sobota 14. října 2023

Víkend plný viny - Sandie Jonesová

 

Zdroj obrázku

Autor: Sandie Jonesová
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 320

Anotace: Rachel a Jack. Paige a Noah. A Will. Pět přátel, kteří se znají dlouhá léta. A pak je tu Ali, Willova nová snoubenka.
Will je po letech špatných rozhodnutí konečně zamilovaný. Co na tom, že svatba s Ali přichází možná až příliš rychle po jejich seznámení? Všechny tři páry se vydají do Portugalska na romantický obřad na pobřeží. Víkend v nádherné vile je skvělou příležitostí, jak Ali poznat trochu blíž.
Idylický výlet ale naruší šokující tajemství. Ovšem ukáže se, že nastávající nevěsta není zdaleka jediná, kdo něco skrývá, a jak začínají jednotlivá tajemství vyplouvat na povrch, hrozí, že se přátelství i manželství rozpadnou. Domů se navíc nevrátí všichni.

"Policista s vlasy ulíznutými dozadu stojí u mého nemocničního lůžka a upřeně na mě zírá.
"Takže můžete potvrdit, že oběť znáte?" zeptá se angličtinou s velmi silným přízvukem.
Jenom přikývnu, ale i to mě zabolí.
Prohlíží si mě přimhouřenýma očima. "Vzpomínáte si, co k té nešťastné události vedlo? Došlo mezi hosty k nějaké hádce? Bylo k slyšení něco důležitého?"

Noah a Rachel jsou přátelé už od vysoké školy. Všichni si mysleli, že jsou si souzeni, ale oni se rozhodli vzít si někoho jiného a založit rodinu. Rachel se stala nejlepší kamarádkou Noahovi ženy Paige. A Noah se naučil tolerovat Rachelina manžela Jacka.

Když se Jackův mladší bratr Will rozhodne usadit a oženit se s krásnou Ali, která dříve pracovala pro Jacka a je královnou dramatu, ocitnou se všichni v Portugalsku v přepychové vile a pod jednou střechou.

"Rachel se podívá na Ali svíjející se kolem tyče. Jestli takhle vypadá, když předstírá, že je opilá, jak to proboha bude vypadat, až se opije doopravdy?"

Než ale dorazí na místo konání svatby, Rachel cítí Jackovo nevraživost vůči Ali, která se chová velmi zvláštně. Když se Jack trochu zklidní, vysvětlí Rachel své důvody. Ale co je na tom pravdy? Kdo lže a kdo říká pravdu? Ale Ali a Jack nejsou jediní, kdo má tajemství. Rachel má jedno také, a to může zničit úplně všechno, co si kdy vybudovala.

Celý příběh vidíme skrze hlavní hrdinku Rachel, která je na svůj věk a můj vkus hodně naivní. Máme zde i několik flashbacků, které nám pár věcí osvětlí. Celkově je charakteristika postav velmi zajímavá a nikdo není takový, jak se na první pohled zdá. Kniha Víkend plný viny ukazuje, že ne všichni jsou takoví, jak se prezentují navenek a jak lidé dokážou být slepí a předpojatí vůči ostatním.

"Rachel se třesou nohy, když se pokouší běžet podél pobřeží k místu, kam se vracejí. Ostatní surfaři se obětavě snaží dostat směrem k Willovi, všichni jsou si nepochybně vědomi další vlny, která se zvedá za nimi.
"Ježíšikriste," vydechne Paige. "Musí odtamtud vypadnout."

Je to velmi snadné čtení plné tajemství a rodinného dramatu. Knihu určitě doporučím každému, kdo má rád autorčiny knihy, nebo psychologické romány, i když tuto knihu bych zařadila spíše do kategorie rodinné drama. A kdo už někdy od autorky něco četl, tak ví, že v jejích knihách není nic, jak se na první pohled zdá. A pro ty, co se s autorkou ještě nesetkali, tak jsou ve hře ještě knihy Matčina hra, První chyba a Nevlastní sestra. Ty určitě také stojí za přečtení, protože Sandie Josnesová dokáže čtenáře vtáhnout do děje.

Hodnocení

Sandie Jonesová
je autorkou bestsellerů Matčina hra a Nevlastní sestra. Jako novinářka na volné noze přispívá mimo jiné do Suday Times, Daily Mail, Women´s weekly a časopisu Hello. Kdyby nebyla spisovatelkou, stala by se návrhářkou interiérů, protože je až nezdravě posedlá tapetami a polštářky. Žije v Londýně s manželem a třemi dětmi.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Víkend plný viny můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)