sobota 29. května 2021

V temnotě - Mike Omer

 

Zdroj obrázku

Autor: Mike Omer
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Zoe Bentleyová (2.)
Počet stran: 400

Anotace: Video s dívkou drápající nehty víko své rakve patřilo k tomu nejhoršímu, co Zoe kdy viděla. Ještě víc ji však znepokojil popisek: Experiment číslo jedna.
Ona i její partner, zvláštní agent Tatum Gray, dělají, co mohou, aby našli monstrum stojící za šokujícím videem, ale brzy se na webu objeví další a je nalezena druhá mrtvá dívka. Zoe má navíc plnou hlavu jiného vraha, který ji pronásleduje od dětství a teď se zaměřil na její mladší sestru.
Vždy věděla, že ji práce může přivést předčasně do hrobu, ještě nikdy se ale neocitla v takovém nebezpečí.

"Zírala do prázdna, utopená ve svých obavách. Na stole před sebou neměla žádné obrázky, žádné osobní věci. Dvakrát se pokusila vyzdobit si kancelář rostlinami v květináčích - tu první dokázala umořit za dva dny. Druhá - byl to kaktus - vydržela celý měsíc, než podlehla. Samozřejmě za to mohlo to, že je nezalévala a že sem nedopadalo žádné přirozené světlo, to jí nemohl nikdo vymluvit. A už vůbec ne Tatum, její kamarád a kolega, který tvrdil, že se rostliny vyděsily k smrti kvůli tomu, jak na ně zírala."

Již podruhé se setkáváme s forenzní psycholožkou Zoe Bentleyovou a agentem FBI Tatumem Grayem. Tento příběh se odehrává především v Texasu. Zoe a Tatum jsou povoláni na pomoc v případě unesené ženy, která byla pohřbena za živa. A aby toho nebylo málo, její únosce celou tu děsivou scénu, kdy se dívka probere zahrabaná v nějaké bedně a snaží se dovolat pomoci nahraje na internet, aby přilákal pozornost diváků. I když není jisté, zda je video pravé, tak se policie ihned pouští do vyšetřování a snaží se dívku co nejdříve najít.

Když zmizí další žena, Zoe se snaží porozumět jak vrahovi, který si říká Schrodinger, tak se snaží zjistit co nejvíce o slavném myšlenkovém experimentu "Schrödingerova kočka"
Co všechno si vrah pro své diváky přichystal a kolik žen musí zemřít? A podaří se Zoe a Tatumovi dopadnout vraha dřív, než bude pozdě? 

"Vrátím se, jak jen budu moci," pokračovala. "Ale ne hned. Sanangelská policie se s tím vrahem sama nevypořádá. Zůstanu tu ještě den dva, abych měla jistotu, že pátrání pokračuje správným směrem, a potom odletím za sestrou."
"Tak fajn. Je tu ale ještě jedna věc, kterou jsi nedomyslela."
Zoe se napjala. "Jaká?"
"Andrea je s Marvinem. A to je nebezpečné. Až se vrátíš domů, už z ní může být úplný cvok."

Zoe se nesnaží vypořádat pouze s jedním sériovým vrahem. Vrásky jí dělá ještě jeden. Rod Glover, sériový vrah, kterého usvědčila, když jí bylo pouhých čtrnáct let. Ten se teď zaměřil na její mladší sestru Andreu. Jeho poslední vzkaz byla společná fotka s Andreou, kterou Zoe poslal. Povede se Bentleyové dopadnout i Glovera?

Zoe i Tatuma jsem si oblíbila již v prvním díle V mysli vraha. Jsou velmi sympatičtí. Pro svou rodinu by udělali cokoliv. Zoe pro svou sestru Andreu, o kterou má velký strach a Tatum o svého dědu Marvina, který je takový svérázný dědula, kterého jsem si vážně moc oblíbila. Tatuma neuvěřitelně vytáčel, což bylo vážně vtipné :-)

"Máš vůbec páteř? Nebo je z tebe už úplný chcípák? Udělala ti bebínko? O to tu jde? Máš štěstí Tatume, že tam nejsem, protože bych teď udělal to, co měl udělat tvůj táta, a nakopal bych tě do řiti!"
"Ale Marvine..."
"Máš ještě vůbec koule, Tatume?" ryčel Marvin. "Nebo ti je omylem uřízli, když jsi nesl vykastrovat Freckla? Mám zavolat na veterinu, aby ti ty tvoje koule zase přišili zpátky? Dokázal by ses potom zase začít chovat jako chlap? Copak ti úplně přeskočilo? Sežeň si rychle rovnou páteř a koule a padej za parťačkou. Potřebuje, abys jí pomohl!"

Kniha má devadesát čtyři krátkých kapitol a je opět psána ve dvou časových osách. V přítomnosti, z pohledu několika postav, kde se zabýváme jak případem pohřbených žen, tak i Gloverem. A potom zde máme pár kapitol v minulosti, které máme z pohledu právě vraha žen. Příběh je opravdu napsán velmi čtivě, nenudila jsem se ani vteřinu.

"Musel si to přiznat. Internet byl jedno velké zklamání! Samozřejmě nepředpokládal, že se okamžitě stane hvězdou světa virálního videa, věřil ale tomu, že když divákům nabídne možnost podívat se na zaživa pohřbenou ženu, dosáhne většího úspěchu než mizerných 1903 zhlédnutí, které mělo jeho video doposud."

V temnotě je thriller, který si mě získal stejně jako první díl. Nechyběla zde akce, napětí, ale ani humor autorovi není cizí, a to oceňuji. Pokud máte rádi tento žánr, tak určitě neváhejte a knihu si přečtěte. A i když by se kniha dala číst samostatně, protože Mike Omer hodně osvětlí i v tomto dílu, tak tady přeci jen doporučím začít prvním dílem. Já se určitě budu těšit na pokračování o Zoe a Tatumovi. Mám totiž další oblíbenou sérii :-)

Hodnocení

Mike Omer
je původně novinář a vývojář počítačových her, ale v současné době nejvíce přemýšlí nad svou novou sérií detektivních thrillerů s forenzní psycholožkou Zoe Bentleyovou. S oblibou píše o skutečných zločincích nebo naopak obětech zločinů. Má ale taky rád humor, proto svoje thrillery odlehčuje vtipnými pasážemi.
Ve spisovatelském snažení jej horlivě podporuje jeho manželka. Společně vychovávají tři děti a domácnost s nimi sdílejí ještě dva nenasytní psi, kteří horlivě vrtí ocasem na každého, kdo se přiblíží k jejich domu.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu V temnotě můžete zakoupit.

Díky za přečtení 
a mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Tak to nebude kniha pro mě. :) Ale recenzi jsme si přečetla ráda.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)