neděle 21. července 2024

Anděl smrti - Robert Bryndza

 

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2024
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Erika Fosterová (8.)
Počet stran: 432

Anotace: Když najde detektiv šéfinspektor Erika Fosterová vysoce postaveného politika Nevilla Lomase nahého, svázaného a mrtvého ve vlastní posteli, vedení Metropolitní policie rychle rozhodne, že jeho smrt není potřeba vyšetřovat. Případ je odložený, ovšem jen do chvíle, kdy je nalezena mrtvá i nadějná fotbalová hvězda. Erika a její tým navíc s těmito vraždami spojí i smrt známého režiséra. Policie už nemůže ignorovat, co je očividné. V Londýně řádí sériový vrah, který si chce vyřídit účty.
Výsledky vyšetřování jsou ovšem trochu matoucí. Na záběrech z průmyslových kamer se objeví pět podezřelých žen... a všechny jsou si k nerozeznání podobné. Při pátrání po jejich totožnosti Erika několikrát narazí na zmínku o sexuální pracovnici, která má špínu na tolik vlivných mužů, že to znervózňuje i ty nejmocnější politiky a vedení Metropolitní policie.
Čas do dalšího útoku vraha se krátí a je na Erice, aby rozpletla síť důkazů a zodpověděla zásadní otázky: Co spojuje oběti dohromady, kdo další je zapleten do skandálu a jak daleko jsou mocní ochotní zajít, aby ochránili své vlastní zájmy?

"Igor se natáhl přes stůl, položil svoji ruku na její a zhluboka se nadechl. "Eriko, já..."
Erika odtáhla ruku a prudce vstala. "Musím na toaletu."
"Dobře." Zamračil se. "Všechno v pořádku?"
"Jo, v pohodě."

Erika je na luxusním rande se svým přítelem Igorem, ale ze strachu, co se jí Igor chystá říct se ocitne na toaletě, aby si vydechla. Na večeři se vrací špatnými dveřmi, ale díky tomu najde vlivného politika Nevilla Lomase. Nahého, svázaného, a hlavně mrtvého v jeho posteli. Případ je však Erice velmi rychle odebrán a klasifikován jako přirozená smrt.
Vše se změní ve chvíli, kdy je o dva měsíce později nalezeno tělo nadějného fotbalisty Jaieho Teaguea. Byl nalezen ve svém bytě, svázán stejnými uzly jako první oběť. A to už je podezřelé.

Zjistí Erika, co oběti spojuje? A najde vraha dřív, než bude pozdě? Tentokrát se Erika nesnaží chytit pouze vraha, ale stojí i proti autoritám u policie, kteří by chtěli, aby případ opustila. Kdo všechno je zapleten do tohoto skandálu a jak daleko zajdou někteří vlivní lidé, aby ochránili sebe a své vlastní zájmy?

"Zavřela HOLMES a vyhledala na intranetu superintendanta Dana Fiska. Posledních několik let pracoval na West End Central, kde byl v pětatřiceti letech jmenován superintendantem. Erika se na židli opřela. Fiskovi bylo nyní devětatřicet, o jedenáct let méně než jí. Vystudoval Cambridge a pracoval ve finančnictví, než se rozhodl zapojit do zrychleného náborového programu Metropolitní policie. Na rozdíl od Eriky a mnoha jejích kolegů roky nešlapal chodník."

Erika Fosterová, padesátiletá šéfinspektorka Metropolitní policie, která je odvážná, tvrdohlavá, má své názory, ale zná své chyby. Dosahuje skvělých výsledků a její tým, který už známe z předchozích dílů, ji respektuje. Naše známé postavy, spolu s těmi novými, které souvisejí s tímto případem jsou opět dobře zpracované a vykreslené

Kniha Anděl smrti má opět chytře zpracovanou zápletku, krátké a poutavé kapitoly, které nemají chybu. Děj je spletitý a postupně nabírá na síle. V příběhu jsou nepředvídatelné momenty. Většinu příběhu máme z pohledu Eriky, ale občas se objeví kapitoly z pohledu vraha, včetně flashbackových scén, kdy sledujeme život dívky, jež je umístěna do pěstounské péče. A díky životu, který má, se stává tím, kým se stává. Zůstává ve stínu a má svůj vlastní příběh k vyprávění.

"Prosím, nevkládejte mi slova do úst," vyštěkl Marsh. "Zažíváme inflační smršť, která se vymyká kontrole. Británie se nachází uprostřed nejhorších stávek od sedmdesátých let a politická konverzace se stala polarizovanější než kdy jindy. Jamie Teague byl hrdinou dělnické třídy. A dělnická třída je..."
"Poměrně nasraná? dokončila Erika.
"Takhle bych to neřekl."
"Já ano."

Tuto knihu, která i když je součástí série a můžete jí číst samostatně, doporučím každému, kdo má rád thrillery a Roberta Bryndzu. Autor opět nezklamal a připravil si pro nás další nášup, který nemá chybu. Hlavní záhada byla sice vyřešena, ale spoustu toho zůstalo nevyřčeného, takže já doufám, že autor nebude otálet a brzy si pro nás připraví pokračování s Erikou a jejím týmem.

Hodnocení

Robert Bryndza
je autorem mnoha bestsellerů, kterých se jen v anglickém jazyce prodalo více než pět milionů výtisků. Proslavil se především svými thrillery.
Jeho debut na poli detektivních thrillerů, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), vyšel v Británi v únoru 2016 a během prvních pěti měsíců se ho prodal jeden milion výtisků. Kniha se stala číslem jedna na britském, americkém i australském Amazonu, do dnešního dne se jí prodalo více než 2 miliony výtisků v angličtině a dočkala se překladů do dalších 29 jazyků.
Více informací o autorovi i o jeho knihách se můžete dozvědět na jeho webových stránkách www.robertbryndza.com.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Anděl smrti můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)