pátek 12. února 2021

Nová žitovní kapitola Amy B. - Kelly Harmsová

 

Zdroj obrázku

Autor: Kelly Harmsová
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 360

Anotace: Amy Bylerová je upracovaná, nedoceněná a (skoro) svobodná matka. Když se však objeví její (skoro) bývalý manžel, pronásledovaný pocitem viny, a nabídne se, že se o děti na nějaký čas postará, Amy váhá. Malá přestávka by jí prospěla, ale dokáže být bez dětí? A co si počnou děti bez ní? Zvládne se o ně jejich otec postarat? Nakonec se nechá přesvědčit a vyrazí z pensylvánského venkova na knihovnickou konferenci do města, které nikdy nespí. Do New Yorku. Za povzbuzování svých kamarádek se odhodlá i k několika schůzkám naslepo. Jedno setkání jí však obrátí život vzhůru nohama. Původně nevinné prázdniny se tak změní ve spletitou hru citů a Amy si uvědomuje, že bude muset učinit nelehké rozhodnutí. Dá sbohem svému starému životu a otevře novou, vzrušující kapitolu? Neztratí ale návratem domů své nově objevené já?

"Nemám ani ponětí, co tady děláš, Johne, ale jsou to tři roky, co ses tady ukázal naposledy, co jsi žil se mnou a mými dětmi, spal se mnou v posteli, jedl s námi u jednoho stolu a každý den s námi žil obyčejný život. Tři roky. Víc než tisíc dní. A nemůžeš se tady jen tak zjevit a nakupovat si v mém obchodě a koupit si obvazy v mém regálu s obvazy a pokoušet se mě vzít za ruku, jako kdybych byla nějakým způsobem postižená. Ne po všech těch dnech a nocích a splátkách hypotéky a účtech za elektřinu a návštěvách zatracenýho zubaře. Nemůžeš. Prostě ne."

Amy Bylerová je jednačtyřicetiletá svobodná matka. Pracuje jako knihovnice a stará se o dvě dospívající děti. Patnáctiletou Corinne a dvanáctiletého Josepha. Její manžel John před třemi lety odcestoval na služební cestu do Hongkongu a už se z ní nevrátil. A najednou je John zpátky a chtěl by nějaký čas strávit s dětmi. Napravit chybu, kterou udělal před lety. Prozatím chce týden.
Amy se nechá přesvědčit, ale musí také vymyslet, co celý týden bude dělat. Rozhodne se odjet na knihovnickou konferenci, která se koná v New Yorku. Je to dost blízko, aby se v případě nějaké pohromy dostala domů a dost daleko na to, aby se to dalo brát jako prázdniny pro svobodnou matku.

Má dvě skvělé kamarádky. Doma v Pensylvánii má nejlepší kamarádku Lenu, bývalou jeptišku a v New Yorku si jí vezme pod ochranná křídla Talie, její spolubydlící z koleje, která nyní pracuje v módním časopise. Amy pro sebe nemá nakonec jen týden, ale skoro celé prázdniny. Celý její život se točil pouze kolem dětí a práce. Na nic jiného neměla čas. A nyní má šanci najít své pravé já. Určí si správný směr, kterým se vydá? Stále Johna miluje, nebo zkusí najít štěstí jinde?

Ukázka z knihy

Hlavní postavy jsem si opravdu oblíbila. Cori byla taková typická puberťačka, královna dramatu. A vášeň pro knihy po matce rozhodně nezdědila. Joe byl chytrý, velkorysý a rozumný dvanáctiletý chlapec. Lena a Talie byly skvělé kamarádky, kterým nechyběl smysl pro humor. Ten jsem si užívala. Na vše měly odpověď. Takové kamarádky jsou k nezaplacení.

"No proč bys jinak nešla za celý tři roky na jediné rande?"
Nepřítomně na ni zamrkám. Co na to můžu říct? Protože jsem byla přesvědčená, že mě John opustil, protože nejsem hodná jeho lásky? Protože jsem jednačtyřicetiletá knihovnice s mateřskými tvary, a ne žádná holka z porna s brýlemi a dlouhými vlasy staženými do uzlu, ale normální ženská v sandálech a s kalhotoslepostí? Protože všichni muži, s nimiž se v běžném životě setkávám, jsou buď otcové mých studentů, nebo učitelé mých dětí. Protože jsme jaksi i po celé té dlouhé době stále provdaná za svého bývalého manžela?"

Styl psaní se mi opravdu líbil a kniha je rozhodně čtivá. Každá kapitola začíná zápisem do Coriinna deníku, což bylo doslova perfektní. Je zde také pár textových konverzací mezi Amy, Lenou a Talií. Jinak je celý příběh z pohledu Amy.

Ukázka z knihy

Kniha Nová životní kapitola Amy B. je příběh o mateřství, ale také o přijetí toho, že být matkou neznamená, že nemůžete být sama sebou. Život máme přeci jen jeden :-) I přes důležitá rozhodnutí, která Amy musela promyslet, je příběh protkán i humorem, který do knihy skvěle zapadá.
Pokud máte rádi romány pro ženy, lehčí čtení a hledáte něco na oddech, tak tato kniha je dobrá volba. 

Hodnocení

Kelly Harmsová
je spisovatelka, matka a velký snílek. Žije v Madisonu ve Wisconsinu se svým synem Griffinem, chundelatým psem Scoutem a svým milovaným irským manželem Chrisem. Než se přestěhovala na Středozápad, žila v New Yorku a pracovala s mnoha autorkami, které považuje za své hrdinky, jako redaktorka nakladatelství HarperCollins a potom jako literární agentka. Pokud zrovna není ztracená v knize, kterou čte nebo píše, najdete ji na vodě, ve vodě nebo u vody.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmpolis, kde si knihu Nová životná kapitola Amy B. můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

  1. Mě se kniha líbila moc. :) Bylo to trochu jiné než jsem očekávala - čekala jsem víc knižního prostředí - ale ve výsledku si mě získalo prostředí módy, změny vizáže a momspringa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha byla vážně super :-) Trochu jiné, to ano, ale pořád čtivé :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)