středa 5. ledna 2022

Propast smrti - Robert Bryndza

 

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Kate Marshallová (3.)
Počet stran: 368

Anotace: Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety zmizela novinářka Joanna Duncanová, která se naposledy zabývala velkým politickým skandálem. Spousta lidí už na to zapomněla, ale Joannina matka zapomenout odmítá.
Kate a Tristan získají přístup k původním složkám k případu a vydávají se po Joanniných stopách. Mezi Joanninými osobními poznámkami, které jim poskytne její matka, najde Kate jména dvou mladých mužů, kteří také zmizeli.
Když začnou Kate a Tristan propojovat poslední dny všech tří pohřešovaných, zjišťují, že Joanna pravděpodobně narazila na něco mnohem tajemnějšího a hrůznějšího, než si kdokoliv uměl představit. Na identitu sériového vraha...

"Joanna kopala do prázdna a pak vydala příšerné, drnčivé zasténání, jako kdyby jí došly baterky. Naposledy sebou cukla, znehybněla a chvíli mu visela v rukou. Když uvolnil sevření, její tělo dopadlo na betonovou podlahu s nepříjemně dutým žuchnutím. Byl propocený a snažil se popadnout dech."

Před dvanácti lety zmizela novinářka Joanna Duncanová. Naposledy byla viděna bezpečnostní kamerou, jak vchází do budovy, kde parkovala. Její tělo nebylo nikdy nalezeno. Co se jí stalo?
Nyní po dvanácti letech Kate a Tristana kontaktuje Bev Ellisová, Joannina matka. Nikdy se nevyrovnala se zmizením své dcery a útěchu našla v alkoholu. Policie případ dávno uzavřela, nikdy nenašla její laptop, ani žádné jiné stopy. Dokáže Kate a Tristan najít pravdu? Dvanáct let je dlouhá doba a hodně lidí a svědků už si z té doby nic nepamatuje.

Kate Marshallová opustila místo lektorky na univerzitě a otevřela s Tristanem Harperem detektivní kancelář. Ta bohužel nevzkvétá a oni se v penězích zrovna netopí. Nad vodou je trochu drží řízení kempu s karavany. Z pronájmů v létě mají alespoň nějaké peníze a Tristan stále pracuje na částečný úvazek na univerzitě. Nabídka práce od Bev Ellisové by jim mohla trochu pomoci.

"V posteli se převracela a házela sebou a hlavou jí běžely prohry a selhání z minulosti. Kate coby mladá policistka u Metropolitní policie v Londýně zjistila, že její kolega, detektiv šéfinspektor Peter Conway, znásilnil a zavraždil v oblasti Londýna čtyři mladé ženy. A aby toho nebylo málo, měla s Peterem poměr, a když případ rozlouskla, čekala s ním dítě. Články v bulváru byly odporné a dotěrné a skandál ukončil její kariéru u policie. Následně měla problémy s alkoholem, což vedlo k tomu, že Jakea, syna Kate a Petera, získali do péče Kateini rodiče, když mu bylo šest let."

Kate s Tristanem mají velké štěstí, že Bev a její přítel Bill u sebe mají poznámky k případu. Při procházení poznámek Kate zaujmou dvě jména napsaná na víku krabice. Čemu byla Joanna na stopě? Je nějaká šance, že Kate s Tristanem vyřeší dvanáct let starý případ a zjistí, co se stalo s Joannou?

Kate se pomalu vzpamatovává ze své traumatické minulosti s Peterem Conwayem. Její osmnáctiletý syn studuje na univerzitě a jejich vztah se o hodně zlepšil. V knize je znatelný skvělý vývoj postav, musím říct, že jsou opravdu dobře propracovány. Autor to má opravdu dobře promyšlené.

"Tohle nosím do práce," opáčil Tristan a pohledem zhodnotil své elegantní bílé tričko s výstřihem do V, džíny a tenisky.
"Ale na schůzku v bance je to přeci jen trochu neformální," poznamenala Sarah a upravila si šedivé sako a modrou halenku. Bylo jí osmadvacet, tedy o tři roky víc než Tristanovi, ale někdy se zdálo, že je starší o dvacet let.
"Když jsem přicházel, nevšiml jsem si, že by tady postávaly davy lidí, co si přišli nechat proplatit svoje sociální a nemocenské dávky v nažehlených oblecích. A tyhle boty jsou Adidasky z limitované edice."

Pokud máte rádi thrillery, či samotné knihy Roberta Bryndzy, tak neváhejte a zakousněte se i do knihy Propast smrti. Mě osobně zklamání nečekalo, já si zase přišla na své. Kapitoly jsou krátké a hned z několika pohledů, tak jak jsem u tohoto autora zvyklá. Skvěle popsaná místa a postavy. Napětí a akce tak akorát. A i když jsem uhodla, kdo za tím vším stojí (ale až ke konci knihy), tak jsem si přišla na své.

"Nezapomínej, že s námi možná nebude chtít mluvit."
"Já vím, ale našli jsme ho."
"Ano, našli, slečno Marplová," přitakala Kate.
"Měla bys slyšet, jak říká tobě."
"Jak?"
"Hercule Poirot."

Budu se opět opakovat, zmiňuji to v každé recenzi na knihy Roberta Bryndzy. Co kniha, to jeden případ, takže se dají číst samostatně, ale já prostě doporučuji vždy začít prvním dílem. V tomto případě knihou Kanibal z Nine Elms. Postavy se postupně vyvíjejí a pokud podlehnete stejně jako já, tak by vás mohlo mrzet, že jste nezačali od začátku :-)

Hodnocení

Robert Bryndza
patří mezi autory nejprodávanějších knih Amazonu se svým titulem Kanibal z Nine Elms a je autorem Wall Street Journal bestselleru Mlhy nad Shadow Sands ze série s Kate Marshallovou. Zároveň je autorem série o detektivu Erice Fosterové, která zahrnuje světové bestsellery Dívka v ledu, Noční lov, Temné hlubiny, Do posledního dechu, Chladnokrevně a Smrtící tajnosti. Robertových knih se prodaly přes čtyři miliony výtisků a byly přeloženy do dvaceti devíti jazyků. Kromě thrillerů vydal Robert také bestsellerovou sérii romantických komedií. Je Brit a žije na Slovensku. Další informace naleznete na www.robertbryndza.cz

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Propast smrti můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Ostudně přiznávám, že jsem se zatím k žádné autorově knize nedostala... :) Když ale vidím, jak všichni kladně hodnotí, budu to muset brzy napravit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému sedne něco jiného, a já si Bryndzu zamilovala už od série s Erikou Fosterovou... Tak až se k tomuto autorovi jednou dostaneš, tak se budu těšit na recenzi :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)