pátek 26. srpna 2022

Alex, léto a já - Emily Henryová

 

Zdroj obrázku

Autor: Emily Henryová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 384

Anotace: Poppy a Alex nemají vůbec nic společného. Ona je živelná a touží poznávat svět. On radši tráví čas doma s knížkou. Přesto jsou nejlepšími kamarády a každé léto spolu vyrážejí na dovolenou. Nebo alespoň vyráželi, než se jim povedlo všechno zkazit. Ale po letech, kdy se neviděli, se rozhodnou zkusit to znovu - a zjistit, co jim říká jejich srdce.


Poppy a Alex jsou úplné protiklady, každý chce od života různé věci, ale přesto jsou od studií nejlepšími přáteli. I přesto, že každý žije jinde, tak spolu každý rok tráví letní dovolenou, kterou si užívají, jak jen to jde. Ale před dvěma lety se vše změnilo a oni už spolu nepromluvili. A to má v plánu Poppy změnit, protože na otázku, kdy byla naposledy doopravdy šťastná, zná odpověď. S Alexem na dovolené. Jak dopadne jejich dovolená v Palm Springs? Napraví Poppy vztah s Alexem a mají šanci na společnou budoucnost, nebo už je pozdě?

"S konverzací mi tedy moc nepomáhá, ale já to nevzdávám. "Takže," pokračuju, "jaká je ta tvoje kámoška? Je sexy? Chytrá? Má prachy?"
"Mrňavá," opáčí nevzrušeně a pořád si čte. "Děsně užvaněná. Nedokáže zavřít pusu. Každičkej kousek oblečení, co má na sobě ať už ona, nebo já, vždycky něčím upatlá, má naprosto příšerněj romantickej vkus, dojímá se u reklam na večerní vzdělávací kurzy - znáš takový ty reklamy se svobodnejma matkama, který padaj únavou večer u počítače a který, když jim konečně padne hlava na klávesnici, jejich dítě přikryje dekou a blbě se u toho usmívá, protože je na mámu děsně pyšný? No a co ještě? Jo, taky má slabost pro odporný zaplivaný pajzly, kde to salmonelou smrdí na sto honů. Tady se skoro bojím pít i lahvový pivo - už jsi viděla, jaký recenze má tenhle bar na Yelpu?"

Poppy je živá a energická. Je to dobrodruh, který rád riskuje a miluje cestování. Její práce je jejím koníčkem. A to poslední, co by chtěla je usadit se ve svém rodném městě. Alex je naopak ten klidnější, vybíravější a umí se ovládat. Ještě stále bydlí ve svém rodném městě a je učitelem na místní škole. Jsou jako oheň a voda, a přesto si je oblíbíte oba.

Celý příběh máme z pohledu Poppy. Máme zde kapitoly, které se nám odehrávají "Tohle léto" kde sledujeme, jak si k sobě hledají opět cestu. A pak kapitoly, kde se s Poppy a Alexem vracíme zpět do minulosti a prožíváme s nimi jejich dovolené. Každý flashback vás přibližuje k současnosti až do doby, kdy se vše pokazilo a my zjistíme, co se mezi nimi stalo a proč spolu přestali mluvit.

"NEW ORLEANS. ALEXE zajímá architektura, všechny ty staré, jako pastelkami namalované domky s balkonky z tepaného železa a chodníky, jimiž prorůstají prastaré zkroucené stromy, jejichž kořeny se táhnou na metry daleko a betonem prostupují jako nic. Stromy tu byly dřív a taky tu déle zůstanou.
Já jsem unešená alkoholem ve slaďoučkých koktejlech s ledovou tříští a kýčovitými krámky se serepetičkami na vúdú.
Naštěstí je tu všeho dostatek."

Alex, léto a já je zábavná romance, kdy nemusíte nad ničím přemýšlet a prostě si jen užíváte čtení. Musím říct, že na léto je kniha úplně ideální. Jenom tak sebou plácnout u vody a užívat si příběh, který vás dokáže rozesmát. Samozřejmě si ho můžete užít i doma s hrnkem čaje a nohama na stole :-)

Knihu doporučím každému, kdo si u knihy rád odpočine a hledá nějaké nenáročné čtení. A pokud máte rádi oddechové knihy plné zábavy a romantiky, tak vám od autorky doporučím i knihu Letní sázka, která také vyšla u nakladatelství Metafora :-)

Hodnocení

Emily Henryová
vystudovala tvůrčí psaní na Hope College a New York Center for Art & Media Studies a od roku 2016, kdy jí vyšla první kniha The Love That Split the World (Láska, která rozdělila svět), se řemeslu také ze všech sil věnuje. Na kontě má už šest románů, z nichž zatím největší úspěch slavila s mezinárodním bestsellerem Letní sázka (Metafora, 2021), přeloženým do více než dvaceti jazyků.
V současnosti tráví nejvíc času v Cincinnati a severním výběžku státu Kentucky. Své dojmy z knihy jí můžete sdělit na Instagramu @EmilyHenryWrites.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Alex, léto a já můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Pěkná recenze. :) Na knihu se také chystám. Letní sázka se mi líbila, tak snad mi i tahle sedne. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)