pátek 6. ledna 2023

Hrad ve Skotsku - Julie Caplinová

Zdroj obrázku



Autor: Julie Caplinová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Romantické útěky (9.)
Počet stran: 320

Anotace: Izzy McBrideové se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď se z ní díky odkazu prastrýce Billa stala hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Její excentrická matka Xanthe naštěstí sehnala první dobře platící hosty, jejichž peníze pomohou prostory zvelebit. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste. Zbývá už jen maličkost - během pár týdnů před Vánoci proměnit chátrající hrad v kouzelný hotel. Naštěstí má Izzy k ruce pár pomocníků, kteří se pustí do renovace spolu s ní. Jedním z nich je i Ross, na kterého myslí víc, než by se jí líbilo. Vždyť ona přece musí chystat sváteční menu, a ne dumat nad tím, co se tomu tajemnému spisovateli honí hlavou...


Izzy McBrideovou jsme poznali v knize Domek v Irsku. Právě se vrátila ze slavné školy v Killorgally z šestitýdenního kurzu vaření a díky svému strýci se stala majitelkou hradu Kinlochleven ve Skotsku. Izzy sice zdědila hrad, ale už ne peníze, které by potřebovala k rekonstrukci. Hrad je totiž zchátralý a opravy potřebuje víc než dost. Má jasný plán. Z hradu udělá hotel, který si na sebe bude vydělávat. 

"Musím uvařit čtyři večeře, tři obědy a samozřejmě vánoční oběd a všechny musí být nóbl. Trochu mě znepokojuje, jak náročná paní Carter-Jonesová začíná být. Dnes ráno mi poslala email, ve kterém mě žádala o potvrzení, že všechny ručníky budou mít gramáž minimálně 600. Až dodneška jsem ani nevěděla, co je to gramáž."

Když se vrátí z Irska, na hradě už je její matka Xanthe, která ubytovala prvního platícího hosta. Spisovatele Rosse, a domluvila velkou rezervaci na Vánoce, do kterých zbývá jen pár týdnů. A i když je Izzy frustrovaná tím, jak její matka přemýšlí, tak neochotně přiznává, že to je příjem, který nutně potřebuje, pokud chce hrad zrekonstruovat. Jak dokáže Izzy z chátrajícího hradu udělat hotel, pro náročné hosty? A co Ross? Zaplatil si za klidné a tiché ubytování a toho se zjevně nedočká. 

"Ross se zdvořilým úsměvem otevřel lahev prosecca a nalil Jeanette a Xanthe skleničku s obvyklým klidem a důstojností, ale Izzy podle jeho čelisti poznala, že matčino pištění a dramatická prohlášení mu lezou krkem. Nebylo to nic, co by Izzy ještě neviděla. Xanthe bylo potřeba přijít na chuť, dokonce i Izzy její bezmezné nadšení a naspeedovaný projev občas unavovaly, a to byla zvyklá."

Izzy je velmi milá a sympatická. Okamžitě si ji zamilujete. Ale rozhodně musí mít nervy ze železa s matkou jako je Xanthe. Ta je velmi impulzivní, kreativní, hlasitá, zábavná a rozhodně dodává příběhu šťávu a stará se o ty vtipné části, ale být to má matka, tak... děj se vůle boží.
Ross, vysoký, zadumaný spisovatel, který byl přátelský, laskavý, ale vzápětí dokázal být chladný a vzdálený. 

"Ro-Rossi," podařilo se jí vykoktat. Zírala na něj, protože... no, nebylo kam jinam se podívat. Ze svého obvyklého tlustého svetru se převlékl do černého trička obepínajícího trup, které neponechávalo vůbec nic fantazii. Někdo na něj mohl rovnou nakreslit šipky - břišní svaly zde, prsní svaly zde a tady deltové. Navíc měl na sobě kilt! Páni, v kiltu vypadal sexy. Náhlé chvění v podbřišku ji přimělo uvědomit si, že se všechna nervová zakončení dostala do stavu pohotovosti."

Musím říct, že si člověk zamiluje všechny postavy, které se shromažďují v průběhu příběhu, jako například táborníky Jima a Jeanette, kterým Izzy nabídne nocleh a Duncana, který na hradě pracoval více jak dvacet let.

Postavy a prostředí jsou opět luxusně popsány. Je tak jednoduché se ponořit do příběhu a jen číst. Máte pocit, že vše prožíváte s Izzy, Rossem a ostatními. Nasáváte Vánoční atmosféru a užíváte si dobré jídlo a pití :-) Protože popis štědrého dne na hradě byl prostě okouzlující :-)

Knihu Hrad ve Skotsku doporučím opět každému, kdo má rád romantické příběhy anebo prostě tuhle sérii miluje :-) Další příběh plný romantiky, přátelství a úžasných míst. Nesmím zapomenout také na dobré jídlo a pití. A je úplně jedno, kterým dílem začnete, stačí si prostě jednu knihu vzít a jenom číst, číst a číst.

Hodnocení

Julie Caplinová
je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, jež během života poznala.
Jako PR ředitelka se několik let potloukala po Evropě a brala nejlepší žurnalisty zabývající se jídlem a pitím na novinářské exkurze (takzvané služební cesty), aby ochutnali gastronomické pochoutky v nejrůznějších městech v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Dánsku a Švýcarsku. Byla to náročná práce, ale někdo to dělat musel. A právě tyto exkurze se staly inspirací k napsání série Romantické útěky.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Hrad ve Skotsku můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

 

2 komentáře:

  1. Romantické útěky jsou prostě srdcovka a myslím, že každý díl stojí za to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Romantické útěky jsou prostě skvělé :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)