sobota 28. března 2020

Týna a Bzuk - Případ splašenýho slizu - Liam O'Donnell

Zdroj obrázku

Autor: Liam O´Donnell
Ilustrátor: Mike Deas
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 152

Anotace: Seznam se s trollí kutilkou TÝNOU a jejím kámošem detektivem BZUKEM. Mimochodem, Bzuk je goblin a má rád čoko-slimákové sušenky.
Týna s Bzukem jsou nejlepší vyšetřovatelé na základce Štěrkokydy. Čeká je jejich největší vyšetřování, protože ze školy utekly čistící slizy. Všechny drápy, ocasy a stopy ukazují na pana Pařeza, místního údržbáře. Případ ale sahá mnohem dál, až do hlubin Lavinové hory. Týna a Bzuk jsou ovšem rozhodnutí pana Pařeza za každou cenu očistit!

"Nejdříve to sežralo auto ředitelky.
V jednu minutu si klidně stálo na parkovišti, a v další už bylo pod hroudou roztřeseného zeleného slizu o velikosti školního autobusu. A nebylo samo.
Slizy pokryly celou základní školu Štěrkokydy. Jeho hroudy mlaskaly po školním hřišti. Oslizlá chapadla se ovíjela kolem kovových rámů prolézaček."

Základní škola Štěrkokydy a dva studenti, kteří rádi vyšetřují záhady. Ale ne tak ledajací studenti. Bzuk Marlow je goblin a Týna je troll. A nyní je čeká zapeklitá situace. Někdo ve škole vypustil čistící sliz, který nadělal spousty neplechy. Z vypuštění byl obviněn pan Pařez, školník, kterého mají Bzuk a Týna velmi rádi, a proto se rozhodnou, že případ vyřeší a zjistí pravdu. Ale není to jednoduché. Ředitelka Snovačová dvojici pátrání zakazuje a všichni věří, že pan Pařez je vinen. Kde je pravda? Kdo za vším stojí? A podaří se Týně a Bzukovi zjistit pravdu?

Ukázka z knihy

Týnu a Bzuka si každý čtenář okamžitě zamiluje a bude jim fandit. Bzuk miluje záhady a nesnáší domácí úkoly, ale který žák základní školy je má rád, že? :-) Týna je zase kutilka a ráda by se stala inženýrkou. Nářadí a vynálezy, to je zase její parketa.
V knize se neobjevují lidé, ale různé příšerky, jako jsou například zlobři, trollové, gremlini a další. A to se mi zdá velmi originální a myslím si, že to zaujme nejednoho malého čtenáře.

Ukázka z knihy

Kniha Týna a Bzuk - Případ splašnýho slizu má devatenáct krátkých kapitol a já musím říct, že mě velmi zaujalo zpracování. Text, který se velmi dobře čte a krásné ilustrace, které jsou pojaty formou komiksu. Kniha je zpracována tak, aby zaujala a pobavila, ale určitě zde nechybí ani napětí a humor, který čtenáři jistě ocení.

Ukázka z knihy

Knihu doporučím každému malému, ale i velkému čtenáři, co rád řeší záhady jako naši hrdinové. Knížka srší humorem a napětím, a určitě by si jí neměl nechat ujít žádný vyšetřovatel záhad. A i když nespadám do věkové skupiny, které je kniha určena, tak musím říct, že se mi příběh velmi líbil a už se těším, až si přečtu druhý díl Případ ujetejch robotů

Hodnocení:


Liam O´Donnell
je cenami ověnčený autor dětských knih, hráč a pedagog. Stvořil již přes třicet knih pro mladé čtenáře, včetně Max Finder Mystery a řady komiksových knih Graphic Guide Adventure. Liam žije v Torontu ve státě Ontario, kde dělí svůj čas mezi počítač a kávovar. Navštivte ho kdykoli na www.liamodonnell.com nebo sledujte na Twitteru @liamodonnell.

Mike Deas
je autor a ilustrátor komiksů včetně Dalen and Gole a řady Graphic Guide Adventure. Jeho láska k ilustrativnímu vyprávění rostla s ním. Své kreslířské a tvůrčí dovednosti zdokonalil v programu komerční animace na Capilano University. Mike a jeho žena Nancy dnes žijí ve slunné Victorii v Britské Kolumbii. Pro další informace navštivte www.deasillustration.com nebo sledujte na twitteru @deasillustration.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Týna a Bzuk - Případ splašenýho slizu můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně
Pary


2 komentáře:

  1. Tuhle knihu vůbec neznám!! Ale vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě kniha zaujala na první pohled, a ty ilustrace jsou prostě úžasné :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)