neděle 23. ledna 2022

Matčin hrob - Lisa Reganová

Zdroj obrázku

Autor: Lisa Reganová
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmpolis
Série: Josie Quinn (3.)
Počet stran: 384

Anotace: Když dva malí chlapci při hře v lese nedaleko parkoviště pro karavany najdou pohřbené tělo, náčelnici Josie Quinnové se začínají vracet nepříjemné vzpomínky. I ona si v tom lese jako dítě hrávala, co nejdál od své nevyzpytatelné matky Belindy Roseové.
Josie ale nemůže své vzpomínky dál potlačovat. Dentální analýza prokáže, že nalezené tělo patřilo mladé ženě, která byla zavražděna před třiceti lety. Ženě jménem Belinda Roseová...
Josie svou matku neviděla už léta a nechce na tom nic měnit, ale nepopiratelné spojení mezi ní a případem ji donutí oživovat věci, které chtěla nechat zasunuté hodně hluboko.
Když se detektiv Josie Quinnová blíží k odhalení tajemství, které navždy změní život nejen jí, je nalezeno další tělo. Najednou je jasné, že někdo z jejího okolí se nezastaví před ničím, jen aby udržel pravdu hluboko pohřbenou.
Dokáže Josie vybojovat bitvu s démony ze své minulosti, aby dokázala ochránit další nevinné životy?

"Oheň založila v dětském pokoji. Když jantarové plameny pozvolna olizovaly stěny a rozšířily se po místnosti, kde pohltily dokonale sladěný nábytek a koberec, ze kterého celé hodiny drhla neviditelné stopy, rty se jí zkřivily do zvláštního úsměvu. Lehoučký baldachýn dětské postýlky, který každý den pečlivě upravovala, s uspokojivým zahučením vzplál. Neprobuďte děti. Nechoďte tam, dokud nebudou děti vzhůru. Nedělejte to a ono. Tohle ji naučí."

Když jsou v lese objeveny kosti dospívající dívky, policejní náčelnice Josie Quinnová a její tým zahájí vyšetřování. Čím více se toho dozvídají, tím více Josie přemýšlí o svém vlastním dětství a své násilnické matce. Kosti jsou staré asi tak třicet let a oběť je identifikována jako Belinda Roseová. Tomu Josie moc nerozumí, Belinda Roseová je její matka a ta je přece naživu, nebo ne?

"Sejdeme se tam," rozhodla Josie. Dočasně paralyzované končetiny donutila k pohybu, rozjela se a z vůně smažených hranolků se jí náhle chtělo zvracet. Zařadila se do provozu a zamířila k vyhrazené ploše pro karavany, kterou nenavštívila od svých čtrnácti let. K místu, kterému říkávala domov."

Tento díl je hodně zaměřen na Josie a její dětství. Čtenáři se dozví, jak krutá její matka byla a co všechno si jako dítě Josie prožila. Kousky z prvních dvou knih jsou konečně poskládány a my hlavní hrdinku začínáme chápat daleko více.

Ukázka z knihy

Čekají nás opět krátké kapitoly, které mizí před očima. Co se mi velmi líbilo, byly flashbacky do Josiiny minulosti. Vracíme se s ní do jejího dětství a my zjistíme, co prožívala od šesti do čtrnácti let. Čeho všeho byla svědkem a co všechno si musela se svou matkou vytrpět.

"Víte, co je Münchhausenův syndrom v zastoupení?"
Josie polkla. "Syndrom, při němž rodiče způsobují svým dětem různé nemoci, aby získali pozornost?" "Ano, přesně tak."
"To vám udělala vaše... vaše matka?" zeptala se Josie.
"Ne, to mi během mnoha let udělali různí lékaři. Moje matka je přinutila, aby si mysleli, že to potřebuju."

Musím říct, že sérii o Josie Quinnové jsem si oblíbila, první dva díly byly vážně super, a já si myslela, že lepší už to být ani nemůže. Ale jak jsem se mýlila, tento díl byl pro mě TOP. Pokud máte rádi thrillery, tak neváhejte, i když je každá kniha o jiném případu, v tomto případě začněte opravdu prvním dílem Mizející dívky, jinak se o hodně připravíte.

A co dodat na závěr? Nechybí zde napětí, akce, drama a šokující zvraty. Konec byl pro mě překvapující a já se budu těšit na další pokračování o Josie Quinnové. Myslím si, že knihy o Josie jsou díl od dílu lepší a lepší. Takže já osobně knihu doporučuji, doporučuji, a ještě jednou doporučuji :-)

Hodnocení

Lisa Regan
je kromě bestsellerové série s detektivem Josie Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in Crime, International Thriller Writers a Mystery Writers of America. Žije ve Phiadelphii se svým manželem a dcerou a bostoským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip.
Celosvětovou pozornost si získala právě prvním dílem ze série s vyšetřovatelku Josie Quinnovou s názvem Mizející dívky, v němž se Josie musela vypořádat se sériovým vrahem a únoscem, který v okolí řádil celá léta, i volným pokračováním s názvem Dívka beze jména.


Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Matčin hrob můžete zakoupit. A pokud jste příznivcem mluveného slova, tak je zde samozřejmě možnost i audioknihy :-)

Díky za přečtení a
mějte se krásně
Pary


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)