sobota 31. prosince 2022

Pohřbené kosti - Lisa Reganová

 

Zdroj obrázku

Autor: Lisa Reganová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Josie Quinn (5.)
Počet stran: 368

Anotace: Detektiv Josie Quinnová se těší na poklidnou večeři se svým přítelem Noahem u jeho matky. Když k ní však přijedou, najdou ji za domem na zahradě. Bez známek života a s ústy plnými hlíny.
Během vyšetřování se objevuje spousta záhadných fragmentů a stop, se kterými si Josiin tým neumí poradit, ať už jde o růženec zahrabaný v hlíně poblíž těla Colette Fraleyové nebo o flash disk se jménem Drew Pratt, nejslavnější pohřešované osoby v Dentonu.
Jakmile se Josie ponoří hlouběji do Prattova případu, rychle zjistí, že měl bratra. I ten byl pohřešován do té doby, než jeho tělo vyplavila řeka. Postupně se vynořuje víc a víc souvislostí a Josie začíná váhat. je možné, že by se Noahova matka, laskavá a spořádaná Colette, zapletla do zločinu? A přežije její křehký vztah s Noahem takové obvinění?
Josie a její tým postupuje v pátrání pomalu vpřed, ale vrah je tentokrát o krok před nimi a obětí stále přibývá. Je zřejmé, že se pachatel nezastaví, dokud nebude jeho a Colettino tajemství navždy pohřbeno. Jak hluboko je Josie připravena kopat, aby našla pravdu?

"Noahova tvář se zkřivila do výrazu, v němž Josie rozpoznala částečně soucit a částečně skepsi. A zároveň se tak trochu musel přemáhat, aby se nerozesmál. "No, to jo, ale jestli jsi chtěla udělat nějaký dezert, stačily by brownies. Nebo třeba bábovka nebo tak něco."
Josie ukázala na kuchyňskou linku, kde na hromadě ležely naházené tři další zčernalé pečící formy. "To jsou brownies. Támhleto byla bábovka. A to poslední byl zatracený čokoládový dort v prášku od Betty Crockerové, který se mi i tak podařilo spálit."

Měla to být poklidná večeře, kde se Josie trochu více sblíží s Noahovou matkou. Tolik se snažila připravit dezert, kterým by se blýskla, a aby jí Colette začala tolerovat o něco víc než doteď. Ale z klidné večeře nebylo nic. Josie a Noah najdou Colette mrtvou na její zahradě. Byla udušena. Nic nedává smysl. Noahova matka byla velmi oblíbená, a proto je to pro všechny tak šokující.

Při prohledání domu jsou nalezeny předměty, které rozhodně nepatří Colette, ale mužům, kteří už jsou nějakou dobu pohřešovaní. Proč je měla u sebe? A souvisí to nějak s Colettinou vraždou? Najde Josie vraha dřív, než bude pozdě? A hlavně, jak moc tato vražda a vyšetřování ohrozí vztah mezi Josie a Noahem?

Josie je stále tou silnou postavou, která dělá chyby. Zatímco vede vyšetřování, musí řešit své osobní problémy. Má sklon k impulzivnímu jednání a není dokonalá. Asi proto jsem si jí tak oblíbila. Autorka z ní neudělala superhrdinku, která je bez jediné chybičky, a to je na tom právě to skvělé.

"Už nějakou dobu se scházely každé druhé úterý v měsíci - tato podivná, ale úžasná Frankensteinova rodina, která se vytvořila kolem Josie - a střídaly se ve výběru tématu setkání. Pozvaly i Gretchen, ale ta odmítla, takže zůstaly samy čtyři. Lisette chtěla herní večery, Josie volila filmové, Shannon pokaždé pořádala knižní klub a Misty vždycky vybrala něco, co se týkalo péče o sebe. Josie si nepamatovala, čí to byl nápad, ale večery ji bavily víc, než by se kdy odvážila přiznat."

Její vztah s Noahem prochází těžkou zkouškou. On se musí vyrovnat se smrtí své matky, ale zároveň jako policista zná metody vyšetřování, a to tomu moc nepomáhá. Olej do ohně ještě přilívá Noahova těhotná sestra Laura, která to Josie zrovna neulehčuje.

"Jo," dodala Gretchen, "a omlouvám se za šéfa. Někdy dokáže být vážně neomalený."
Laura se zasmála. "Tak to je nejhezčí slovo pro debila, jaké jsem kdy slyšela."

Kniha se opět čte neuvěřitelně rychle. Byla jsem okamžitě vtažena do děje. Nechybí zde zvraty, napětí, akce a skvělá zápletka. Lisa Regan příběh rozplétá pomalu, ale jistě. Opět skvěle vykreslila postavy, které se postupně vyvíjejí. Samozřejmě zde nechybí naše staré známé postavy, jako jsou například Trinity a Gretchen.

"Gretchen Palmerová byla dalším detektivem na policejním oddělení v Dentonu. Její vyrovnaná přítomnost dokázala Josii v těžkých chvílích uklidnit a utišit její bušící srdce. Ryzí, charakterní žena a jedna z nejlepších vyšetřovatelek, jaké kdy Josie poznala. Nedávno odešla na placenou dovolenou v souvislosti s příšernou vraždou, ke které došlo na jejím vlastním prahu a která vytáhla na světlo tajemství z její minulosti."

Knihu Pohřbené kosti opět doporučím každému, kdo má rád dobré thrillery, kde nechybí napětí, drama a nečekané zvraty. Takže pokud máte přečtené předchozí díly, tak neváhejte a pusťte se i do tohoto. A pokud ne a kniha vás zaujala, tak nejprve začněte knihou Mizející dívky, protože i když co díl, to jiný případ, tak postavy se nám postupně vyvíjí a vy byste se připravili o jejich příběh, což by byla škoda. A jak jsem již několikrát psala, předchozí díly už byste si tolik neužili :-)

Hodnocení

Lisa Regan
je kromě bestsellerové série s detektivem Josií Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in Crime, International Thriller Writers a Mystery Writers of America.
Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip.
Celosvětovou pozornost si získala právě prvním dílem ze série s vyšetřovatelkou Josií Quinnovou s názvem Mizející dívky, v němž se Josie musela vypořádat se sériovým vrahem a únoscem, který v okolí řádil celá léta. Na jeho úspěch navázala dalším dílem s názvem Dívka beze jména, kde musela přijít na to, zda je neznámá žena svědkyně, pachatelka, nebo budoucí oběť. Ve třetím díle s názvem Matčin hrob pak Lisa Reganová připravila své hrdince případ, který ji donutil vrátit se do její bolestné minulosti. Ani ve čtvrtém případu Nečekané přiznání nenechala Lisa Reganová svého detektiva a jeho tým vydechnout a předložila jim zapeklitou otázku, jak dobře známe lidi okolo sebe. A jestli budou svým přátelům věřit a stát za nimi, i kdyby vše naznačovalo, že zabili.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Pohřbené kosti můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)