neděle 1. května 2022

Rudý vlk - Rachel Vincentová

 

Zdroj obrázku

Autor: Rachel Vincentová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 320

Anotace: Mezi stromy neproniká žádné světlo, zato jsou plné smrtelně nebezpečných příšer. Proto se jim také vesničané, a mezi nimi i Adéla, důsledně vyhýbají.
V den svých šestnáctých narozenin se však Adéla dozvídá, že patří k rodu, který již po staletí brání vesničany před zkázou. Aby dostála svým povinnostem, musí se vzdát muže, kterého miluje, a s ním i celé své vysněné budoucnosti. Adéla stojí před rozhodnutím, co všechno je ochotna obětovat, aby ochránila svou rodinu a sousedy.

"Temný les vzdychal - hluboký, strašidelný zvuk byl víc než jen nářkem rozhoupaných větví. Otočila jsem se s košíkem zavěšeným na pravém lokti a zadívala se daleko do lesnaté krajiny, která z velké části obklopovala Oakvale. Dech se mi před ústy zimou srážel do bílého obláčku. Poblíž lesa bylo chladno dokonce i uprostřed léta, ale za jasného zimního dne, jako byl ten dnešní, se úplně stačilo zadívat do nepřirozené tmy mezi stromy, aby mi přejel mráz po zádech."

Adéle bude brzy šestnáct let, a netouží po ničem jiném než se usadit ve vesnici Oakvale, kde žije s rodinou a přáteli a s klukem svých snů. Vesnici obklopuje temný les, kde žijí příšery, vlkodlaci a spoustu dalších nebezpečných tvorů. Adélu neustále pronásleduje smrt otce, kterou viděla ještě jako malá holka. O své rodinné historii se toho musí ještě mnoho naučit. Jednoho dne, na cestě temným lesem ke své babičce, zjistí, jaké má schopnosti, a že nic už nebude takové, jak si vysnila.  Přijme Adéla svůj osud a opustí budoucnost, kterou si pro sebe a své blízké představovala? Co všechno Adélu a celou vesnici Oakvale čeká? S čím vším se bude muset vypořádat a kam až je ochotná zajít?

"Máma byla ale stejně klidná a vyrovnaná jako kdykoli jindy a zkušenost mi říkala, že nepromluví dřív, než bude připravená.
Na sobě měla červený plášť podobný tomu mému. Jediný rozdíl byl v tom, že jí bílá kožešina lemovala celý obvod pláště, nejen kapuci."

Adéla je velmi sympatická hlavní postava, která ve svém věku bude muset čelit velmi důležitým rozhodnutím, a zrovna moc času na rozhodování mít nebude. Samozřejmě je zde skvělých postav více. Adély matka, sestra Sofie, babička, Maxim, Grainger a spousty dalších.

Kniha má vše, co má takový správný temný fantasy příběh mít. Rodinná tajemství, ztráty, napětí, a hlavně příšery a monstra. Nechybí ani milostný trojúhelník, takže je zde udržována i trocha té romantické linky, ale rozhodně nehraje důležitou roli.

"A pak bylo po všem. Tak rychle, jak to začalo, to taky skončilo.
Zmateně jsem se posadila a zalapala po dechu úlevou, že ta neskutečná bolest ustala. Najednou mi ale došlo, že vidím svět úplně novýma očima."

Musím říct, že kniha se opravdu čte velmi dobře. Kapitoly jsou kratší, takže stránky mizí před očima, což mladší čtenáři určitě ocení :-) Rudý vlk je opravdu zajímavý příběh, kde trochu předvídáte, co se bude dít, ale občas vás nějaký ten zvrat určitě překvapí. A jaká je spojitost s Červenou Karkulkou? Tak máme zde hlavní hrdinku v červeném plášti, babičku, která žije sama v lese a vlka, který je nebezpečný pro všechny.

Knihu Rudý vlk doporučím každému, kdo má rád fantasy příběhy. I když je kniha řazena mezi young adult a já už do této věkové kategorie nespadám, tak jsem si čtení užila. A konec? Tak trochu jsem čekala jiný, ale mám svou představivost, takže pokud autorka neplánuje pokračování (který já bych určitě uvítala), tak já si konec ve své hlavě uzavřu po svém :-)

Hodnocení

Rachel Vincentová
je autorkou hned několika dechberoucích New York Times bestsellerů pro dospělé i dospívající čtenáře. Napsala například série Shifters nebo Menagerie. Rachel je bývalou učitelkou angličtiny a šampionkou literárních soutěží. Žije se dvěma dětmi a manželem v Oklahomě. Doufá, že zbytek života stráví s prsty na klávesnici a s hlavou v oblacích.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Rudý vlk můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)