sobota 23. března 2024

Noční pes - Jane Elsonová

 

Zdroj obrázku

Autor: Jane Elsonová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 272

Anotace: Když Marek potká Dalilu, zrodí se velké kamarádství. Ačkoliv jsou každý úplně jiný, spojuje je společný sen - nejvíc na celém světě si přejí mít vlastního psa. Sled náhodných událostí a jeden úžasný novofundlandský pes je přivedou na stopu nelegálních obchodníků se štěňaty. Dokážou svou odvahou a láskou ke zvířatům zachránit ohrožené psy?
A splní se také jejich sen o vlastním pejskovi?

"Den, kdy jsem se já, Marek Vrabčák, poprvé setkal s Nočním psem, nebyl žádný obyčejný den. Na jeho začátku jsem se pokoušel udělat to, co by udělal každý s alespoň půlkou mozku, kdyby se na něj chystali řvát."

Marek, velký a zároveň trochu nemotorný chlapec, který žije se svou babičkou a otcem, který neopouští svou ložnici. Stále se trápí, že je opustila Markova matka a trpí depresemi. Dá se říci, že Marka vychovává babička.

Dalila, drobná dívka s divokou povahou, která žije po smrti otce pouze se svou velmi ochranitelskou matkou. 

"Jsi tak maličká -," vyhrknu dřív, než se dokážu zastavit, a nenávidím se za to, když vidím ten pohled v jejích očích.
"No dobře, moje pěst se možná vejde do hrnku na čaj, ale jestli mě kdokoli z vás někdy zkusí pověsit na špičku vánočního stromku, skončili jste! Slyšíte mě? Takže to ani nezkoušejte."

Dvě děti, každé jiné, ale spojuje je láska k čtyřnohým tvorům a smutek. Marek i Dalila by si přáli svého vlastního psa a díky tomuto přání zažijí spoustu dobrodružství a stanou se z nich přátelé.

Novofundlandský pes, který se objeví na vedlejším pozemku a Markovo pátrání po odpovědích děti zavede do nebezpečné situace. Stanou se svědky nelegální množírny. 
Povede se Markovi a Dalile zachránit všechny psy? A splní se jim přání ohledně vlastního psa?

"Zajímalo by mě, jestli by se mnou kamarádil.
Marek se usměje. Jenže před chvílí byl s těmi příšernými kluky, tak asi nekamarádil. Ale když nad tím tak přemýšlím, nesmál se jejich hloupým posměškům na moji výšku, takže si nemyslím, že by byl stejný jako oni. Má laskavé oči. A vypadá, že toho moc nenaspal. Myslím, že my, kteří moc nespíme, to jeden na druhém poznáme, je to jako tajný klub."

Marek a Dalia, ač jsou odlišní povahou, tak to jsou statečné, starostlivé a vynalézavé děti. Jejich emoce jsou v knize skvěle propracované. Tím, že je kniha psaná z pohledu obou hlavních hrdinů, tak poznáte, co je trápí, vcítíte se do nich, a hlavně si na své přijdou jak kluci i holky :-)

Noční pes je kniha plná dobrodružství, která vás rozesměje, ale také rozbrečí zároveň. Autorka zde dětem otevřela téma množíren, a jak je důležité si promyslet co koupě všechno obnáší. Je vidět, že s tímto tématem se Jane Elsonová již setkala a není jí cizí. Ví, o čem mluví a dokáže to skvěle podat v příběhu pro děti. A i když nejsem cílová skupina, tak jsem si čtení užila. A mimochodem, obálka je prostě skvělá, ta zaujme na první pohled :-)

Hodnocení

Jane Elsonová
Než začala Jane psát knihy a divadelní hry, věnovala se herectví a vystupovala ve stand-upech. Její knihy získaly mnoho ocenění, mezi nimi také dvakrát po sobě cenu Peters Book of the Year (Peterova kniha roku). Její debut A Room Full of Chocolate (Pokoj plný čokolády) se dostal do širší nominace na ocenění Branford Boase Award (Carnegieho medaile).
V Nočním psovi se Jane s velkým potěšením vrací na Beckhemskou záchrannou stanici, o níž psala už ve své oceňované knize How to Fly With Broken Wings? (Jak létat se zlámanými křídly?) a také v knížce Will you Catch Me? (Chytíš mě?).
Jane se hlasitě a hrdě hlásí ke své dyslexii. Když se zrovna nevěnuje psaní, jímž se snaží vzdělávat mladé lidi s neurodiverzitou (pozn. překl.: poruchy autistického spektra, ADHD, dyslexie a jiné), podporuje lidi s vlohami k alternativnímu myšlení. Jane byla platformou Women Beyond The Box (pozn. překl.: organizace podporující ženy s neurodiverzitou) zařazena mezi 50 nejvlivnějších žen s neurodiverzitou.
Jan podporuje organizace blízké svému srdci: Nacoa (pozn. překl.: organizace podporující děti, jejichž rodiče mají problémy s alkoholem) a All Dogs Matter (Záleží na každému psovi). Během přípravy Nočního psa si užila spoustu setkání s pejsky, seznámila se například s Novofundlanďanem Bobem nebo se stafordšírkou Abi.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Noční pes můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)