čtvrtek 30. ledna 2020

Děti holocaustu - Allan Zullo, Mara Bovsunová

Zdroj obrázku

Autor: Allan Zullo, Mara Bovsunová
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 296

Anotace: Příběhy "dětí holocaustu" představují strhující životní osudy devíti židovských dětí, které musely přežít hrůzy holocaustu po celé Evropě. V době největších zvěrstev, která se kdy děla, muselo každé z nich prožít své osobní peklo a projít noční můrou druhé světové války.
Tato kniha je pomníkem jejich odvahy tváří tvář smrti. A také oslavou lidského ducha - vůle překonat nevýslovné hrůzy, vůle zvítězit nad zlem, vůle žít. Lidé v příbězích vlastně mají jednu společnou vlastnost - hluboko ve svém srdci věřili, že budou žít, i když mnoho jiných kolem nich umíralo.


"Akcia. Už to slovo samotné vyvolávalo hrůzu. Znamenalo zatýkání Židů. Buď je někam odvedli a okamžitě postříleli, nebo je čekala deportace do koncentračních táborů, kde na naprostou většinu z nich stejně nečekalo nic jiného než smrt. Když byla vyhlášena akcia, vydali nacističtí funkcionáři pro gestapo kvótu - požadovaný počet Židů, které mají pozatýkat. Gestapo vpadlo do čtvrti a odchytávalo Židy přímo na ulici. Když jich ještě neměli dost, vrazili do domů, činžáků i obchodů a odvlekli s sebou tolik Židů, kolik bylo potřeba, aby kvótu splnili."

Kniha Děti holocaustu obsahuje osm dojemných, neuvěřitelných, ale pravdivých příběhů. Devět dětí a neskutečné peklo, které si musely zažít. Jsou to jejich pravdivé vzpomínky, o které se s námi podělí. 
Děti byly vzaty od svých rodin a poslány na místa, kde byly svědky hrůz, smrti a bojovaly s hladem a podvýživou. Každý den si kladly otázku: "Budu dnes žít?" Každý den zažívaly židovské děti izolaci.  Jejich rodiče se je snažili schovat před nacisty, jen aby jim zachránili život.

"Nacisté Židy bez jakéhokoliv důvodu zatýkali po celých skupinách. Někdy zadrženým řekli, že budou popraveni, a museli stát celé hodiny v zoufalém očekávání smrti, aby je zase propustili. Jindy je postříleli. Zvláštní zábavu nacisté spatřovali v tom, když jezdili na zádech Židů, kteří museli lézt po čtyřech. Vypalovali synagogy, dělali z nich stáje, sklady, lázně nebo veřejné záchodky."

Kniha vypráví o tom, co jsou lidé ochotni udělat, aby přežili, a co jsou rodiče ochotni podniknout za záchranu svých dětí. Každý příběh byl jiný, ale jedno měl společné. Všechny ty děti byly rozhodnuté za každou cenu přežít.

Přestože byl holocaust depresivní dobou, a příběhy jsou nabité emocemi, tak autoři odvedli úžasnou práci. A co musím na knize vyzdvihnout, tak je zakončení každého příběhu. Autoři nás nechali nahlédnout do života již dospělých dětí a dali nám vědět, jak to s nimi dopadlo. A aniž bych nějak spoilerovala, tak můžu říct, že každý jeden příběh dopadl pozitivně.

"Dnem i nocí,
za každého počasí,
bude anděl Boží po tvém boku.
I když se zatouláš daleko od domova,
zase tě bezpečně přivede domů."

Krátké příběhy, které jsou čtivé. A i když je to doba, která nebyla lehká, je obtížné číst řádky, které se týkají dětí, tak jsem měla problém knihu odložit a potřebovala se dostat na konec a přečíst si, jak to dopadlo. Kniha byla plná statečnosti, naděje a odhodlání. O téhle době by se rozhodně mělo mluvit, neměla by být zapomenuta. Myslím si, že Děti holocaustu by si měl přečíst každý koho zajímá druhá světová válka, koncentrační tábory a vše co s tím souvisí. Knihu bych klidně doporučila i dětem od čtrnácti let.

Hodnocení:

Allan Zullo
je americký novinář a spisovatel faktu. Je autorem nebo spoluautorem více než osmdesáti brožur pro dospělé a děti. V roce 1969 vystudoval žurnalistiku.
V současné době žije v Severní Karolíně.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Děti holocaustu můžete zakoupit.

Díky za přečtení 
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)