pondělí 11. května 2020

Komu hlava sejde - Jari Järvelä

Zdroj obrázku

Autor: Jari Järvelä
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 264

Anotace: Deset smolařů a soutěž o milion eur. Stačí jediné - přejít ve třinácti dnech nejtěžší evropský trek GR 20. Už od prvních kilometrů je všem  účastníkům jasné, že tohle je bude stát více než jen pár puchýřů na patách. Lúzři se mění v bojovníky a ze soutěže se stává zoufalý zápas o holý život.
Během cesty začnou totiž jeden po druhém za podivných okolností umírat a přeživším začíná docházet, že čím míň lidí dojte do cíle, tím větší podíl z výhry připadne na ostatní. Všichni si musí sáhnout na dno svých sil, aby se vůbec vrátili. Ale může vůbec někdo vyhrát?

"Zlatá brána otevřená,
zlatým klíčem odemčená.
Kdo do ní vejde,
tomu hlava sejde.
Ať je to ten nebo ten,
praštíme ho koštětem."

Pět mužů, pět žen, třináct dní, jeden evropský trek GR 20 a milion eur. Ano, na začátku cesty jich bylo deset. Deset největších lúzrů, kteří byli vybráni z tisíců uchazečů, se pokusí přejít nejtěžší a nejnáročnější trekovou stezku v Evropě a vyhrát peníze, díky kterým by byl jejich život o trochu jednodušší. Všechno je ale s podmínkami. Třináct dnů, patnáct etap. Na závěr každého dne se musejí soutěžící ohlásit v horských chatách. Kdo tento limit nestihne, končí. Všechny věci si musí soutěžící nést sami, nesmí vyhodit nic, co dostali. Do cíle musí donést vše. Vítěz nemusí být jen jeden, ale také nemusí vyhrát nikdo.

"Za spuštěnými víčky to v hlavách šrotovalo. Jeden počítal, kolik je milion děleno sedmi, druhý přemítal, kolik z těch tří bylo zabito: jeden, dva nebo všichni tři? Třetí se pokoušel srovnat dech a uvažoval, že ve vodě začala být ledová zima, ale nemůže se zvednout jako první, protože v tu chvíli by ho všichni považovali za pachatele."

Jak se vypořádají s nedostatkem jídla a minimem pití? Ale nepůjde jen o náročný terén a pár odřenin. Začíná docházet k nehodám, které soutěžící stojí život, a jak to vypadá, nejde o náhody. Kdo za vším stojí? Každý podezřívá každého. Může to být jeden z nich, nebo je pravda jinde? Je nějaká šance do cíle dorazit?

I když zde máme deset hlavních postav a já se bála, že v nich budu mít trochu zmatek a nebudu vědět kdo je kdo, opak byl pravdou. Autor o hlavních hrdinech odkrývá informace postupně, takže jsem s nimi neměla žádný problém a neztrácela jsem se.

"Vzduchem rezonoval další výstřel a střela zvonivě odskočila od kamene, k němuž se Tammenhaara snažil doplazit. Stáhnul se a zamířil k dalšímu balvanu. Než se za ním ukryl, odštíply kus jeho povrchu nové výstřely."

Jedna kapitola je jeden den treku. Vše máme z pohledu vypravěče, takže se dozvíme o každé postavě něco. Vše je psáno lehce, žádné dlouhé vysvětlování a žádná omáčka okolo. Kniha má pouhých dvě stě šedesát čtyři stran, takže autor se s ničím nepáral. Ale i tak dokázal perfektně vystihnout atmosféru a prostředí horské přírody a vyzdvihnout to napětí mezi soutěžícími.

Kniha Komu hlava sejde je skvělý thriller, který skrývá napětí, boj o holý život, ale také prostředí Korsiky. Ale také skrývá nečekaný konec, který se mně osobně moc nelíbil. Nějak mi k celé té knize neseděl. Ale to nic nemění na tom, že příběh je čtivý a napínavý. Chcete vědět, kolik lúzrů přežije? Anebo vás zajímá, kdo je vrah? Není nic jednoduššího než si knihu přečíst.

Hodnocení

Jari Järvelä
(*1966) je autorem řady románů, povídek, rozhlasových her a libret. Jeho knihy, které nadchly čtenáře i kritiky nejen ve Finsku, se vyznačují skvělým vylíčením postav. Tři z jeho románů byly nominovány na prestižní literární finskou cenu, naposledy v roce 2018. V roce 2007 získal za svou historickou trilogii Finskou státní cenu za literaturu. V češtině zatím vyšel román Dívka s bombou (Tyttö ja pommi, česky 2015).
Zajímá se o historii, cestování a víno. S oblibou objevuje nové kraje, obzvláště pokud se dají přejít, přeplavat nebo projet vlakem.
V současné době žije na jihu Finska se svou ženou a synem.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Komu hlava sejde můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Knihu jsem nečetla, ale je mi jasné, že musí být zajímavé sledovat, jak moc se před vidinou výhry a v nelehkým podmínkých změní charaktery postav.

    OdpovědětVymazat
  2. Přijde mi to jako moderní pojetí knihy Deset malých černoušků :)

    LKniha se mi líbila, až tedy na ten závěr:D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)