sobota 27. dubna 2024

Vánoce na skotském hradě - Donna Ashcroftová

 

Zdroj obrázku

Autor: Donna Ashcroftová
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 288

Anotace: Jednoho dne Belle v chumelenici podklouzne kolo a ona narazí do stařičké paní a zraní jí kotník. Když zjistí, že Edina na nedalekém hradě žije úplně sama, rozhodne se k ní nastěhovat a postarat se o ni, dokud se neuzdraví, a připravit jí nezapomenutelné Vánoce.
Jakmile se právník Jack dozví, že u jeho babičky bydlí cizí člověk, hned  se za ní rozjede. Belle je mu od začátku podezřelá a on jí také. Vzájemně se sledují a dumají, co má ten druhý za lubem. Jenže i přes oboustrannou nevraživost je to k sobě neodolatelně přitahuje...

"Tavish poklekl a popadl Edinu do náruče. Ta potěšeně mrkla na Belle, a když se ho chytla kolem krku, zasmála se. "Kdybych věděla, že je takhle snadné přimět tě k návštěvě hradu, Tavishi Doherty, vrhla bych se do vozovky už před rokem. Myslíš, že mi teď, když se lépe známe, konečně ukážeš to své tetování? Oba víme, že to není poprvé, co tě o to prosím."

Belle Albanyová je třicetiletá učitelka na základní škole v Christmas Village, v malém skotském kraji. A právě jednoho dne, když jela ze školy na kole, srazila Edinu Lachlanovou. Vdovu, která žila sama v Evergreen Castle, v hradě, který se nacházel na vzdáleném konci Christmas Village, a jen málokdy vycházela ven. A protože Edina má rodinu daleko, a nechce je zatěžovat svými problémy, tak jí pomoc nabídne právě Belle. Prozatím se k Edině nastěhuje a bude pomáhat, dokud to bude potřeba. Belle má velmi dobré srdce a celkem často upřednostňuje ostatní před sebou a díky tomu, že se prozatím nastěhuje ke staré paní, může nabídnout svůj dům jako útočiště pro jednu rodinu, která se musí vystěhovat ze svého domu.

"Zamračil se a zastrčil si kousky obálky a dopisu do kapsy kalhot. Když s Belle stráví víc času, přijde na to, o co jí ve skutečnosti jde."

Jack Hamilton-Kirk, Edinin vnuk, který žije a pracuje v Londýně. Před půl rokem mu zemřel otec a on zjistil, že má babičku. Jack je právník, který má spoustu práce, ale jakmile se dozví, že jeho babička je zraněná a žije u ní cizí žena, rozhodne se jí navštívit. Je velmi nedůvěřivý.

"Podrážděně si odfrkla. Jack Hamilton-Kirk byl přesně takový, jaký očekávala: arogantní, nepřátelský a pohledný, že by stál za hřích. Zarámovaná fotka na krbové římse ho nevystihovala přesně."

Vyprávění je psáno z pohledu Jacka a Belle, a my obě postavy poznáme o něco lépe. O jejich motivech. Nezačali spolu zrovna nejlépe. Líbilo se mi, že je mezi nimi zdravá nedůvěra, ale nezačali vyloženě jako nepřátelé. Mezi Jackem a Belle to rozhodně jiskří. A bez ohledu na to, jak moc Belle proti tomuto pocitu bojuje, přitažlivost nelze ignorovat.
Obyvatelé Christmas Village jsou úžasní lidé, kde se všichni znají, hledí na sebe a jsou vždy připraveni podat pomocnou ruku.
Edina v průběhu čtení prochází úžasnou proměnou, a díky Belle vylézá ze své ulity. A i přes věkový rozdíl se z nich stávají přítelkyně.

Prostředí je popsáno úplně úžasně. Máte pocit, že jdete ulicí a pozorujete s Belle ty velkolepé horské masivy, sledujete, jak se rozsvítily pouliční lampy a vánoční světla, která ulici zdobí a na vás padají sněhové vločky. Je zde opravdu skvěle popsána ta vánoční atmosféra.

Vánoce na skotském hradě je hřejivý a láskyplný příběh, kde nechybí ani trocha toho humoru. Je to kniha, která nemá hloubku, ale zato si odpočinete. Příběh se čte lehce a vy nad ničím nemusíte přemýšlet. Je to prostě zábavné a okouzlující, kde si zamilujete všechny postavy. Hlavně oslíka a kocoura :-) A to že knihu doporučuje Julie Caplinová mluví opravdu za vše :-)

Hodnocení

Donna Ashcroftová
je britská spisovatelka, která začala psát už na základní škole a vydala dvanáct romantických novel, které slavily úspěch zejména u čtenářek milujících stejně jako ona příběhy s dobrým koncem

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vánoce na skotském hradě můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)