pátek 20. ledna 2023

Osudné svědectví - Robert Bryndza

 

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Erika Fosterová (7.)
Počet stran: 384

Anotace: Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová se během večerní procházky v okolí svého nového domu v Blackheath ocitá na místě činu. Brutálně zavražděná žena je Vicky Clarkeová, která měla svůj vlastní podcast o skutečných zločinech.
Poté co se Erika připojí k vyšetřování případu, zjistí, že Vicky pracovala na nové epizodě podcastu o sexuálním predátorovi, který loví mladé studentky v okolí jižního Londýna. Jakmile Erika zjistí, že všechny Vickyiny poznámky a zvukové nahrávky z jejího bytu v době vraždy zmizely, začíná jí být jasné, že Vicky byla jen krok od odhalení útočníka, jenž ji zavraždil proto, aby nebyl odhalen a dopaden.
Pak ale přijde šok a Erika musí přehodnotit vše, co si do té doby o Vicky myslela a věděla. A s omezeným množstvím indicií a téměř žádnými důkazy musí najít vraha, než udeří znovu...

"Výkřik se ozval zpoza levého okna přízemního bytu. Erika měla pocit, že se jí v uších rozléhá jako ozvěna. Pak někdo vykřikl znovu, tentokrát zvuk trval delší dobu, e Erice se zježily chloupky na zátylku. Spěchala po krátké cestičce k hlavnímu vchodu, což byly vysoké prosklené dveře, za nimiž vedla zanedbaná chodba s parketovou podlaho."

Už je to celkem dlouho, co jsme se naposledy setkali s Erikou Fosterovou a jejím týmem, ale bylo to jako bych poslední díl četla včera a následně se pustila do dalšího. Všechno mi naskočilo, žádné přemýšlení, co se stalo v předchozím díle.

Erika se nedávno přestěhovala do nového domu v Blackheath, který potřebuje několik oprav a zařídit. Při cestě domů zaslechne výkřik. Tess právě objevila mrtvé tělo své sestry Vicky, která byla nucena pracovat jako servírka v restauraci své sestry a doma si zřídila nahrávací studio a natáčela skutečné kriminální podcasty. Erika pomalu hromadí důkazy k odhalení vraha, ale ten je odhodlán udělat vše proto, aby byl vždy o krok napřed a nebyl odhalen. 

"A pak se jí nůž zaryl do zad, rozřízl jí ze strany tvář, zajel jí do boku, pak do masitého polštářku lýtkového svalu. Muž vrážel nůž do matrace.
Nemohla dýchat, zběsilé bodání neustávalo a nůž se jí nořil do těla, zatímco ji drtila tíha přehnuté matrace.
Chtěla, aby smrt přišla rychle. Ale ty tři dlouhé minuty, než se její přání splnilo, trvaly celou věčnost."

Vyšetřování zahrnuje chybnou identitu, podivné svědky a psychopata, který se před ničím nezastaví. Při zatčení prvního podezřelého se objeví hned několik překážek, protože podezřelý má vlivné rodinné vazby u policie. Erika a její tým to nebudou mít jednoduché.

Kniha Osudné svědectví je opět skvělým příběhem. Bylo zde tolik zvratů a tajemství, které vás neustále drží ve střehu. Několik podezřelých, že musím přiznat, že vrah mi neustále podklouzával pod rukama a já neměla tušení, kdo to mohl být. Postavy jsou opět skvěle vykresleny a krátké kapitoly vás vybízí k tomu jenom číst :-)

"Vrátila se a prohlédla si knihy na policích. Byl tu velký výběr titulů s kriminální tematikou. Přejela prstem po jejich hřbetech. Knížky o vraždě ženy přezdívané Černá Dahlia, Mansonových vraždách, Yorkshirském rozparovači, vrazích z močálů Myře Hndleyové a Ianu Bradym a tři knihy o Fredovi a Rose Westových a vraždách na Cromwell Street. Knihy napsané profilovači FBI, včetně Mentalisty a Pátrání po monstrech, nebo knihy, kterou napsal vrah z močálů Ian Brady, a Nemám syna, kterou napsala matka kanibala z Nine Elms. Když to všechno Erika viděla, zachvěla se - tolik důkazů o hrůzných činech na jednom místě."

Opět se setkáváme s našimi oblíbenými postavami jako je Eriky nejlepší přítel Isaac Strong nebo její kolegové James, Kate, John, Crane. Ale také se zde objeví další nové duše jako je Igor a George. Určitě se je na co těšit, a příběh rozhodně není tak přímočarý, jak se na první pohled zdá. Je napínavý od začátku až do konce, o čemž jsem vůbec, ale vůbec nepochybovala.

Knihu doporučím každému, kdo má rád thrillery plné napětí, zvratů a podezřelých tolik, že je ani nespočítáte. Osudné svědectví se dá číst i jako samostatná kniha, kde je případ uzavřen, ale já osobně prostě doporučuji (pokud jste ještě nečetli) začít prvním dílem Dívka v ledu. Postavy se postupně vyvíjí a autor postupně odkrývá jejich soukromí.

Hodnocení

Robert Bryndza
je autorem mnoha bestsellerů, kterých se jen v anglickém jazyce prodaly více než čtyři miliony výtisků. Proslavil se především svými thrillery.
Jeho debut na poli detektivních thrillerů, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), vyšel v Británii v únoru 2016 a během prvních pěti měsíců se ho prodal jeden milion výtisků. Kniha se stala číslem jedna na britském, americkém i australském Amazonu, do dnešního dne se jí prodalo více než 1,5 milionu výtisků v angličtině a dočkala se překladu do dalších 29 jazyků.
Po Dívce v ledu, kde Robert představil vyšetřovatelku Eriku Fosterovou, pokračoval v této sérii knihami Noční lov (The Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Smrtící tajnosti (Deadly Secrets), jež se také staly světovými bestsellery.
Poté se Robert zaměřil na novou sérii thrillerů s hlavní hrdinkou Kate Marshallovou, bývalou policistkou, která se stala soukromou vyšetřovatelkou. Hned první kniha ze série s názvem Kanibal z Nine Elms (Nine Elms) se stala nejprodávanější knihou na americkém Amazonu, umístila se v první pětici bestsellerů na britském Amazonu a postupně vyšla v dalších 15 zemích. I další případy Kate Marshallové s názvem Mlha nad Shadow Sands (Shadow Sands) a Propast smrti (Darkness Falls), které vyšly v roce 2020 a 2021, se staly světovým bestsellerem.
Po třech případech Kate Marshallové a jejího asistenta Tristana Harpera se Robert rozhodl vrátit zpět k oblíbené Erice Fosterové a jejímu týmu a připravil jim střetnutí se záludným vrahem v knize Osudné svědectví.
Více o autorovi i o jeho knihách se můžete dozvědět na jeho webových stránkách www.robertbryndza.com.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Osudné svědectví můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)