úterý 8. června 2021

Jak se stát Pařížankou - Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas

 

Zdroj obrázku

Autor: Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 272

Anotace: Pařížanka a Paříž. Synonyma pro specifický životní styl i názory. Pařížanku poznáte všude na světě díky jejímu osobitému šarmu a způsobu, jakým si dokáže vychutnávat život. Je neustále šik a elegantní. Nemusí se ani moc namáhat a muži jí padají k nohám. Samozřejmě že Pařížanka je žena jako všechny ostatní, ale se špetkou něčeho navíc...
A pokud se chcete dozvědět i něco z jejích tajných triků, zkuste zalistovat touto knihou, která vyšla z pera skutečných rodilých Pařížanek. Život je krásný... po francouzsku!

"Ne, Pařížanka nedostala při narození do vínku gen štíhlosti. S Pařížankami to nebývá jednoduché a také nejsou perfektními matkami. Jsou nedokonalé, ztřeštěné, roztěkané a neupřímné. Občas ale bývají i zábavné, pozorné k ostatním, zvědavé a vědí, jak si plnými doušky užívat života."

Paříž. Hlavní město Francie a zároveň jedno z nejromantičtějších měst Evropy. Čtyři ženy, Pařížanky, které jsou přítelkyněmi už nějaký ten pátek. Každá je jiná, a přesto spolu napsaly knihu o ženách Paříže. Kniha byla například inspirací k napsání článku Oblékejte se stylově jako pravá Pařížanka, kde máte pár módních tipů :-) Můžete mrknout, třeba objevíte něco, co vás zaujme :-)

Ukázka z knihy

Kniha je rozdělena na pět částí a ty mají potom svoje podčásti. Jako první zde máme Pár základních věcí. Zde si můžete přečíst například, co nikdy nenajdete u Pařížanky v šatníku, pařížský humor, nebo víte co obsahuje taková Krabička poslední záchrany? Druhá část nese název Něco na tom je. Část nepřístupná, nebo chladná? Tak ta se mi líbila.

"Jestli jsi krátkozraká, nenos brýle. Aspoň nebudeš muset zdravit lidi, které znáš a chceš dělat, že je nevidíš. Získáš tím jakýsi neurčitý a záhadný výraz, který muži zbožňují a ženy dráždí, protože vědí, proč to děláš."

Ve třetí části Pařížanka a její styl zabrouzdáme trochu do módy, nebo poznáme Pařížanky jménem Simone. Láska - a co na to Pařížanka? To je název čtvrté části. Asi nemusím moc rozebírat, o co v této části jde :-) Jednoduše řečeno, Pařížanky a muži. A pak tu máme poslední pátou část. Pařížské inspirace. Tam mě nejvíce zaujaly pařížské recepty a společenské hry.

Ukázka z knihy

Kniha je krásně zpracovaná. Je plná úžasných fotografií a ilustrací, ale mě osobně nenadchla, tak jak jsem očekávala, ale tím určitě nechci říct, že by byla špatná, kniha si určitě své čtenáře najde. Určitě je vhodná pro ty, kteří dokážou pochopit sebe ironický a sarkastický humor. V opačném případě vám to může připadat snobské.

Kniha Jak se stát Pařížankou není úplně žánr, který vyhledávám, ale zajímá mě kultura a přístup lidí této země, a co je důležité, Paříž je místo, kde jsem ještě nebyla, ale rozhodně bych se tam chtěla podívat. 

Na závěr bych řekla, že kniha není skutečnou příručkou o tom, Jak se stát Pařížankou, ale je potřeba ji brát trochu s nadhledem.

Hodnocení

Anne Berest
je autorkou dvou románů a životopisu Françoise Saganové. Píše také pro televizi, film a divadlo.

Audrey Diwan
vystudovala žurnalistiku a politologii. Napsala scénáře k několika televizním filmům. Pracuje jako editorka časopisu Stylist. Její první román vyšel v roce 2007.

Caroline de Maigret 
se po studiích literatury na Sorbonně přestěhovala do New Yorku, kde pracovala jako modelka. Když se v roce 2006 vrátila do Paříže, založila produkční hudební společnost Bonus Tracks Records. Od roku 2012 je tváří Chanelu a podporuje ženské neziskové organizace.

Sophie Mas
vystudovala politologii a ekonomii. Po studiích založila vlastní filmovou společnost a nyní pracuje jako produkční v Los Angeles, New Yorku a São Paulu.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


1 komentář:

  1. To nevypadá vůbec špatně. Mám to stejně jako ty, v Paříži jsem nebyla, ale ráda bych a celkově kultura a životní styl francouzů mě zajímá a líbí se mi. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)