úterý 28. dubna 2020

Noční návštěva - Carol Goodmanová

Zdroj obrázku

Autor: Carol Goodman
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 248

Anotace: Jedné noci, uprostřed sněhové bouře, vystoupí z autobusu Alice s desetiletým synem Orenem. Prchají před jejím násilnickým manželem a zoufalá Alice se snaží schovat a ochránit sebe i svého syna. Jedno tajemství si ovšem nechává pro sebe. U autobusu je vyzvedne Mattie, padesátiletá sociální pracovnice, která žije sama v polorozpadlém domě uprostřed lesa. Když je potřeba se během noci o někoho postarat, volají právě jí. Podle pravidel by měla Mattie odvézt Alici a Orena na místní ubytovnu, ale místo toho je vezme k sobě domů. Že jí Oren připomíná mladšího bratra, který před třiceti lety zemřel, když mu bylo deset, si ovšem Mattie nechává pro sebe. Zatímco sněhová bouře okolo nich zesiluje, vyplouvá na povrch minulost obou žen na povrch. Která z nich je víc nebezpečná a která ve větším nebezpečí?

"Ani největší sněhová bouře nepohřbí děsivá tajemství."

Vše začne jedné noci, uprostřed sněhové bouře. V tu chvíli se protnou tři životy.

Alice, zoufalá žena, která utíká před násilnickým manželem, jedné noci zavolá do charitativní organizace, která nabízí pomoc právě ženám jako je ona. Oren, desetiletý chlapec, který je na svůj věk velmi chytrý a vnímavý. Miluje Star Wars. A Mattie, padesátiletá sociální pracovnice, která má laskavé srdce a duši, pomáhá ženám jako je Alice. V noci jí volají z nadace, aby odvezla ženu s dítětem do útulku pro týrané ženy s dětmi. Mattie na ně čeká na zastávce, ale místo, aby je odvezla do útulku, poruší pravidla a odveze je k sobě domů, dokud pro ně nenajdou nějaké jiné bezpečné místo.

"Všechny tyhle možnosti mi víří v hlavě stejně prudce jako voda v bubnu pračky. V té mojí však nevíří nic, protože buben je poloprázdný a já ji pořád ještě nezavřela. Myslím na toho chlapce nahoře - je to první chlapec, který spí v tomhle domě, od Caleba - a najednou je mi jasné, co musím udělat, hodím nůž do vody a zavřu víko pračky."

Mattie má svá tajemství a minulost, která ji přiměla pomáhat ženám v nouzi. I Alice má svá tajemství a má pocit, že před ní Mattie něco skrývá. Obě ženy svou minulost nechávají pečlivě ukryté za zavřenými dveřmi, a vzájemně si nedůvěřují, ale co se stane, až se dveře otevřou a vše pustí ven? Co se stalo, že Alice sebrala Orena a utekla? A co se stalo Mattie tu noc před třiceti lety?

Postavy byly velmi dobře vykreslené. Cítila jsem ten hněv, frustraci, strach, ale i radost a naději na lepší život. Tajemství, které si Mattie a Alice nechávala pro sebe, autorka odkrývala postupně.

"Někteří lidé se podívají na noční oblohu a uvidí náhodné shluky, jiní z toho chaosu dokážou vyčíst příběhy. To dělám já, když soudím nějaký případ. Dávám smysl nějakému chaosu."

Kniha se četla velmi dobře, styl psaní a vyprávění z pohledu hlavních hrdinek, Mattie a Alice, se mi velmi líbilo. Ale co mě osobně nadchlo (mám pro to prostě slabost), tak jsou prvky nadpřirozena. Autorce se to povedlo skvěle zakomponovat do příběhu.

"Když se otáčí, naposledy uvidím jeho obličej, pak mu upadne baterka a pohledu na zbylé události jsem ušetření.
Ozve se příšerný náraz, Mattie zaječí a pak se všude line pach krve a železa. I když je příliš tma na to, aby bylo něco vidět, zavřu oči a přitisknu Orena k sobě."

Knihu Noční návštěva doporučím každému, kdo má rád thrillery a nevadí mu v knihách trochu té duchařiny. A jako bonus máme na konci knihy pár slov od Carol Goodman, kde nás seznámí s tím, co předcházelo napsání knihy. Klobouk dolů.

Hodnocení:

Carol Goodman
strávila dětství na Long Islandu. Začala psát v devíti letech a už od mala věděla, že chce být spisovatelkou. Její romány získaly ocenění Hammett Prize a Mary Higgins Clark Award a byly nominovány na cenu Dublin/IMPAC Award a Nero Wolfe Award. Píše také pod pseudonymem Juliet Dark, její fantasy The Demon Lover byla roku 2012 serverem Booklist a zařazena mezi deset nejlepších knih tohoto žánru. Její knihy byly přeloženy do šestnácti jazyků.
V současnosti učí tvůrčí psaní a literaturu na Newyorské univerzitě v New Paltz a žije v Hudson Valley se svým manželem a dvěma dcerami, společnost jim dělá pudl a siamská kočka.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Noční návštěva můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


6 komentářů:

  1. Knizka me taky docela dost zaujala a zvazuji jeji precteni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud se do ní pustíš, tak snad se bude také libit :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) Kniha, přestože nepatří mezi to, co obvykle čtu, mě dost zaujala. Hlavně propojení s duchařinou mě nalákalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju... tak kdyby ses do učení pustila, tak snad se bude také líbit :-)

      Vymazat
  3. Kniha je dle mého suprová, ale já bych si klidně právě ty prvky duchařiny odpustila, a to jsem pro každou duchařinu na světě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já tam tu duchařinu naopak uvítala :-D Jak se říká, Sto lidí, sto chutí :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)