pátek 23. dubna 2021

Příběhy budov - Patrick Dillon

 

Zdroj obrázku

Autor: Patrick Dillon
Ilustrace: Stephen Biesty
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 104

Anotace: Většinu svého života trávíme uvnitř budov. Víme však, proč a jak je ale lidé začali stavět? Zdobit?
Navštivme slavné stavby, od pyramid egyptských faraonů až po Centre Pompidou v Paříži. P5íběhy Patricka Dillona o významných budovách - a významných lidech, kteří je postavili - oslavuje vynalézavost lidského ducha.
Mimořádně podrobné ilustrace Stephena Biestyho nás zavedou dovnitř slavných budov a ukáží nám, jak tyto pozoruhodné stavby vlastně drží pohromadě.


Tato kniha je stručným přehledem architektonických návrhů. Autor nás v knize seznámí s tím, jak lidé opustili své jeskyně a začali si stavět domy. Od srubu z klád po kamenné domy, a jak svá obydlí stále vylepšovali nástroji, které vynalezli.

Ukázka z knihy

Dillonův příběh je popsán chronologicky. Začneme od starověku po raný středověk, podíváme se na renesanci a baroko a skončíme u jednadvacátého století. Kniha není jen o konstrukci budov, ale také o interiérovém designu a výzdobě. Autor nás seznámí s několika vynálezci, staviteli a architekty.

V knize Příběhy budov jsou představeny budovy z celého světa, některé známé více, některé méně. Například Zakázané město v Číně, katedrála Notre-Dame v Paříži, Křišťálový palác z Velké Británie a spousty dalších budov.

Ukázka z knihy

Každá zmíněná budova obsahuje základní informace o místě, kde se budova nachází, o kultuře, lidech a samotné budově. Kniha obsahuje také krásné ilustrace, které má na svědomí Stephen Biesty.

Co se mi na knize velmi líbí jsou složené stránky. Jsou zde rozvržené celé stavby a popsány podrobnosti budov.

Ukázka z knihy

A komu bych knihu doporučila? Každému koho zajímá kultura, architektura a chce se dozvědět něco nového. Samozřejmě kniha je vhodná i pro děti. I když má moje desetiletá dcera knihy velmi ráda, tak si myslím, že z knihy by si toho asi moc nevzala. Můj dvanáctiletý syn knihu zatím nečetl, ale stihl už ji trochu  prolistovat, dle jeho slov "kniha vypadá dobře". A to je pochvala, protože to velký čtenář zrovna není :-) Neřekla bych, že záleží na věku. Takže abych to shrnula. Já jsem z knihy nadšená a určitě bych doporučila dál :-)

Hodnocení

Patrick Dillon
(*1962 v Londýně). Získal stipendium na Trinity College v Cambridgi, ale místo toho studoval architekturu v Londýně a kvalifikoval se jako architekt v roce 1987. Jeho dvě kriminální novely vyšly v roce 1996 a 1997.
V roce 2002 mu vyšla kniha, ve které zkombinoval své dva dlouhodobé zájmy: historii a Londýn. Pak následovaly další knihy. Jeho články se objevovaly v časopisech jako The Sunday Times, BBC History Magazine a History Today.
Kromě psaní a moderování pracuje jako architekt specializující se na historické budovy. Rekonstruoval dům Benjamina Franklina a nyní pracuje na plánech Národního muzea v Londýně.
Žije v Kenningtonu. S manželkou Nicolou Thorold měli dvě děti a nádherný vztah. V roce 2015 jí byla diagnostikována rakovina a o tři roky později zemřela.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Příběhy budov můžete zakoupit.

Díky za přečtení 
a mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Naprosto souhlasím, já jsem také nadšená. :) Kniha je ideálním spojením historie a archeologie, a rozhodně není jenom pro dětské čtenáře.
    Mrzí mě, že o ní není více slyšet...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)