pondělí 18. května 2020

Týna a Bzuk - Případ ujetejch robotů - Liam O'Donnell

Zdroj obrázku

Autor: Liam O´Donnell
Ilustrátor: Mike Deas
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Bambook
Počest stran: 176

Anotace: Nikdo nevyřeší divnej případ líp než trollí kutilka Týna a gobliní detektiv Bzuk!
Blížící se Mistrovství bojových robotů děsí tajemný hacker zvaný Kodex. Jestli mu starosta Kruťas neustoupí, hrozí všem příšerkám Lavinové hory strašný osud. Nejlepší čmuchalové základky Štěrkokydy, Týny a Bzuk, se musí utkat s nebezpečnými bojovými roboty i žravými knihami, aby vyřešili tenhle ujetej případ a zachránili město před hodně vzteklým démonem.
Ale kdo zachrání Týnu a Bzuka před útokem přerostlé hromady domácích úkolů?

"Ten robot se mě chystal rozmačkat.
Zůstal jsem přimrazeně stát jak holub na kovové trubce uprostřed zimy. Ohromné nohy bojového robota duněly blíž. Země se s každým krokem otřásala. Natáhl po mně dlouhé paže. Jeho ostré pařáty se skvěle hodily na likvidaci jiných robotů. A rozmačkaní gobliních detektivů jako já."


Již podruhé se setkáváme s Týnou a Bzukem, trollicí a goblinem, dobrými kamarády ze základní školy Štěrkokydy. V předchozí knize Týna a Bzuk - Případ splašenýho slizu vyřešili záhadu, kdy někdo vypustil ve škole čistící sliz, který nadělal velkou paseku.

I nyní jsou spolužáci čtvrté třídy Týna a Bzuk požádáni, aby prozkoumali možnost podvodu při školní soutěži bojových robotů. Někteří roboti totiž tvrdí, že šotek Rizzo, známý tyran, používá profesionální technologii, místo toho, aby robota sestavil ze součástek vlastní výroby a ovládal je pomocí počítačových kódů, které si sám napsal. 

Ukázka z knihy

Hned při první možnosti prokázat Rizzovo vinu, skončí Týna a Bzuk v kanceláři ředitelky Snovačové, což nevěstí nic dobrého. Celé vyšetřování je ale dovede dál, než sami čekali, až k samému hackerovi Kodexovi, který hrozí zničením města. Podaří se Týně a Bzukovi zabránit tomu, aby Kodex ovládl celé město a vyřeší celý případ? A co Rizzo? Dokážou jeho vinu?

"Rizzo Surovini podvádí," prohlásil nejvyšší ze tří trollů. Byl to kapitán Trollí patroly, Daztan. "A úterní speciality v jídelně je bezpečnější nejíst," dodal jsem. "Řekni nám něco, co už nevíme, Daztane."

Kniha Týna a Bzuk - Případ ujetejch robotů je psána stejným stylem jako první kniha. Osmnáct krátkých kapitol, které jsou provázeny krásnými ilustracemi formou komiksu, a ty si vzal na starost opět Mike Deas. V příběhu nechybí humor, akce a napětí.

Ukázka z knihy

Příběh jsem si užila i přesto, že už nespadám do věkové kategorie, pro kterou je kniha určena. Tak jako jsem doporučovala knihu Případ splašenýho slizu, tak doporučím i Případ ujetejch robotů. V každé knize je jiná záhada, takže je jedno, kterou začnete. Je to bláznivý, ale přesto originální příběh a určitě nadchne nejednoho malého čtenáře.

Hodnocení:

Liam O´Donnell
je cenami ověnčený autor dětských knih, hráč a pedagog. Stvořil již přes třicet knih pro mladé čtenáře, včetně Max Finder, Mystery a řady komiksových knih Graphic Guide Adventure. Liam žije v Torontu ve státě Ontario, kde   dělí svůj čas mezi počítač a kávovar. Navštivte ho kdykoli na www.liamodonnell.com nebo sledujte na Twitteru @liamodonnell.

Mike Deas
je autor a ilustrátor komiksů včetně Dalen and Gole a řady  Graphic Guide Adventure. Jeho láska k ilustrativnímu vyprávění rostla s ním. Své kreslířské a tvůrčí dovednosti zdokonalil v programu komerční animace na Capilano University. Mike a jeho žena Nancy dnes žijí ve slunné Victorii v Britské Kolumbii. Pro další informace navštivte www.deasillustration.com nebo sledujte na twitteru @deasillustration.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Týna a Bzuk - případ ujetejch robotů můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary



4 komentáře:

  1. Kniha vypadá pěkně. Věřím, že malým čtenářům se bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bambook vydává krásné knihy pro děti. Zminovala jsem je ve své diplomové práci a od té doby ho mám velmi ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím... moje děti mají také jejich knihy velmi rádi :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)