úterý 11. února 2020

Cukrárna v Paříži - Julie Caplin

Zdroj obrázku

Autor: Julie Caplinová
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Romantické útěky (3.)
Počet stran:368

Anotace: V Paříži se skrývá jedna malá cukrárna, která už ale má své slavné dny za sebou. Vstupte a ochutnejte některý z dezertů. Třeba zjistíte, že minulost stačí jen oprášit, aby opět získala svůj lesk.

Nině Hadleyové pomalu táhne na třicet. Pracuje jako servírka, ale už zkusila kdeco - učila ve školce, pracovala v zahradnictví, začala chodit do kuchařského kurzu. Nic z toho ale nebylo to pravé. Krom toho je pro svou velkou hlučnou rodinu pořád jen malou   holčičkou, kterou se všichni snaží chránit. A dobře jí radit. Nina by se ráda osamostatnila, jenže jak přijít na to, co by chtěla doopravdy dělat?
Když zavřou restauraci, kde Nina pracuje, naskytne se jí šance odjet do Paříže. Měla by tam pomáhat s přípravou cukrářských kurzů pro amatéry. Zdá se, že je to přesně ta příležitost, na kterou  čekala. Má to však háček. Kurzy vede rodinný přítel Sebastian, velmi úspěšný a také velmi protivný šéfkuchař. Nina se do něj navíc kdysi bláznivě a beznadějně zamilovala. Sebastian však neměl zájem. Dokáže se Nina odpoutat od dřívějších citů a najde v malé pařížské cukrárně to, po čem opravdu touží?

Toto je již třetí díl ze série Romantické útěky, kterou vydává nakladatelství Cosmopolis. A já můžu říct, že ani tento díl mě nezklamal. Tuto sérii jsem si zamilovala už od prvního dílu.

Nina Hadleyová, skoro třicetiletá, nejmladší ze čtyř dětí, a ještě ke všemu jediná dívka. Je to tak trochu ztracená duše, která pořádně neví, co chce. Začíná být unavená ze své milující a starostlivé rodiny. Její starší bratři ji vždy pomůžou a zachrání, i když ne vždy o to stojí, a proto zváží šanci odjet na sedm týdnů do Paříže, kde má pomáhat se sedmitýdenním cukrářským kurzem. I když si není jistá prací pro Sebastiana.

Sebastian Finlay, velmi dobrý přítel rodiny Hadleyů, který vlastní několik restaurací a cukrárnu, kde se má konat právě zmiňovaný cukrářský kurz pro začátečníky. Protože si zlomil nohu, musí přežít pomoc Niny. Malé sestřičky jeho nejlepšího kamaráda. Nina je poslední osoba, od které by chtěl pomoci.

"Při vší úctě, Nicku, tvoje sestra je ten poslední člověk na světě, od kterýho bych chtěl pomoct."
Nickův úsměv povadl. V autě se rozhostilo ticho a neustále se prodlužovalo.
Pak Sebastian zamumlal. "A sakra, ona je tam s tebou, že jo?"
Nina se s ledovým úsměvem narovnala. "To máš sakra pravdu. Ale tím se netrap, Sebastiane, protože, při vší úctě, radši budu na farmě kleštit jehňata vlastními zuby, než abych pomáhala tobě."

Nina byla kdysi do Sebastiana zamilovaná a není pro ni jednoduché s ním spolupracovat. Po jedné osudné noci mezi nimi už nic nebylo jako dřív. Dokáže se Nina rozhodnout, co by chtěla v životě dělat, a pomůže ji malá cukrárna, plná nových přátel, změnit trochu život k lepšímu? Nina se v Paříži začíná pomalu usazovat a s pomocí nových přátel vrací cukrárnu zpět k životu, ale je to za zády Sebastiana. Co všechno tím způsobí? A jak to přijme Sebastian, až to zjistí?

"Už jen deset minut. Jen deset minut a pak vyjde ven a už se na něj nikdy nebude muset ani podívat. Stačí ho jenom doprovodit k výtahu, otevřít mu dveře, dát mu notebook - ještě si rozmyslí, jestli mu prostě neomotá tašku kolem krku - pak se rozloučí a půjde. Zkusila s ním ažaž."

Postavy si doslova zamilujete. Julie Caplin je vykreslila opravdu velmi dobře. Nejen Ninu a Sebastiana, ale i Alexe, Billa, Maddie, Jane, Petera, Marguerite, věčně naštvaného a mrzutého Marcela a starostlivé bratry Niny.

Pokud jste nečetli  předchozí knihy, vůbec nevadí. Kniha se dá  číst i bez znalosti prvních dvou dílů. Ale jedno mají společné. Při čtení máte chuť mlsat. Tentokrát to byly dortíky a káva :-)

Kapitoly jsou krátké a velmi čtivé. Autorka dokáže skvěle popsat místa. I když jsem v Paříži nikdy nebyla, tak jsem měla pocit, že se procházím po ulicích Paříže s Ninou a poznávám její krásy.
Knihu Cukrárna v Paříži doporučím každé romantické duši. Je to kniha, která působí bezstarostně a sladce. A i když už víte, jak tento druh knih končí, tak si to stejně musíte přečíst. Stručně, jasně, výstižně. Romantický a vtipný příběh, který si musíte přečíst.

"To rozhodně není pravda, že si tě nevážím, ale člověk prostě bere některý věci jako samozřejmost. To je mi líto. Vím, že jsem byl trošku podrážděný."
"Trošku podrážděný!" vykvikla. Jak to, že mu absolutně unikla její snaha vyčistit mezi nimi vzduch? "Vedle tebe by ten  žralok z Čelistí vypadal jak krotká akvarijní rybička."

Hodnocení:


Julie Caplin
je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, která   během života poznala.
Jako PR ředitelka se mnoho let potloukala po Evropě a brala nejlepší žurnalisty zabývající   se jídlem a pitím na novinářské exkurze (takzvané služební cesty), aby ochutnali gastronomické pochoutky v nejrůznějších městech v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Dánsku a Švýcarsku. Byla to náročná práce, ale někdo to dělat musel. Tyto exkurze se staly inspirací k napsání série Romantické útěky.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Cukrárna v Paříži můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Celá tahle série mě už nějakou dobu láká, je to totiž přesně druh knih, které mám moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, jestli se ti tenhle zanr libi, tak rozhodne nevahej... :-)

      Vymazat
  2. Každý kdo knihu četl, je nadšený. Pokaždé když ji vidím, mám chuť na sladké :D Nevím, jak by dopadlo čtení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D :-D já to měla u všech, ať to byla Pekárna, Kavárna nebo Cukrárna... u všech jsem chtěla jíst a pít kafe :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)