si určitě svého čtenáře najde. A pokud máte rádi thrillery z rukou českých začínajících autorů, tak si tento příběh přečtěte. I přes pomalejší rozjezd je kniha velmi čtivá, napínavá a místy i vtipná.



Hodnocení:


Michal Kratochvíl
se narodil roku 1981 v Praze. Je grafik a ilustrátor na volné noze a příležitostný cestovatel. V poslední době se věnuje hlavně mobilním výukovým aplikacím. Z putování po východní Evropě, zejména v Rusku, publikoval několik reportáží v časopisech Lidé a země a Koktejl. "Plachetnice z Božkova" je jeho první knihou. Vznikla jako retrospektiva z jeho života v Plzni.

Já tímto děkuji autorovi za poskytnutí recenzní e-knihy. A pokud si chcete e-knihu koupit, můžete zde.

A pokud Michal Kratochvíl vydá i tištěnou knihu, tak koupí určitě nepohrdnu.
Mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Na knihu sa chystám, aj keď ešte neviem kedy, čaká ma toho veľa :-) Každopádne som dosť zvedavá, obvykle trhillery veľmi nečítam, tak snáď ma tento zaujme. Pekne napísaná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, kniha je opravdu zajímavá a určitě za přečtení stojí... :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)