pondělí 1. dubna 2024

Vražda za trest - Catherine Shepherd

 

Zdroj obrázku

Autor: Catherine Shepherd
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler (6.)
Počet stran: 304

Anotace: V omšelém skladišti kontejnerů policie nalezla tělo mladé ženy bez zjevných známek násilí. Až soudní lékařka Julia Schwarzová zjistila, že dívce někdo uřízl uši a přišil jí jiné. Je tedy někde další mrtvola? Brzy je objeveno tělo muže bez rukou. V jeho kuchyni pak policie najde krabičku s ušima mrtvé dívky. Je zřejmé, že mezi těmi dvěma musí být nějaká souvislost. Julia a Florian si uvědomí, že mají co do činění s inteligentním sériovým vrahem, který si každý krok předem přesně naplánuje. Julia se k němu dostane hodně blízko, jenže i to pachatel předvídal a připravil se.

"Vypadni odtud!" zaječím. To už mi ale silnou rukou zakryje ústa. Když mě neznámý strhne k sobě, ztichnu a zírám na noční oblohu.
"Ještě jsme neskončili," zasyčí mi do ucha a ve stejném okamžiku, kdy ho poznám, se všechno kolem mě ponoří do ledové temnoty.

Julia Schwarzová, soudní patoložka, která je chytrá, sympatická a má správný instinkt se velmi ráda zapojuje do policejního vyšetřování se svým partnerem komisařem Florianem Kesslerem. A nyní na ně čeká případ sériového vraha, který svým obětem odřízne část těla a nahradí částí někoho jiného. První oběť měla přišité jiné uši. Kolik obětí Florian a Julia najdou, než vraha dopadnou? A jaký je motiv vraha?

Opět zde nechybí postavy, které jsme si oblíbili už v předchozích dílech této série, jako je Juliina asistentka Lenja Nielsenová, která právě neprožívá zrovna nejlepší období a řeší pár problémů se svým přítelem. A také je tu starý známý Martin Saathoff, Florianův parťák.

"Julia věděla, že její vystupování některým lidem v institutu rovněž nijak zvlášť nevyhovuje. Dostala přezdívku Ledová lady, protože často působila nepřístupným dojmem. Avšak takové chování, jako předváděli oba státní zástupci, jí bylo cizí."

Příběh je psán opět z pohledu několika postav, kdy se vracíme i do minulosti před čtyřmi lety a sledujeme oběť znásilnění, její emoce, pocit bezradnosti a strach.

Musím říct, že autorky styl psaní mi sedl. Je to plynulé, krátké kapitoly, které se snadno čtou, skvěle vykreslené postavy, které se díl od dílu postupně vyvíjí. A právě proto bych doporučila číst tuto sérii postupně, i když co kniha, to jiný případ.

"To zní dobře," odpověděl Florian neutrálním tónem. Ačkoli Julia neviděla jeho výraz, věděla, že nasadil poker face. Florianovi nebyla cizí empatie, ale dokázal být také nevyzpytatelný a neprůhledný jako hluboké jezero."

Knihu doporučím každému, kdo má rád dobré thrillery, knihy Catherine Shepherd a celkově rád vyšetřuje s hlavními hrdiny. Až dokonce lez jen hádat, kdo je tady pachatelem a jaké jsou jeho motivy. Autorka dokáže čtenáře vtáhnout do děje, a to oceňuji. A jak jsem již psala, lze číst samostatně, ale lepší je číst postupně, právě kvůli postavám a jejich příběhu.

Hodnocení

Catherine Shepherd
(pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě vystudovala ekonomii a několik let pracovala pro banku v Düsseldorfu. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další kriminální romány a všechny se umístily na nejvyšších pozicích žebříčků Amazonu i deníku Bild. V listopadu 2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínksé vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na blatech (Mooresschwärze), úvodní svazek série kriminálních příběhů s patoložkou Julií Schwarzovou.
Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a kriminálních románů. Má už na kontě přes tři miliony prodaných knih.
Více informací o Catherine Shepherd a jejích románech najdete na webové stránce.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vražda za trest můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)