sobota 4. července 2020

Moje super (ne)realita - Claire Frostová

Zdroj obrázku

Autor: Claire Frostová
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 328

Anotace: Bell se horko těžko vzpamatovává z rozchodu s dlouholetým partnerem, neumí si budoucnost, neumí si budoucnost bez Colina představit a cítí se sama. Po večerech pospává před televizí a na Instagramu sleduje pohádkový život jiných. Po čase si Bell dodá odvahy, zavítá do místního komunitního centra a přihlásí se do kurzu fotografování. Ukáže se, že někteří účastníci si od kurzu kromě znalostí slibují ještě něco - doufají, že zde najdou přátele. A právě tehdy Bell potká svou oblíbenou instagramovou hvězdu Millie...
Millie je dítě štěstěny. Od života dostala všechno, po čem lidé obvykle touží. Je mladá a krásná, má roztomilého pětiletého syna, spoustu přátel a obléká se do nejlepších značek... Vede prostě perfektní, bezstarostný život, tím si je Bell jistá - vždyť hltá všechny její příspěvky na Instagramu.
Ale je to skutečně tak? Je Milliina realita opravdu tak super, jak Bell usuzuje z příspěvků na sociálních sítích? Nebo mají obě ženy společného víc, než se zdá?

Jak moc se liší náš skutečný život od uhlazené super reality, kterou se chlubíme na Facebooku či Instagramu? Jak moc potřebujeme přátele z masa a kostí? A uvědomujeme si, že nás sociální sítě ovlivňují víc, než jsme ochotni si připustit?

"Zatřásla hlavou, aby se trochu probrala, a sesunula se z pohovky. Vrávoravě zamířila k hlavnímu vchodu a otevřela dveře.
"Co... Co je?" soukala ze sebe.
"Jak co? Je sobota večer a já jsem Suze, tvoje nejlepší kámoška - pokud si ještě vzpomínáš. Už dobrých pár týdnů  se tě marně snažím vytáhnout mezi lidi... Tak pustíš mě dál, nebo tady mám stepovat do rána?"

Bell bude brzy čtyřicet let. Žila si relativně spokojený život v domě, který si pořídila se svým dlouholetým přítelem Colinem. Vše se změní ve chvíli, kdy jí Colin opustí. Bell se s tím těžko srovnává. Nyní se s Colinem přetahují o dům. Bell by v něm ráda zůstala, ale co peníze na vyplacení Colina? Na druhou stranu, co když byl rozchod to nejlepší, co jí mohlo v životě potkat?

"Luisi, je Wolf v pořádku?" vyhrkla, jakmile hovor přijala. 
"Jasně že jo. proč by neměl být? Hlídám ho přece já... Kde vůbec jsi?"
"Venku. Ne že by tě to muselo zajímat!" neudržela se. Okamžitě se ale vzpamatovala a pokusila se o mírnější tón. "Stalo se něco?"
"Kde? Potřebuju, aby ses vrátila. Čekám před domem."
"Cože? Co tam děláš? Co se sakra děje? Wolfa jsi měl přivézt až zítra odpoledne! Co mi tajíš?"
"Uklidni se Amando. Něco mi do toho prostě vlezlo, víc za tím nehledej. Zítra zkrátka nemůžu. Za jak dlouho se vrátíš?"

A pak tu máme Millie, třicetiletou svobodnou matku, která na sociálních sítích působí na všechny jako hvězda. Krásné šaty, dobře vychovaný pětiletý syn Wolf a celkově šťastný život. Ale nic není takové, jak se zdá a vše není úplně růžové. Její bývalý přítel Luis je fotbalista, který není zrovna nejspolehlivějším otcem, a cenu za otce roku by určitě nevyhrál. A Millie nemá opravdovou kamarádku, na kterou by se mohla obrátit o pomoc.

Bell sleduje Millie na instagramu. Myslí si, že její život je pohádkový. Víc se mýlit nemohla. Obě ženy se seznámí v komunitním centru, kam se Bell přihlásí na kurzy fotografování a Millie chodí s malým Wolfem na kurzy plavání pro děti. Co ženám nově vzniklé přátelství přinese? Mají šanci na šťastný život?

"Přijde na to, co podle tebe znamená znát. Ano, znám hodně lidí online, ale to není totéž, jako když znáš lidi, které dennodenně potkáváš v kanceláři."

S hlavními hrdinkami se život zrovna nepáral, a i když bych v některých situacích jednala možná trochu jinak, tak jsem si je oblíbila. Ale nejen je, ale i Bellinu nejlepší kamarádku Suze a nové přátele z komunitního centra.

Kniha má dvacet šest kapitol. Ve vyprávění se nám střídá Bell s Millie, což se mi líbilo. Máme to z pohledu obou hrdinek. Autorka velmi dobře do knihy zpracovala dnešní dobu, kdy spoustu lidí zajímají hlavně sociální sítě a nedokážou si představit svůj život bez internetu.

Knihu doporučím ženám, které mají rády romantické příběhy, kde nechybí láska, přátelství, ale také trocha toho humoru. Skutečné přátelství je k nezaplacení a skuteční přátelé vás vždy podpoří :-) I když je kniha Moje super (ne)realita předvídatelná, tak se mi příběh líbil a na odreagování je to ideální čtivo. Léto, voda a kniha. Nezní to lákavě? :-)

Hodnocení:

Claire Frostová
vyrostla v Manchesteru jako prostřední ze tří sester. Protože se vždycky chtěla věnovat psaní, začala po absolvování klasických studií na Univerzitě v Bristolu pracovat pro různé časopisy. Posledních deset let působí jako asistentka šéfredaktorka v The Sun on Sunday v rubrice Fabulous a mimo jiné zde má na starosti knižní recenze. Většinou ji najdete u pracovního stolu pod hromadou knih, které čekají, až si je přečte.
Můžete ji sledovat na Twitteru: @FabFrosty

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Moje super (ne)realita můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Pěkná recenze.:) Nad knihou jsem také uvažovala, nakonec z nedostatku času jsem vybrala jinou. :) Ale doufám, že se k ní časem dostanu. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)