pátek 20. května 2022

Nečekané přiznání - Lisa Reganová

 

Zdroj obrázku

Autor: Lisa Reganová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Josie  Quinn (4.)
Počet stran: 368

Anotace: Když je na příjezdové cestě domu v Dentonu nalezeno tělo mladého studenta s fotografií připnutou na límci, je detektiv Josie Quinnová na místě činu jako první. Dům patří Gretchen Palmerové, obětavé člence Josiina týmu, která ale zmizela.
Josie ani na okamžik neuvěří, že by pachatelem mohla být Gretchen, a pracuje nejen na tom, aby vyřešila smrt mladíka, ale i na tom, aby našla svoji kolegyni. Jenže ta se o pár dní později sama přihlásí na policii a chce se nechat zatknout. Josie ví, že Gretchen v žádném případě vrahem být nemůže. Ale proč by se přiznávala k vraždě, kterou nespáchala?
Při pátrání v Gretchenině životě obestřeném spoustou záhad a bílých míst Josie odhalí souvislost mezi chlapcem, fotografií a zničujícím případem z Gretcheniny minulosti. Ale když už si Josie myslí, že začíná rozmotávat spletená vlákna případu, stane se ve městě další zločin - tentokrát brutální vražda mladého páru. Dokáže Josie zjistit pravdu včas, aby zachránila svou kamarádku před doživotním vězením, nebo jistou smrtí?


Gretchen Palmerová, skvělá agentka a kamarádka. Jednoho dne je na její příjezdové cestě nalezeno tělo mladého muže, který byl střelen do zad. Byl neozbrojený a bez dokladů, ale Gretchen, která by mohla vše objasnit, zmizela. Nezvedá telefon, nereaguje na textové zprávy a její služební auto není možné lokalizovat. Co se jí stalo a kam zmizela? O několik dní později se sama přihlásí na policii a tvrdí, že to ona spáchala vraždu mladého muže a chce se nechat zatknout. Opravdu je Gretchen vrahem? A pokud nic nespáchala, proč lže? Co je pravda a co lež?

"Josie se odvrátila od fotek, přičemž vnímala plíživý pocit nelibosti a ostychu, že je nucená prozkoumávat Gretchenin soukromý prostor. Ale musela k místu činu přistupovat stejně jako ke každému jinému. A na každém jiném místě činu by dům důkladně prohlédli, aby se ujistili, že jim nic důležitého neuniklo."

V této knize je příběh zaměřený na Gretchen Palmerovou. Stejně jako Josie, ani ona neměla život jednoduchý. Něco málo o její minulosti jsme se dozvěděli v předchozích dílech, ale to byl opravdu jen zlomek toho, co nás teprve čeká.

"Šéfko... chci říct, Josie... vím, že ke Gretchen chováš silné city a že od chvíle, kdy nastoupila, byla loajální a oddaná policistka zdejšího oddělení. Ale kolik toho o ní vlastně víš?"

Autorka si nastavila laťku celkem vysoko, ale musím říct, že se toho drží. Kapitoly jsou krátké, čtivé a vy máte potřebu číst dál a dál, dokud nezjistíte, kde je pravda. Styl psaní je opravdu skvělý a rozhodně neobsahuje hluchá místa. Samozřejmě zde nechybí ani kapitoly z minulosti. Postavy jsou skvěle popsané, vy s nimi cítíte a prožíváte s Josie, ten pocit, že své kamarádce a kolegyni musí pomoci za každou cenu. Dřív, než bude pozdě. Josie jsem si velmi oblíbila, líbí se mi, že si jde za tím, čemu věří. Tohle se autorce opravdu povedlo.

V knize Nečekané přiznání nechybí nic. Je zde opět plno napětí, drama, nečekaných a šokujících zvratů, prostě vše, co má správný thriller mít. Už jsem to zmiňovala i v předchozích recenzích. Tato série by se dala číst samostatně, protože co kniha, to samostatný případ, ale v příběhu se postavy vyvíjí a jejich život postupně plyne a vy byste se připravili o jejich životní příběh (samozřejmě hlavně ten Josiin), protože, když nebudete mít přečteny předchozí díly a začnete tímto, už budete vědět, co vše se Josie stalo a myslím, že předchozí díly už byste si asi tolik neužili :-)

"Plánování tiskové konference s náčelníkem Bobem Chitwoodem bylo stejně příjemné jako ošetření kořenového kanálku bolavého zubu, ale po hodině měli všichni tři poměrně dobrou představu o tom, které detaily by měl náčelník prozradit veřejnosti. Pálil po nich otázky týkající se vražd, místa činu, časové osy či rodiny, skoro jako by zkoušel jejich způsobilost pro policejní práci, a ne pouze jejich trpělivost."

Takže podtrženo, sečteno. Pokud máte přečteny předchozí díly a jste nadšeni, tak neváhejte pokračovat. Pokud jste ještě nečetli, tak určitě nejdříve mrkněte na první díl Mizející dívky :-)

Hodnocení:

Lisa Regan
je kromě bestsellerové série s detektivem Josie Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in Crime, International Thriller Writers a Mystery Writers of America.
Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip.
Celosvětovou pozornost si získala právě prvním dílem ze série s vyšetřovatelkou Josie Quinnovou s názvem Mizející dívky, v němž se Josie musela vypořádat se sériovým vrahem a únoscem, který v okolí řádil celá léta. Na jeho úspěch navázala dalším dílem s názvem Dívka beze jména, kde musela přijít na to, zda je neznámá žena svědkyně, pachatelka, nebo budoucí oběť. Ve třetím díle s názvem Matčin hrob pak Lisa Reganová připravila své hrdince případ, který ji donutil vrátit se do její bolestné minulosti.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Nečekané přiznání můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)