pondělí 16. března 2020

V temnu - Lina Bengtsdotter

Zdroj obrázku

Autor: Lina Bengtsdotter
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Charlie Lager (2.)
Počet stran: 384

Anotace: Charlie Lagerová stále bojuje se svou minulostí. Když zaslechne o dvacet let starém zmizní Francesky Mildové z okolí švédského Gullspångu, které nikdy nikdo neobjasnil, rozhodne se zjistit, co se stalo. Charlie se rozjede opět do míst, kde vyrůstala a kde na ni doléhají stíny minulosti. Kdo je vlastně Charlie a kdo je Francesca? Co mají společné? A jakou roli v tom všem hraje Charliina matka Betty?

"Charlie věděla, kam tenhle rozhovor směřuje. Za chvíli jí Challe začne vykládat, že nikomu neprospívá, když se Charlie v případech až příliš osobně angažuje. Ví to. Naposledy, když na tohle téma zabrousili, Charlie sdělil, že případy mladých zranitelných žen se jí příliš dotýkají a ona riskuje vyhoření, což by neprospělo ani oběti trestného činu a jejím příbuzným, ani jí samotné."

Charlie se vrací zpět do svého rodného města a díky novináři Johanovi se začne zajímat o případ z roku 1989, kdy sedmnáctiletá Francesca Mildová beze stopy zmizela a případ nebyl nikdy vyřešen.
Charlie se rozhodne, že se pokusí případ uzavřít a zjistit co se s Francescou stalo. Čím více se do případu noří, tím více vyplouvá na povrch zjištění, že vyšetřování bylo velmi chybné.
Zdá se, že původní vyšetřování vedlo pouze k tomu, že Francesca utekla, protože jí nikdo nevěřil, že její nejlepší kamarád Paul nemohl spáchat sebevraždu. To by nikdy neudělal. Francesca jako jediná si myslí, že Paul byl zavražděn.
Zjistí Charlie, co se opravdu stalo? A jak se vyrovná se svou minulostí? Jméno její matky Betty se při hledání pravdy objevuje až moc často.

"Charlie odešla na toaletu, kde strčila zápěstí do proudu ledové vody. To ji naučila Betty. Když se ti vaří krev a hoří ti hlava, ledová voda je ten nejlepší lék. Dej sem zápěstí, ne, neodtahuj se, brzo nebudeš nic cítit, budeš jako ochromená. Vydrž zlato. Vydrž. Tak, už to cítíš? Cítíš, jak všechno mizí?"

Celý příběh je opět vyprávěn ve třech časových rovinách. Máme zde přítomnost, kde se Charlie snaží pomoci své kamarádce od které odešel manžel, a k tomu zde máme její soukromé vyšetřování, kdy se za pomoci novináře Johana snaží zjistit, co se s Francescou stalo. Stále má trochu problémy s alkoholem. Mezery v čase, kde se blíže seznámíme s Paulem a Francescou a sledujeme jejich život těsně před tím, než Paul zemřel. A tím třetím je vyprávění Francescy po Paulově smrti. Poté, co byla vyloučena ze školy.

Lina Bengtsdotter si drží svůj standard z prvního dílu Na okraji. V krátkých kapitolách vše odkrývá velmi pomalu, nikam nespěchá. Nejsou zde hluchá místa, která by mi vadila. Příběh se četl opravdu velmi dobře. Skvěle vykreslené postavy, ale i prostředí.

"Jsem černá ovce. Jsem páté kolo u vozu, třináctá sudička, neustále nezvaný host. Jsem v tomhle světě cizinkou."

Rozhodně doporučuji si nejprve přečíst první díl z této série. I když je to nový případ a autorka se k prvnímu hodně vrací, tak si myslím, že v tomto případě je lepší začít od začátku. Pochopíte více souvislostí a bude vám vše jasnější.

Takže pokud máte rádi detektivní příběhy, tak vám knihu doporučím. Příběh mě vtáhl do děje a já si čtení opět užívala. Pokud máte přečten první díl, tak neváhejte a pusťte se i do tohoto. A pokud ne? Není nic jednoduššího než si ho přečíst, byla by škoda ho vynechat :-)

Hodnocení:


Lina Bengtsdotter
vyrůstala ve švédském městě Gullspång. Vyučuje švédštinu a psychologii. V různých novinách a časopisech po celé Skandinávii jí vyšla řada povídek. Žila ve Velké Británii a v Itálii.
V roce 2017 debutovala krimi románem Annabelle (česky Na okraji, 2018) s vyšetřovatelkou Charlie Lagerovou, kterým zaujala čtenáře i kritiku ve Švédsku i v zahraničí. Získala za něj ocenění za nejlepší debut na festivalu švédské krimi Crimetime Specsavers Award 2017. Druhý díl z této série vyšel ve Švédsku pod názvem Francesca na podzim 2018, třetí je plánován na letošní podzim a autorka přemýšlí i nad čtvrtým dílem.
Nyní žije blízko Stockholmu se svými třemi dětmi.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu V temnu můžete zakoupit.

Díky za přečení a
mějte se krásně.
Pary

8 komentářů:

  1. Já na tuhle knihu úplně zapomněla :D
    Jsem to ostuda!! Já si ji napsala do pc, jenomže ten se mi pak rozbil a seznam se ztratil :D Ted už si všechno zapisuji na databázi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by se mělo napravit :-) a co nejdřív přečíst :-)

      Vymazat
  2. To vypadá moc dobře, dobrých thrillerů není nikdy dost :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky ji mám ještě k recenzi, už abych se do ní konečně pustila, celkem hodně jsi mě svou recenzí nakopla, díky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)