pondělí 8. srpna 2022

Iluze - Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

 

Zdroj obrázku

Autor: Camilla Läckberg a Henrik Fexeus
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Metafora
Série: Mentalista (1)
Počet stran: 576

Anotace: Před zábavním parkem ve Stockholmu objeví policie tělo ženy v bedně probodané meči. I když to na první pohled připomíná nepovedený kouzelnický trik, záhy je jasné, že se jedná o mimořádně brutální vraždu. Totožnost oběti však zůstává záhadou a případ se nehýbe z místa. Policistka Mina Dabiriová nakonec nevidí jinou možnost než požádat o pomoc Vincenta Waldera, mentalistu a odborníka na lidskou psychiku a magii. Ačkoli Vincent zpočátku není ze spolupráce nijak nadšený, probudí se v něm hluboko zasunuté vzpomínky. Spolu s Minou, která rovněž bojuje se svými démony, si během vyšetřování uvědomí, že pronásledují nelítostného sériového vraha. A ten jako by se snažil Vincentovi něco říct. Podaří se jim ho zastavit, než bude obětí víc?

"V jedné ze spodních škvír po jejím levém boku se objeví cosi stříbrného a ostrého. Připomíná to hrot meče. Kovová čepel pomalu proniká dovnitř. Kéž by mohla posunout stehno stranou, ale nemá kam uhnout. Špička meče se dotkne stehna a tlačí se dál. Bolí to, i když meč není tak ostrý, jak vypadá."

Vše začíná vraždou mladé svobodné matky Tuvy. Smrt vypadá jako trik, který se opravdu nepovedl. Policie si s vraždou neví rady. Nikdo nemá tušení, kdo mladá žena je, nikdo jí nepohřešuje, a už vůbec nemůžou přijít na to, kdo by takovou ohavnost mohl udělat.
Julia Hammerstenová velí speciální skupině, která se zaměřuje na neobvyklé případy. Její tým tvoří Ruben Höök, Christer Bengtsson, Peder Jensen a Mina Dabiriová, která požádá o pomoc mentalistu Vincenta Waldera. Podaří se týmu najít vraha včas? Kolik lidí ještě musí zemřít, než dopadnou vraha?

"To nemáš nic těžšího?" namítl Vincent. "Ale ten výpočet je zajímavý. Jakmile je počet lidí v kruhu mocninou dvou, vždycky přežije ten, kdo začíná, tedy ten, kdo sedí na místě číslo jedna. Takže ať je v kruhu jakýkoli počet lidí, pro přežití stačí je spočítat a odečíst od toho mocninu dvou. Dejme tomu, že máme devatenáct lidí. V tom případě odečteme šestnáct. Potom vezmeme výsledek, tedy tři, a zdvojnásobíme ho, protože zabíjí vždycky každý druhý. A pak to přičteme ke startovní pozici, tedy jedničce. Jedna plus tři plus tři. To je sedm. Takže z devatenácti lidí přežije voják na místě číslo sedm."

Postavy jsem si oblíbila celkem rychle. Autoři jim dali prostor, abychom je lépe poznali a nakoukli trochu do jejich soukromí, a nejen do vyšetřování vraždy. A nejedná se pouze o Minu a Vincenta. Pederovi se nedávno narodila trojčata, takže máte pocit, že většinu knihy prospí, Christer působí trochu osaměle, Rubenovi kdysi zlomila jedna žena srdce, a proto působí trochu protivným dojmem a občas mu chcete za jeho chování jednu vrazit. Julia, která vede tým, by ráda konečně založila rodinu. A v neposlední řadě tu máme Minu, která je neuvěřitelně posedlá čistotou a bojí se všech bakterií a jakékoliv špíny a Vincenta, mentalistu, který trpí poruchou autistického spektra. Všímá si detailů, které nikdo zatím nezaznamenal, ale mohlo by to pomoci vyřešit vraždu.

"Otevřela lednici, rychle vyhodnotila možnosti a rozhodla se pro vanilkový tvaroh. Zkontrolovala, jestli je balení neporušené, a opatrně ho otevřela. Položila ho na stůl, vytáhla čistou lžičku, umyla ji, vzala z linky lahvičku s dezinfekčním prostředkem, vymáčkla kapku na lžičku a do posledního milimetru ji vydrbala. Představila si, jak dezinfekce všechno zabíjí. Bakterie. Viry. Odporné částice, které by se jí mohly dostat do těla."

I když má kniha skoro šest set stran, a někomu se mohou zdát některé části zdlouhavé, tak já jsem spokojena, a čtení jsem si opravdu užívala. Co musím také vyzdvihnout, tak jsou flashbacky z roku 1982, které jsou pro příběh velmi důležité. Jsou to pohledy do jedné dysfunkční rodiny, která utrpěla velkou tragédii.

"Bylo nespravedlivé, že její bratr dokáže být pořád tak šťastný. Někdy jí připadal skoro jako blázen. Ale bydlel na statku po celých sedm let svého života a nic jiného neznal. Ke spokojenosti mu stačilo, když mohl něco kutit ve stodole a trénovat kouzelnické triky. Navíc už mu kouzlení docela šlo. Nemohl za to, ze Jane v podstatě vždycky poznala, jak to udělal. Už odmalička snadno vyvozovala logické důsledky. Když byl trik u konce, jednoduše si ho přehrála znovu a pochopila, jak k tomu došlo. Ale samozřejmě pokaždé předstírala údiv."

Knihu Iluze doporučím každému, kdo má rád thrillery. Napínavý příběh, který mě nezklamal. I když jsem pochopila, kdo má vraždy na svědomí, tak jsem byla i tak překvapená, jak to bylo zaobalené a jak vše na sebe perfektně navazovalo. Myslím, že spojení Läckberg a Fexeus nemá chybu. Každý dal do knihy kus sebe. Rozhodně se těším na pokračování a doufám, že se trochu víc dozvím o Mině a její minulosti, protože ta nebyla zcela vysvětlena.

Hodnocení

Camilla Läckberg
(nar.1974) švédská autorka je jednou z nejčtenějších spisovatelek na světě a evropskou hvězdou detektivního žánru. V rámci úspěšné série Fjällbacka vydala deset knih, jichž se prodalo přes 23 milionů výtisků v 60 zemích světa a které posloužily jako předloha pro devět televizních filmů a jeden kinofilm. Knihami Zlatá klec (Metafora, 2019) a Stříbrná křídla (Metafora, 2020), dvoudílnou sérií napínavých psychologických románů, se jako autorka vydala novým směrem, vytvořila nezapomenutelnou hlavní hrdinku a vyslala do světa jasnou zprávu o síle žen.

Henrik Fexeus
(nar. 1971) se již od školních let věnoval kouzlům a iluzím a velmi brzy ke svým zájmům přidal také pokusy o nevědomé ovlivňování ostatních. Léta se věnoval studiu neurolingvistického programování, hypnózy a psychologie a dnes je v těchto oblastech žádaným odborníkem a svými metalistickými schopnostmi baví plné sály.
Na svém spisovatelském kontě má 10 sólových projektů a 6 knih ve spolupráci s jiným autorem. Věnuje se populárně naučným knihám ze svého oboru (tituly Nejlepší přesvědčovací techniky a Naučte se číst myšlenky! vyšly v českém překladu v nakladatelství Grada) i fikci. Během dvou sezón také uváděl populární švédskou televizní show Hj§arnsorm (Mozková bouře).

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Iluze můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Na mě je tohle moc drsné, ale věřím, že si základnu nadšených čtenářů kniha najde. :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)